Χαρτοφυλάκιο ακινήτων 918 εκατομμυρίων ευρώ έχει χτίσει ο όμιλος του ΟΤΕ μέσω της θυγατρικής OTE Estate, τα σημαντικότερα project της οποίας είναι η ανακαίνιση του «στρατηγείου» στο Δαχτυλίδι και του Πύργου του ΟΤΕ στην Πατησίων.

Μέσα στο 2021 οι εργασίες για το πρόγραμμα ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου του ομίλου στην Κηφισίας εντατικοποιήθηκαν. Στο πλαίσιο του έργου των 25 εκατομμυρίων ευρώ, ολοκληρώθηκε ο 13ος όροφος όπου εγκαταστάθηκε διοίκηση του ομίλου, ενώ μέσα στο 2022 αναμένεται να παραδοθούν προς χρήση ο 12ος όροφος και η α’ πτέρυγα του κτιρίου. Επίσης, προς το τέλος του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες ανακατασκευής της γ’ πτέρυγας.

To ποντάρισμα στα πράσινα κτίρια

Στόχος είναι στο ανακαινισμένο Μέγαρο να επιστρέψει προσωπικό της εταιρείας που έχει εγκατασταθεί στο office park του Καρελά, ένα ακίνητο της Prodea στην Παιανία, το πρώτο με πιστοποίηση LEED στην Ελλάδα. Μισθωμένο εξ’ ολοκλήρου από την Cosmote, το ακίνητο των 60 στρεμμάτων αναπτύχθηκε από τη Dimand το 2012.

Στο ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, τον Πύργο επί της Πατησίων, οι εργασίες που έγιναν ήταν σύμφωνα με τον σχεδιασμό για τη στατική ενίσχυση του κτιρίου, που στέγαζε παλιότερα τις υπεραστικές συνδιαλέξεις. Δεδομένων των καθυστερήσεων από την πανδημία, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι η ανακατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2025.

Σχέδια του αρχιτεκτονικού γραφείου Sparch του Πύργου στην Πατησίων

Επίσης, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακαίνισης στο ακίνητο της Αγίας Παρασκευής, σε κτίριο επιφάνειας 4.590 τ.μ.. Το κτίριο είναι σε διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού BREEAM, καθώς ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός του πληροί μια σειρά προδιαγραφών για το εσωτερικό του περιβάλλον, τα υλικά και την ενεργειακή του απόδοση.

Αυτά δεν είναι τα πρώτα πράσινα ακίνητα που αναπτύσσει ο όμιλος, αφού σε συνεργασία με τη Dimand η ΟΤΕ Estate μετέτρεψε το εργοστάσιο εκτύπωσης του τηλεφωνικού καταλόγου του Χρυσού Οδηγού στην Κηφισιά σε νέο συγκρότημα γραφείων και τηλεοπτικών στούντιο της Cosmote TV.

Το ραντάρ της εταιρείας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο CFO του ΟΤΕ, Χαράλαμπος Μαζαράκης – που μετρά μία δεκαετία στον όμιλο – έχει εντοπίσει την προβλεπόμενη για το 2022 ανάπτυξη στo real estate. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύει στην αξιοποίηση των ακινήτων που δεν ιδιοχρησιμοποιούνται, με στόχο την αύξηση εσόδων από τρίτους.

Άνοιγμα προς τρίτους μισθωτές από την ΟΤΕ Estate

Ήδη εντός του 2021 υπέγραψε 13 νέα μισθωτήρια συμβόλαια σε τρίτους συνολικής επιφάνειας 2.409 τ.μ., ενώ προς πώληση και μίσθωση διαθέτει 188 ακίνητα. Το πετράδι του στέμματος είναι ακίνητο στο 23ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, πλησίον του κόμβου Αγίου Στεφάνου, επιφάνειας 12 στρεμμάτων, που δύναται να εκμεταλλευθεί ως επαγγελματικό κτίριο.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση ποντάρει στην αύξηση των τιμών, χάρη στη ζήτηση και παρατηρεί πως υλοποιούνται νέα έργα ανάπτυξης ακινήτων κυρίως για αλλαγή χρήσης, η ζήτηση για logistics κυριαρχεί, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει έντονο για γραφειακούς χώρους, ενώ συνεχίζεται η ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων πόλης στην Αθήνα.

Το ακίνητο που ανέπτυξε η ΟΤΕ Estate στο κτίριο του Χρυσού Οδηγού

Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος η ΟΤΕ Estate έχει αποζημιωθεί από το δημόσιο με 3,5 εκατομμύρια, για ζημιές που είχαν προκληθεί σε ακίνητα του χαρτοφυλακίου της στην Αττική από το σεισμό του Ιουλίου του 2019, ποσό που θα διαθέσει για επισκευές.

Ωστόσο, τα έσοδα της OTE Estate, που δραστηριοποιείται από τον Μάρτιο του 2016 και στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως αδειοδοτημένος προμηθευτής καλύπτοντας κυρίως τις ενεργειακές ανάγκες του ομίλου, ήταν μειωμένα το 2021.

Έσοδα 51 εκατομμυρίων από μισθώματα

Αίτια ήταν τόσο η κάμψη των εσόδων από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας – εξαιτίας του σημαντικά μικρότερου αριθμού εκπροσωπούμενων παροχών του ΟΤΕ – όσο και η μείωση των μισθωμάτων, που οφείλεται στην συνέχιση των εργασιών ανακαίνισης του Διοικητικού Μεγάρου στη Κηφισίας. Τα έσοδα από μισθώσεις ακινήτων σε τρίτους παρουσίασαν ελαφριά αύξηση 2% παρά τη συνέχιση της πανδημίας.

Σε αριθμούς, τα μεγέθη της ΟΤΕ Estate αντιστοιχούν σε 2.300 ιδιοκτησίες, με 400 από αυτές να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της εύλογης αξίας του χαρτοφυλακίου της. Η συνολική αξία των ακινήτων της αυξήθηκε πέρσι κατά 4%, τα έσοδα από την εκμίσθωση φτάνουν στα 51,5 εκατομμύρια, ενώ στις κάτω γραμμές του ισολογισμού, η θυγατρική είναι κερδοφόρα. Το EBITDA έφτασε πέρσι τα 32,6 εκατ. ευρώ – καίτοι μειωμένο κατά 13% – και τα καθαρά κέρδη τα 39 εκατομμύρια, έχοντας γράψει ανάπτυξη της τάξης του 83%.

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Τσαμάζ (Γενική Συνέλευση ΟΤΕ): Μετασχηματιζόμαστε, επενδύουμε και πρωτοστατούμε στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας

ΟΤΕ: Πώς η Deutsche Telekom μπήκε στο χορό των υπεραξιών μετά από 14 χρόνια – Ο ρόλος Τσαμάζ στην αναπτυξιακή δυναμική