ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
O ιαπωνικός βιομηχανικός κολοσσός Toshiba δήλωσε ότι έλαβε οκτώ προσφορές για την εξαγορά του και δύο προτάσεις για κεφαλαιακές και επιχειρηματικές συμμαχίες, πλησιάζοντας ένα βήμα πιο κοντά σε μία πιθανή ιδιωτικοποίηση του.
Η εταιρεία με έδρα το Τόκιο ανακοίνωσε τον αριθμό των μη δεσμευτικών προσφορών που έλαβε, χωρίς να αποκαλύψει τους πλειοδότες. Θα αξιολογήσει τις προτάσεις και θα επιλέξει μία ή περισσότερες από αυτές το συντομότερο δυνατό, μετά την ετήσια συνέλευση των μετόχων που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου.
Η μετοχή της σημείωσε άνοδο μέχρι και 1,9% στο Τόκιο.
Η Toshiba δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπέγραψε συμφωνίες εμπιστευτικότητας με 10 δυνητικούς επενδυτές στο πλαίσιο της διαδικασίας συγκέντρωσης προτάσεων για την ιδιωτικοποίηση της ή για εναλλακτικές στρατηγικές λύσεις. Η επιχείρηση εξετάζει και άλλες επιλογές αφού οι μέτοχοι καταψήφισαν το σχέδιο που υπέβαλε η διοίκηση για τη διάσπαση της σε δύο εταιρείες.
Την περασμένη εβδομάδα, η Toshiba όρισε έναν βετεράνο στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές για την προεδρία του διοικητικού συμβουλίου της και επέλεξε δύο στελέχη από τους ακτιβιστές μετόχους της μεταξύ των υποψηφίων διευθυντών της, οι οποίοι θα ψηφιστούν στην Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τις προσφορές εξαγοράς. Ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Satoshi Tsunakawa, ο οποίος ήταν αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση, θα παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο.
Τα private equity που έχουν επενδύσει στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των CVC Capital Partners, Blackstone και Bain Capital, εξέταζαν το ενδεχόμενο να υποβάλουν προσφορές, ανέφερε το Bloomberg News. Το επενδυτικό ταμείο Japan Investment Corp. που υποστηρίζεται από το κράτος εξέταζε επίσης την πιθανότητα κατάθεσης προσφοράς, ανέφερε το Bloomberg τον περασμένο μήνα.
Η Toshiba θα δώσει στους επιλεγμένους πλειοδότες τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε due diligence από τον Ιούλιο και μετά, και θα τους ζητήσει να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις, ανέφερε σε δήλωση της.
Η εταιρεία έχει εγκλωβιστεί εδώ και αρκετό καιρό στη διαμάχη των μετόχων της αναφορικά με το μέλλον του ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων, του οποίου οι επιχειρήσεις κυμαίνονται από ημιαγωγούς και κβαντικούς υπολογιστές έως πυρηνικούς σταθμούς.
Ακτιβιστές επενδυτές ζητούν την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, μια κίνηση η οποία δεν έβρισκε σύμφωνη την διοίκηση της. Οι αναλυτές είπαν ότι η πυρηνική επιχείρηση του ομίλου, η οποία θεωρείται σημαντική για την εθνική ασφάλεια της Ιαπωνίας, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση.
Η εξαγορά της Toshiba, η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία άνω των 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη συμφωνία private equity που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.
Παράλληλα, την Πέμπτη η εταιρεία ανακοίνωσε τη διαχειριστική πολιτική της για τον όμιλο, συμπεριλαμβανομένου του στόχου για καθαρές πωλήσεις 5 τρισ. γιεν (38,4 δισεκατομμύρια δολάρια) και λειτουργικά έσοδα 600 δισεκατομμυρίων γιεν για το οικονομικό 2030.
Διαβάστε ακόμη:
Toshiba: Στα κάγκελα οι μέτοχοι – Ενστάσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της διοίκησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Πατέρας: Η αγάπη του για τη θάλασσα προσφορά για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού
- ΕΛΓΑ: Την Παρασκευή πιστώνει αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ για Daniel,Elias – Κατέβαλλε 3,5 εκατ. ευρώ για εκκαθαρίσεις του 2021
- Νίκος Χαρδαλιάς: «Ξεκινάμε άμεσα εργασίες εκβάθυνσης και καθαρισμού του Ιλισσού ποταμού»
- Οι εκδηλώσεις Δεκεμβρίου στα Public