ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πρώτη φάση όπως είπε θα χρειαστούν μονάδες αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 1600 μεγαβάτ ενώ ως το 2030 το μέγεθος αυξάνεται σε 3.500-5.000 μεγαβάτ για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«Έχουμε μονάδες ΑΠΕ ισχύος 9-10 γιγαβάτ με δεσμευτικούς όρους σύνδεσης. Αυτές οι επενδύσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Θα εισάγουμε υποχρέωση των επενδυτών να αποδεικνύουν την οικονομική τους δυνατότητα, διαφορετικά θα απελευθερώνουν ηλεκτρικό χώρο για τους άλλους ενδιαφερόμενους», είπε.
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση πιθανής διαταραχής στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο περιλαμβάνει την προσθήκη πλωτής δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, την εξασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη, τη λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντήζελ αντί για φυσικό αέριο και την αποθήκευση αερίου στις εγκαταστάσεις της Ιταλίας.
«Αναμένουμε πολύ καλή τουριστική σεζόν, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε οποιοδήποτε θέμα επάρκειας», τόνισε ο υπουργός.
Παρουσίασε τέλος τα μέτρα επιδότησης της κατανάλωσης ρεύματος προκειμένου να απορροφηθούν οι αυξήσεις σημειώνοντας ότι από 1ης Ιουλίου θα ισχύσουν οριζόντιες επιδοτήσεις ανεξαρτήτως κατανάλωσης, εισοδήματος και τύπου κατοικίας οι οποίες θα απορροφούν το 85% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά, 82% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 90% για τους αγρότες και 100% για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Διαβάστε επίσης:
Αδ. Γεωργιάδης: Έρχεται ειδικό πρόγραμμα από ΕΣΠΑ για ιδιοκατανάλωση στη μέση βιομηχανία
ΑΔΜΗΕ: Τι απαντά στο πόρισμα για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη
Globalsat – Teleunicom: Νέος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα