Ο ίδιος ο Καγκελάριος Scholz βρίσκεται στο “στόχαστρο” γερμανικών δημοσιευμάτων με αφορμή την παράδοση επιπλέον στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, με τις καταγγελίες εναντίον του Σοσιαλδημοκράτη ηγέτη να περιέχουν και αναφορές στην προσφάτως ανακοινωθείσα συμφωνία με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η “Bild”, σε ρεπορτάζ για τις εξελίξεις αναφορικά με την περαιτέρω αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, “καίει” τις πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του κ. Scholz. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι χαρακτηριστικός: Τανκς-παλιοσίδερα για την Ουκρανία: Το παραπλανητικό πακέτο του Scholz με τα Marder”

1

Τι λέει η Bild

Το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει μάλιστα, πως «σύμβουλος του Ζελένσκι εξοργίστηκε για το σχέδιο κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων”, ενώ “πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης εγείρει σοβαρές κατηγορίες εναντίον του Καγκελαρίου». Και χαρακτηρίζει “παραπλανητικό” το σχέδιο Σόλτς για “κυκλική παράδοση οπλικών συστημάτων” στην Ουκρανία, που περιλαμβάνει τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder”. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, το … σχέδιο αφορά ακριβώς εκείνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, για τα οποία ο γερμανικός εξοπλιστικός Όμιλος της Rheinmetall και η Ουκρανία είχαν συμφωνήσει σε μια δήλωση προθέσεων τον Μάρτιο. Είναι εκείνα τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, για τα οποία η Rheinmetall υπέβαλε στις 22 Απριλίου αίτηση εξαγωγής στην Ουκρανία ενώπιον του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Με τη σημερινή συμφωνία, η παράδοση Marder στην Ουκρανία παύει οριστικά να αποτελεί θέμα», δήλωσε στη Bild πρόσωπο που γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Ο Scholz επιδιώκει «να τελειώσει επιτέλους η ενοχλητική συζήτηση για τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού». Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο όλα τα ακόμα λειτουργικά Marder μεταφέρονται εκτός Γερμανίας, ώστε να μην είναι πλέον διαθέσιμα για την Ουκρανία.

Αντίθετα, περίπου 100 σοβιετικά τεθωρακισμένα του τύπου BMP-1A1 East θα μεταφερθούν από την Αθήνα στο Κίεβο ή στο Donbass. Πρόκειται για τεθωρακισμένα από τα αποθέματα του Στρατού της Ανατολικής Γερμανίας, τα οποία πώλησε η Γερμανία στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην εξευτελιστική, όπως χαρακτηρίζεται, τιμή των 50.000 Μάρκων (περίπου 25.000 Ευρώ) το καθένα. Πρόκειται για τανκς-παλιοσίδερα ηλικίας 50-58 ετών, λέει το δημοσίευμα.

Αυτά τα σοβιετικής κατασκευής οχήματα σχεδόν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Μερικά από αυτά μεταπωλήθηκαν από την Ελλάδα στο Ιράκ και την Αίγυπτο ή χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ασκήσεων ως στρατιωτικοί στόχοι.

«Η μαχητική τους ικανότητα είναι πολύ κάτω από αυτή του Marder», δήλωσε στη Bild ο ειδικός σε Στρατιωτικά Θέματα Gustav Gressel από τη Δεξαμενή Σκέψης European Council of Foreign Relations στο Βερολίνο.

Ακόμη και όταν ήταν καινούρια, τα BMP-1A1 Ost που άρχισαν να κατασκευάζονται από το 1974 και μετά είχαν μια σειρά από αδύναμα σημεία. Το εσωτερικό τους είναι «πολύ στενό» και οι μεταφερόμενοι στρατιώτες «δεν πρέπει να είναι μεγαλόσωμοι», τόνισε ο Gressel. Επιπλέον, ο οπλισμός, ένα πυροβόλο 73 χιλιοστών, «δεν ξεχωρίζει για την ακρίβειά του» και γι’ αυτό «δεν έχει σχεδόν καμία αξία». Η … ετυμηγορία του Gressel: «Στα χαρτιά πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αλλά στην πραγματικότητα είναι τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς».

Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι τα ελληνικά BMP-1 είναι για το μουσείο. Γεννιέται το ερώτημα «σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα οχήματα σήμερα», είπε ο Gressel στη Bild. «Αν θέλουμε να ειλικρινείς, είναι παλιοσίδερα», δήλωσε στη εφημερίδα ένας άλλος συνεργάτης της Δεξαμενής Σκέψης, ο οποίος δεν επιθυμεί να κατονομαστεί.

Τι είπε στη Bild το ΥΠΕΘΑ και πως “εμπλέκεται” η Βουλγαρία

Η άποψη αυτή αντικρούεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας στην Αθήνα, το οποίο δήλωσε στη Bild ότι τα BMP-1 είναι «παλιά μεν, αλλά όχι και παλιοσίδερα». Ο αξιωματούχος δήλωσε: «Αγοράσαμε τότε 480 από τη Γερμανία. Πουλήσαμε 100 στο Ιράκ και 80 στην Αίγυπτο. Τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο και συμμετέχουν στις ασκήσεις. Είναι παλιά, αλλά λειτουργικά και μέρος της Άμυνάς μας».

Η Bild πληροφορήθηκε επίσης ότι η συμφωνία που έχει πλέον ανακοινωθεί βρισκόταν για την Καγκελαρία στο τραπέζι από τις 28 Φεβρουαρίου 2022 (!), δηλαδή πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Και όχι με την Ελλάδα, αλλά με τη Βουλγαρία. Η χώρα πρότεινε στη Γερμανία να παραδώσει γρήγορα στην Ουκρανία τα 90 ενεργά BMP-1 της με αντάλλαγμα 90 Marder από τη Γερμανία. Αλλά το Βερολίνο δίσταζε –μέχρι σήμερα.

Πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης δήλωσε στη Bild : «Τα σχέδια κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων έχουν νόημα μόνο αν υλοποιηθούν γρήγορα. Η Βουλγαρία θα μπορούσε να έχει παραδώσει τα BMP-1 στην Ουκρανία τον Μάρτιο, η Rheinmetall τα πρώτα Marder τον Απρίλιο, μερικά ακόμη το καλοκαίρι και στη συνέχεια περισσότερα στο τέλος του έτους. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, αντίθετα, χρονοτριβεί, και αυτό δεν είναι τυχαίο».

“Οργή” στο Κίεβο

Αντίστοιχα, η Ουκρανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι εξοργισμένη για το απατηλό σχέδιο του Καγκελαρίου για την παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων. «Κανείς δεν σκέφτηκε να ρωτήσει τους Ουκρανούς αν χρειαζόμαστε γενικά αυτά τα παλιά συστήματα», έγραψε το βράδυ της Τετάρτης στο Twitter ο Πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Andrij Melnyk.

Ο Ουκρανός Πρέσβης δήλωσε στη Bild : «Για να προβάλουμε αντίσταση στο ρωσικό Στρατό, χρειαζόμαστε από τη Γερμανία τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα. Τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder και τα άρματα μάχης Leo 1, τα οποία έχουν ζητηθεί εδώ και πολλές εβδομάδες, είναι πολύ πιο σημαντικά για την Ουκρανία από τον παλιό σοβιετικό στρατιωτικό εξοπλισμό».

Αλλά και ο σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Oleksij Arestowitsch, ο οποίος ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη για το σχέδιο κυκλικής παράδοσης οπλικών συστημάτων, αναγκάστηκε εμφανώς να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην απάντησή του. Αφού κοίταξε επίμονα στο πάτωμα για λίγα δευτερόλεπτα, απάντησε ψυχρά «κύριε Scholz… με εκπλήσσετε, είναι εντυπωσιακό…» και περίμενε με αινιγματικό χαμόγελο την επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου.

“Βέλη” και από τον “Κόσμο”

Την ίδια ώρα, άλλο δημοσίευμα, αυτό της έγκυρης Welt, με τίτλο: «Όπλα για την Ουκρανία – Ο Scholz υπόσχεται ένα σούπερ πυραυλικό σύστημα –το οποίο ούτε η Bundeswehr ( Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας) δεν διαθέτει» και υπότιτλο: «Ο Olaf Scholz υπόσχεται να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυραύλους εδάφους-αέρος Iris T. Αυτοί θα δώσουν τη δυνατότητα για την εκτόξευση πυραύλων σε απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων και σε ύψος έως και 20 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος είναι σε θέση να προστατεύσει ολόκληρη πόλη», εκθέτει περαιτέρω τον Καγκελάριο.

Αν και η Γερμανία εξακολουθεί να μην παραδίδει άρματα μάχης στην Ουκρανία, τώρα προτίθεται να παράσχει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας στον κόσμο. Το σύστημα Iris T, το οποίο αναπτύχθηκε και παράγεται στη Γερμανία, θα επιτρέψει στην Ουκρανία «να προστατεύει ολόκληρες πόλεις από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές», ανακοίνωσε ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) στο Bundestag. Η παράδοση αρχικά μόνο ενός συστήματος εκτόξευσης είναι αξιοσημείωτη, καθώς οι ίδιες οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν διαθέτουν ακόμη τους πυραύλους Iris T για χρήση από το έδαφος. Ωστόσο, οι πύραυλοι εδάφους-αέρος για την κατάρριψη αεροπλάνων, ελικοπτέρων ή πυραύλων Κρουζ αποτελούν μέρος της μεγάλης λίστας οπλικών συστημάτων που ενδεχομένως θα αγοραστούν με το Ειδικό Ταμείο των 100 δις Ευρώ για την Bundeswehr.

Εκτός από τα βαρέα όπλα εδάφους, η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει την παράδοση συστημάτων αεράμυνας για την κατάρριψη ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών ή ελικοπτέρων. Το σύστημα Iris-T που ανακοινώθηκε τώρα από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι μία μικρή γερμανική εκδοχή του συστήματος των Patriot.

Οι Γερμανικοί εξοπλισμοί καλά κρατούν

Η κατασκευάστρια εταιρεία Diehl ανέπτυξε τον τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο Iris T ως όπλο για τα μαχητικά αεροσκάφη, δηλαδή ως πύραυλο αέρος-αέρος, όπως τον λένε οι ειδικοί. Η Bundeswehr χρησιμοποιεί τον κατευθυνόμενο πύραυλο Iris T στο Eurofighter. Η έκδοση για την εκτόξευση των πυραύλων από το έδαφος έχει ήδη αγοραστεί από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, και την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος θα μπορούσε πλέον να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην προμήθεια Iris T στην Ουκρανία. Το 2018, η πρώην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ενέκρινε την εξαγωγή τουλάχιστον επτά συστημάτων αεράμυνας Iris T SLM στο Κάιρο. Τον Δεκέμβριο του 2021, λίγο πριν από τη αλλαγή κυβέρνησης από την Merkel στον Scholz, εγκρίθηκε η εξαγωγή 16 επιπλέον συστημάτων στην Αίγυπτο. Από το όχημα εκτόξευσης μπορούν να εκτοξευθούν έως και οκτώ βλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της WELT, δύο συστήματα έχουν παραδοθεί στην Αίγυπτο και δοκιμάστηκαν εκεί. Ένα τρίτο σύστημα φέρεται να είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμο για χρήση στη έδρα της Diehl στο Röthenbach της Βαυαρίας. Αυτό το σύστημα θα μπορούσε πλέον να παραδοθεί στην Ουκρανία αντί στην Αίγυπτο, εικάζουν στρατιωτικοί κύκλοι.

Διαβάστε επίσης

Γενς Στόλτενμπεργκ: Προετοιμαστείτε για έναν μακροχρόνιο πόλεμος φθοράς στην Ουκρανία