ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο οικονομολόγος Mohamed A. El-Erian, προειδοποιώντας ότι η πορεία της οικονομίας δεν θα αφήσει αλώβητα τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.
Με πυραμίδα (Ponzi scheme) παρομοιάζει κάποια τμήματα του private equity ο επικεφαλής επενδύσεων της Amundi SA, Vincent Mortier, μίας εταιρείας που διαχειρίζεται 2 τρις. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία.
Όπως ανέφερε, ο όγκος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία χρόνια από ιδιωτικούς επενδυτικούς οίκους είχε αυξήσει τις αποτιμήσεις και παρότρυνε τις εταιρείες να αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία η μία από την άλλη σε διογκωμένες τιμές.
«Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη φούσκα στις ιδιωτικές αγορές», είπε ο Mortier σε μία συνέντευξη τύπου. «Σε μία ακραία αναλογία, η αγορά ιδιωτικών μετοχών μπορεί να μοιάζει με ένα σχήμα Ponzi, μια πυραμίδα, κατά κάποιον τρόπο, σε ορισμένα τμήματά της».
Τα ιδιωτικά μετοχικά κεφάλαια ήταν ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους χαμηλών επιτοκίων την τελευταία δεκαετία, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις αποδόσεις. Πέρυσι, οι εταιρείες εξαγοράς επένδυσαν το ρεκόρ των 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέες συμφωνίες, σύμφωνα με έκθεση της Bain & Co, που ενισχύθηκαν από την ισχυρή συγκέντρωση κεφαλαίων και τα αυξανόμενα επίπεδα μη δαπανηθέντων κεφαλαίων.
Όπως εξηγεί η Amundi «η συντριπτική πλειονότητα των συμφωνιών γίνεται επί του παρόντος μεταξύ παικτών ιδιωτικών μετοχών», είπε ο Mortier. «Ένας παίκτης ιδιωτικών μετοχών θα πουλήσει σε έναν άλλον που είναι ευτυχής να πληρώσει υψηλό τίμημα επειδή έχει προσελκύσει πολλούς επενδυτές».
Και γι’ αυτό το λόγο, όπως εξηγεί ο Mortier, οι εταιρείες απέφυγαν τη μείωση της αξίας των περιουσιακών τους στοιχείων, την ίδια ώρα που στις αγορές καταγραφόταν sell-off.
Πάντως, η Amundi αποφεύγει τις γενικεύσεις και δεν κατηγορεί το σύνολο των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
«Το θέμα δεν είναι να πω ότι όλα τα ιδιωτικά κεφάλαια είναι κακά, υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ευκαιρίες, αναφέρει ο Mortier.
Προειδοποιεί ο El Erian
Πριν λίγες μέρες τις σκέψεις του για το private equity είχε μοιραστεί και ο διακεκριμένος οικονομολόγος Mohamed A. El-Erian.
Σε άρθρο του στους FT, επανέλαβε την ανθεκτικότητα των ιδιωτικών κεφαλαίων έναντι του συνεχούς sell-off στο οποίο έχουν πέσει οι αγορές και σημείωσε ότι οι υποστηρικτές των ιδιωτικών κεφαλαίων αναμένουν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία θα ενισχυθούν και θα κατασταθούν ακόμα πιο ελκυστικά.
Για υπερβολική αισιοδοξία έκανε λόγο ο οικονομολόγος, υπενθυμίζοντας ότι οι αποτιμήσεις των ιδιωτικών μετοχών ενημερώνονται πολύ πιο αραιά, απ’ ότι στις δημόσιες επενδύσεις.
Επιπλέον, δίνει μια ακόμη διάσταση, η οποία συνδέεται με την πορεία της οικονομίας.
«Τα υψηλότερα επιτόκια και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες θα περιπλέξουν την αναχρηματοδότηση των συναλλαγών. Κάνουν τα μονοπάτια επιστροφής στις δημόσιες αγορές λιγότερο ασφαλή και την αποτίμηση εξόδου λιγότερο σίγουρη. Περιορίζουν επίσης τον ενθουσιασμό των νέων επενδυτών για την αγορά μεριδίων ιδιωτικών μετοχών στη δευτερογενή αγορά, ασκώντας πίεση τόσο στις τιμές όσο και στους όγκους.
Η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής είναι επίσης ένα πρόβλημα. Η ύφεση κλέβει τις εταιρείες από τα πραγματικά και τα μελλοντικά έσοδα, οδηγώντας σε ταχύτερη καύση των ταμειακών αποθεμάτων, αυξημένες επιβαρύνσεις χρέους σε σχέση με μετοχές και κεφαλαιακή διάβρωση», αναφέρει.
Επιπλέον, εστιάζει σε δύο επιπλέον κινδύνους, που όπως αναφέρει αφορούν ειδικά τo private equity.
«Πρώτον, ότι ένα από τα συχνά αναφερόμενα διαρθρωτικά του πλεονεκτήματα – αυτό της έλλειψης ρευστότητας που μειώνει τη δυσμενή αστάθεια των τιμών – μετατρέπεται σε αδυναμία. και δεύτερον, ότι οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές και οι εποπτικές αρχές δίνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη συμπεριφορά στις ιδιωτικές αγορές.
«Με τον καιρό, η πραγματικά ελκυστική αξία θα αποκατασταθεί στις ιδιωτικές και δημόσιες αγορές. Η διαδικασία για να γίνει αυτό, ωστόσο, είναι πιθανό να είναι εξίσου ανώμαλη».
Επέλαση του private equity σε ομάδες ποδοσφαίρου
Τα τελευταία χρόνια, το private equity έχει επεκταθεί και στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Η RedBird Capital Partners, αμερικάνικη εταιρεία, συμφώνησε να αγοράσει την ιταλική AC Milan για 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ (1,3 δισεκατομμύρια δολάρια), αποτελώντας την τελευταία σε έναν αυξανόμενο αριθμό ιδιωτικών εταιρειών που αναλαμβάνουν την ευθύνη των ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης.
Η RedBird με έδρα τις ΗΠΑ αποκτά ένα μερίδιο ελέγχου στον επτά φορές πρωταθλητή Ευρώπης από το hedge fund Elliott Management Corp., ανέφερε σε δήλωση της, την Τετάρτη.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί μία ακόμη περίπτωση του private equity στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και έρχεται λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Chelsea FC, από την Clearlake Capital. Κατά τα άλλα, η εταιρεία Silver Lake είναι ένας από τους επενδυτές της Manchester City, ενώ η 777 Partners έχει μερίδια σε ομάδες από όλο τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης:
VesselsValue: Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές στις αγοραπωλησίες πλοίων. Οι κινήσεις της εβδομάδας
Χρηματιστήριο: Κόπωση στις τράπεζες, πάνω από τα 14 ο ΟΠΑΠ, σε ποια small caps βγαίνουν αγορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα