Δεν κατάφερε να κρατήσει την ανοδική του πορεία το ευρώ, εν μέσω διχασμού στην ΕΚΤ για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Η σανίδα σωτηρίας, που πέταξε στο ευρώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τις δηλώσεις της ότι τα αρνητικά επιτόκια θα αποτελούν παρελθόν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου κατάφερε να δώσει μία  μικρή ώθηση τις πρώτες μέρες.

1

Το νόμισμα ξεκίνησε ανοδική πορεία, σε αντίθεση με το δολάριο, που κατέγραψε απώλειες τις δύο προηγούμενες μέρες, με κάποιους «αισιόδοξους» επενδυτές να ελπίζουν ακόμα και σε ισοτιμία 1,10 δολάρια.

Η εικόνα, τουλάχιστον μέχρι τώρα, άλλαξε με πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου και εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων από μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ που πυροδότησαν τον διχασμό

Η συζήτηση ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες με πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. Την περασμένη Δευτέρα, όμως, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προχώρησε σε δηλώσεις για πιθανό τερματισμό των αρνητικών επιτοκίων μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου, πυροδοτώντας νέες συζητήσεις σχετικά με το επίπεδο της αύξησης των ποσοστών αλλά και το πόσο θα κρατήσει η περίοδος της ανόδου των επιτοκίων.

«Η συζήτηση αφορά το αν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη οφείλεται στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας ή αν υπάρχουν κι άλλα πράγματα πίσω από αυτό, δήλωσε  ο Pietro Reichlin, καθηγητής οικονομικών στο Luiss University στη Ρώμη.

Ανέφερε ότι στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη, γι’ αυτό στην Ευρώπη η ανησυχία είναι πιο έντονη.

Οι εντάσεις μεταξύ των αξιωματούχων έγιναν ακόμα πιο έντονες μετά την ανάρτηση της Λαγκάρντ σε blog για χρονοδιάγραμμα αυξήσεων.

Οι «επιθετικοί»

Τρεις έχουν ήδη υποστηρίξει δημόσια μία κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,5%.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδία και μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot, δήλωσε στις 17 Μαΐου ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία αύξηση άνω των 25 μονάδων, στην περίπτωση που ο πληθωρισμός διευρύνεται περισσότερο ή συσσωρεύεται, υποστηρίζοντας την άποψη για αύξηση μισής μονάδας.

Ο Λετονός Martins Kazaks δήλωσε στο Bloomberg ότι θα μπορούσαν να συζητηθούν αυξήσεις κατά μισή μονάδα, ενώ ο Αυστριακός Robert Holzman υποστήριξε ότι η αύξηση κατά 0,5% είναι κατάλληλη.

«Θα κρατούσε τους ανθρώπους σε εγρήγορση και θα έδινε ένα σήμα στις αγορές ότι καταλάβαμε την ανάγκη να δράσουμε», είπε. «Όλα τα άλλα κινδυνεύουν να θεωρηθούν ήπια».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING, Carsten Brzeski, πολλά μπορούν να αλλάξουν εντός των οχτώ εβδομάδων από την πιθανή αύξηση επιτοκίων.

«Μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα λαμβάνουμε στοιχεία για τον πληθωρισμό. Μέχρι τότε θα δούμε αν έχει επιταχυνθεί σε βαθμό που είναι πιθανή η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5%.

Οι μετριοπαθείς

Οπαδός τη μη «υπερβολικής αύξησης» των επιτοκίων δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Fabio Panetta.

«Εάν έχουμε μία κατάσταση όπου υπάρχουν κραδασμοί που μειώνουν τις οικονομικές προοπτικές, το αίσθημα της αβεβαιότητας είναι υψηλό και η παραγωγή εξακολουθεί να είναι κάτω από το δυνητικό της επίπεδο, η πτώση του πληθωρισμού στο 2% και η διατήρησή του σε αυτά τα επίπεδα, απαιτεί σταδιακή προσαρμογή. Δεν μπορεί να εξαφανιστεί έτσι απλα», ανέφερε σε ομιλία του στην Φρανκφούρτη.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βρίσκονται στο πλαίσιο συζητήσεων για το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων αλλά και μέχρι ποιο βαθμό μπορούν να τα αυξήσουν.

Οι δηλώσεις του Panetta έρχονται σε αντίθεση με αυτές της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι η προοπτική σύσφιξης που εξετάζουν κινείται προς ένα ουδέτερο επίπεδο δανεισμού, που ούτε τονώνει αλλά ούτε περιορίζει την οικονομία.

«Η ομαλοποίηση δεν είναι το ίδιο με μια πολιτική προς ουδέτερα επιτόκια» ανέφερε ο Πανέτα και εξήγησε: «Η παραπάνω πολιτική επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα να σταθεροποιήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο της (2%), εφόσον η παραγωγή είναι δυνητική και δεν υπάρχουν παροδικοί κραδασμοί, οι οποίοι επηρεάζουν την πορεία του πληθωρισμού».

Ο Φιλανδός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής, Όλι Ρεν έκανε λόγο για αύξηση επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες στη συνεδρίαση του Ιουλίου και για άλλο ένα 0,25% ώστε να φτάσει το μηδέν «καθώς έρχεται το φθινόπωρο.

Σε ομιλία του σε διαδικτυακή εκπομπή σε φόρουμ της φιλανδικής κεντρικής τράπεζας, ο Ρεν σημείωσε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα είναι σταδιακή, δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας στην οικονομίας, η οποία προέρχεται ως ένα βαθμό από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψιν τους παράγοντες που επηρεάζουν της ταχεία επιτάχυνση του πληθωρισμού, όμως πρέπει να υπολογίσουμε και τους πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την ανάπτυξη σε χαλάρωση», ανέφερε.

«Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης δεν αποτελεί μέρος της συναίνεσης σε αυτό το σημείο, είμαι ξεκάθαρος», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau στο Bloomberg  από το Νταβός της Ελβετίας.

Ο Ιταλός συνάδελφός του, Ignazio Visco, ανέφερε  την περασμένη εβδομάδα ότι ο Ιούλιος είναι «ίσως» μία καλή στιγμή για αύξηση των επιτοκίων, τονίζοντας όμως ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σταδιακά».

Από την πλευρά της η Λαγκάρντ ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

Μάλιστα χαρακτήρισε τη δήλωση για το τέλος των αρνητικών επιτοκίων μέχρι τον Σεπτέμβριο ως μία «επιλογή».

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ανέφερε: «Είναι σίγουρα ένας πληθωρισμός που τροφοδοτείται από την προσφορά που υπάρχει αυτή τη περίοδο στην οικονομία. Πρέπει να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση, προφανώς, αλλά δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε και δεν χρειάζεται να πανικοβαλλόμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Πιο κοντά στη χρεοκοπία η Ρωσία δια χειρός ΗΠΑ

Τέλος… στο τέλος επιτηδεύματος προτείνει η Κομισιόν – Τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών