Μετά την ακύρωση του σεναρίου για αλλαγές στην κυβέρνηση κι επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην επαναλάβει την διάψευση των πρόωρων εκλογών στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάθε εξέλιξη του επόμενου τριμήνου θα επιδρά στην προεκλογική ατμόσφαιρα και θα διαμορφώνει τη συνθήκη μέσα στην οποία θα στηθούν οι κάλπες… το φθινόπωρο (;).

Αν όλα πάνε καλά και επιβεβαιωθεί το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, θα γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη του στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία έχει περιγραφεί ως μείζων εθνική επιδίωξη από τον πρωθυπουργό.

1

Από την άλλη, το κύμα της ακρίβειας, οι αυξήσεις στα καύσιμα και η αβεβαιότητα που διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις, δημιουργούν ένα κλίμα ρευστότητας, το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον έχει διαμορφώσει κλίμα έντασης στο Αιγαίο, το οποίο προκαλεί ανησυχίες για ενδεχόμενη κρίση μέσα στο καλοκαίρι.

Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν αισιοδοξία

Τριάντα τέσσερις μήνες, τώρα, η ΝΔ προηγείται σταθερά, ενώ ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές για την κυβέρνηση, με την ενεργειακή-οικονομική κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν 8% – 8,5%. Στις τελευταίες έρευνες δε, δείχνει να καλύπτει τις φθορές του διαστήματος από τον Φεβρουάριο και μετά και να φτάνει τη διαφορά από το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα κοντά στο 10%.

Καθοριστικό ρόλο στην άνοδο και πάλι των ποσοστών της ΝΔ φαίνεται ότι έπαιξε το πακέτο μέτρων για τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας, αν και σε κάποιες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ διακρίνεται μια ακόμα καλύτερη εικόνα για την κυβέρνηση.

Άξιο προσοχής ωστόσο είναι ότι σε όλες τις αξιολογήσεις των εταιρειών, ακόμη και στα πεδία όπου η κυβέρνηση κρίνεται αρνητικά, οι δείκτες εμφανίζονται βελτιωμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγούμενων – δύσκολων- μηνών. Η αίσθηση που δημιουργείται είναι ότι οι πολίτες ασκούν μεν κριτική στην κυβέρνηση, ή εκφράζουν δυσαρέσκεια, αλλά όχι με τη μορφή αιτήματος για αντικατάσταση της από άλλη μέσω εκλογών.
Σχολιάζοντας αυτό το στοιχείο, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν ότι η φθορά που είχε αρχίσει να καταγράφεται είναι αναστρέψιμη και ότι υπάρχουν περιθώρια επιστροφής για όσους είχαν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις για την κυβέρνηση. Αισιοδοξούν δε ότι η τάση βελτίωσης θα ενισχυθεί εντός του καλοκαιριού, μόλις αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος οι κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Ρεαλιστικός στόχος η επιδίωξη αυτοδυναμίας

Οι δημοσκοπήσεις οδηγούν και σε ένα άλλο συμπέρασμα σύμφωνα με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη – και όχι μόνο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι βέβαιη η πρωτιά της ΝΔ στις επόμενες εκλογές και «παίζεται» απλά το ποσοστό που θα δώσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Εκτίμηση που κάνει το επιτελείο του Μαξίμου να πιστεύει ότι είναι ρεαλιστική η προσδοκία μιας νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνθήκες διπλής εκλογικής αναμέτρησης.

Βάση των ερευνών, πρωθυπουργός και κυβέρνηση διαθέτουν ακόμα μεγάλο κεφάλαιο. Για παράδειγμα, η τελευταία έρευνα της OpinionPoll, έδειξε ότι το 50,5% εκτιμά θετικά το έργο του πρωθυπουργού, ενώ το 28,7% εκτιμά θετικά τη δραστηριότητα του Αλ. Τσίπρα. Το 38,5% επιλέγει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό, όταν το 18% επιλέγει τον Αλ. Τσίπρα, το 7,3% τον Ν. Ανδρουλάκη κ.λπ., με δεύτερο τον Κανένα με 26,1%.

Στην ερώτηση για το ποια κυβέρνηση μπορεί να τα πάει καλύτερα σε επτά βασικούς τομείς κυβερνητικής δραστηριότητας, η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη προηγείται με διαφορές 17% έως και 31,7% μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμα και στο δύσκολο για την κυβέρνηση θέμα της ακρίβειας, το σκορ είναι 41%-24,3. Αν , δε, πάμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας γίνεται 50,5%-18,8%.

Η αντιπολίτευση επομένως, και ιδιαίτερα η αξιωματική, δεν πείθουν ως εναλλακτικές λύσεις. Δέχονται μάλιστα πολύ αυστηρή κριτική για την αντιπολιτευτική τακτική τους, όταν για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 13,5% και του ΠΑΣΟΚ το 18%.

Τα παραπάνω στοιχεία, επίσης, οδηγούν και στο συμπέρασμα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «Προοδευτική διακυβέρνηση» με κύριο αποδέκτη το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στερείται ρεαλισμού. Με τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ακόμα και αν δεχόταν το δεύτερο, δεν μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

Ο απρόβλεπτος παράγων … Ανδρουλάκης

Στην σημερινή κατάσταση, με την κυβέρνηση να φλερτάρει δημοσκοπικά με την αυτοδυναμία, είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα την κυνηγήσει. Έτσι εξηγείται και η αφόρητη πίεση που ασκείται στο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος ανεβαίνει συνεχώς στο κεντρώο χώρο (που ενδιαφέρει πάρα πολύ τον πρωθυπουργό) με αυξημένα ποσοστά τόσο προσωπικά όσο και του κόμματός του.

Η σκέψη στο Μαξίμου είναι πως αν για παράδειγμα η ΝΔ κάνει εκλογές το φθινόπωρο και λάβει ένα 36%, καλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Νίκο Ανδρουλάκη σε συνεργασία κι αυτός αρνηθεί ζητώντας άλλον πρωθυπουργό, θα πάει σε δεύτερες εκλογές, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τον μη σχηματισμό κυβέρνησης στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, και θα διεκδικεί την αυτοδυναμία έναντι της ακυβερνησίας.

Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 14%, που σημαίνει ότι το κόμμα του θα εκλέξει περί τους 50 βουλευτές, και θελήσει να διαπραγματευθεί την είσοδο του σε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής…

Προς το παρόν πάντως, δεν είναι αυτό το κρίσιμο στοιχείο, αλλά η συγκυρία στην οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές και τα θέματα που θα κυριαρχούν σε αυτές. Γι’ αυτό και όλα θα κριθούν το επόμενο τρίμηνο. Είναι αλλιώς να γίνουν εκλογές με κυρίαρχη την εικόνα του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και αλλιώς να γίνουν με τους πολίτες σε αδυναμία να πληρώσουν τα βασικά και με αβέβαιο το μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Δεν είναι πλέον συνομιλητής μου

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν παζαρεύει θέματα εθνικής κυριαρχίας

Έντονα προεκλογικά σημάδια – Θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο;