ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Και αυτό επειδή ο εξωδικαστικός μηχανισμός προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς ρυθμούς, ενώ και το ύψος του «κουρέματος» της οφειλής –που για να προχωρήσει απαιτείται η συναίνεση των τραπεζών- διαμορφώνεται κάτω από το 30%.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Κομισιόν στην 14η έκθεση αξιολόγησης έβγαλε «κόκκινη» κάρτα και ζητά βελτιώσεις στον εξωδικαστικό τόσο σε τεχνικό όσο και σε νομικό επίπεδο και περιμένει να λάβει τις προτάσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχουν «ανέβει» συγκεντρωθεί 52.000 υποθέσεις που αναζητούν ρύθμιση, συνολικών οφειλών 18 δις ευρώ, -τα 14 δις ευρώ είναι οφειλές προς τις τράπεζες και τα υπόλοιπα 4 δις προς το Δημόσιο. Και ενώ έχουν οριστικοποιηθεί αιτήματα για ρύθμιση περίπου 5.000 υποθέσεων (για χρέη 2 δις ευρώ), έχουν ρυθμιστεί ελάχιστες. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 10-15 υποθέσεις.
Μάλιστα στην 14η Εκθεση Αξιολόγησης αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το «κούρεμα» που προσφέρεται στους ευάλωτους δανειολήπτες διαμορφώνεται στο 28%.
Η Κομισιόν διατύπωσε επίσης την πεποίθηση της ότι στο μέλλον θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω βελτιώσεις στον μηχανισμό των πλειστηριασμών, δεδομένου ότι οι πρόσφατα εγκριθείσες νομικές βελτιώσεις (όπως για παράδειγμα η αυτόματη προσαρμογή της τιμής) τέθηκαν σε ισχύ μόλις την 1η Ιανουαρίου 2022.
Και στέλνει σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά, σημειώνοντας στην έκθεση της πως θα παρακολουθεί σε συενχή βάση, τόσο την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών όσο και την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους (συχνά μπλοκάρεται η διενέργεια τους από απεργίες συμβολαιογράφων για παράδειγμα).
Βέβαια παραδέχεται πως υπάρχει επιτάχυνση στη διεξαγωγή των πλειστηριασμών –από τον Σεπτέμβριο του 2021 που ξεκίνησαν και πάλι-, καθώς την περίοδο από 1η Οκτωβρίου 2021 έως 18 Μαρτίου 2022, διενεργήθηκαν 9.586 πλειστηριασμοί, από τους 13.695 που είχαν προγραμματιστεί (ποσοστο πάνω από 70%), και άλλαξαν χέρια 1.917 ακίνητα. Και το θετικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα ακίνητα διότι στο πρόσφατο παρελθόν η πλειονότητα των δημοπρατούμενων ακινήτων κατέληγε στα χαρτοφυλάκια ακινήτων των τραπεζών και των servicers.
Τραπεζίτες και servicers σημειώνουν πως ο αριθμός των πλειστηριασμών από αυτόν τον μήνα θα είναι τρεις φορές πάνω σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους φέτος θα πραγματοποιηθούν περί τις 50.000 πλειστηριασμοί, και σύμφωνα με τους servicers «αυτός είναι ο αριθμός που πρέπει να γίνεται ετησίως προκειμένου να επιτευχθούν και τα πλάνα των τιτλοποιήσεων».
Μάλιστα πηγές της αγοράς σημειώνουν πως ο πλειστηριασμός για το ακίνητο των 20 στρεμμάτων που ανήκε στην οικογένεια Τίγκα και αποκτήθηκε προ ημερών από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς η τιμή πρώτης προσφοράς υπερδιπλασιάστηκε από τα 14,65 εκατ. ευρώ στα 30,57 εκατ. ευρώ. Ανοίγει λοιπόν μία αγορά για τα ακριβά ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι σπεύδουν να προσφέρουν τιμή πολύ υψηλότερη της αρχικής.
Διαβάστε επίσης:
Ακίνητα: Γιατί οι εφοπλιστές το έριξαν τώρα στις στεριανές επενδύσεις