ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την επέτειο των 180 χρόνων από τη γέννηση της Μάρια Κονοπνίτσκα της Πολωνέζας ποιήτριας, συγγραφέα, μεταφράστριας, δημοσιογράφου, κριτικού και υπέρμαχου των δικαιωμάτων της γυναίκας και της πολωνικής ανεξαρτησίας, τιμά σήμερα η Google με ένα Doodle.
Η Κονοπνίτσκα, χρησιμοποίησε ψευδώνυμα, όπως το Jan Sawa.
Η Μάρια γεννήθηκε στην πόλη Σουβάουκι. Ο πατέρας της, Γιόζεφ Λ. Βασιουόφσκι, ήταν δικηγόρος. Τη σχολική εκπαίδευση, όπως και άλλα κορίτσια της εποχής της, την τελείωσε με διδασκαλία στο σπίτι. Προτού την ολοκληρώσει, 12 ετών, είχε ήδη χάσει τη μητέρα της, Σολάστικα, που απεβίωσε σε ηλικία μόλις 34 ετών.
Η πρώτη της εμφάνιση στα γράμματα σημειώθηκε το 1870 με το ποίημα W zimowy poranek (= «Σ’ ένα χειμωνιάτικο πρωινό»).
Γνωστή όμως έγινε μετά τη δημοσίευση το 1876 του ποιήματός της “W górach” (= «Στα βουνά»), που εξυμνήθηκε από τον μελλοντικά βραβευθέντα με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας Χένρικ Σιενκιέβιτς. Το 1862 η Μάρια παντρεύτηκε τον Γιαροσουάβ Κονοπνίτσκι, με τον οποίο απέκτησαν 6 τέκνα. Ο γάμος όμως δεν ήταν αρμονικός, καθώς ο σύζυγός της διαφωνούσε με την ενασχόλησή της με τα γράμματα. Σε μια επιστολή της προς φίλη, η Μάρια περιέγραψε τον εαυτό της ως «χωρίς οικογένεια» και ως «πουλί κλειδωμένο σε κλουβί».
Τέλος το 1878 άφησε τον άντρα της και μετακόμισε στη Βαρσοβία για να ασχοληθεί συστηματικά με τη συγγραφή, παίρνοντας μαζί της και τα παιδιά της. Ταξίδεψε και στο εξωτερικό, με το πρώτο μεγάλο ταξίδι της στην Ιταλία το 1883. Πέρασε τα χρόνια από το 1890 μέχρι το 1903 ζώντας σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Η ζωή της Κονοπνίτσκα έχει χαρακτηρισθεί «ταραχώδης» καθώς περιλάμβανε έρωτες, θανάτους και ψυχικές ασθένειες στην οικογένεια. Υπήρξε φίλη με την Πολωνίδα συγγραφέα της θετικιστικής περιόδου Ελίζα Ορσέσκοβα και με τη ζωγράφο και ακτιβίστρια Μάρια Ντουλεμπιάνκα (1861-1919).
Η έπαυλη της Κονοπνίτσκα, σήμερα μουσείο, στο χωριό Żarnowiec (κοντά στα νότια σύνορα της σημερινής Πολωνίας)
Εκτός από δραστήρια συγγραφέας, η Κονοπνίτσκα υπήρξε μια κοινωνική ακτιβίστρια, οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε διαμαρτυρίες εναντίον της καταπιέσεως των εθνοτικών (κυρίως πολωνικών) και θρησκευτικών μειονοτήτων στην Πρωσία.Αναμίχθηκε επίσης και στο κίνημα για τα δικαιώματα των γυναικών.
Το λογοτεχνικό έργο της τη δεκαετία του 1880 κέρδισε ευρεία αναγνώριση στην Πολωνία. Το 1884 άρχισε να γράφει και παιδική λογοτεχνία, ενώ το 1888 έγραψε τα πρώτα πεζά κείμενα για ενήλικες με τίτλο Cztery nowele (= «Τέσσερα διηγήματα»).
Εξαιτίας της αυξανόμενης δημοφιλίας των έργων της, το 1902 μερικοί Πολωνοί ακτιβιστές αποφάσισαν να την ανταμείψουν αγοράζοντάς της μια εξοχική έπαυλη. Αγοράστηκε με χρήματα που δώρισαν οργανώσεις και ακτιβιστές.
Καθώς η Πολωνία δεν ήταν ανεξάρτητη χώρα την εποχή εκείνη και τα έργα της ήταν πολιτικώς δυσάρεστα στις πρωσικές και τις ρωσικές αρχές, επιλέχθηκε μια τοποθεσία στην περιοχή που βρισκόταν υπό την ανεκτικότερη αυστριακή κατοχή. Το 1903 της παραχωρήθηκε η έπαυλη στο χωριό Żarnowiec, όπου έφθασε στις 8 Σεπτεμβρίου. Από τότε περνούσε τα περισσότερα καλοκαίρια και ανοίξεις εκεί, αλλά συνέχισε να ταξιδεύει ανά την Ευρώπη το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Η Μάρια Κονοπνίτσκα πέθανε στο Λβοφ (το Λβιβ της σημερινής Ουκρανίας) σε ηλικία 68 ετών. Τάφηκε εκεί, στο Κοιμητήριο Λυτσακίφ.
Διαβάστε επίσης
Google: Για κήρυξη χρεοκοπίας προετοιμάζεται η θυγατρική της στη Ρωσία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χριστούγεννα στον Πειραιά – Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για Τρίτη 24 Δεκεμβρίου
- J.P. Morgan για ΔΕΗ: Η κορυφαία ανάπτυξη συνεχίζεται, αύξηση της τιμής στόχου στα €17,9
- Regency Casino Mont Parnes: Μια μαγική «χώρα των θαυμάτων»
- Μητσοτάκης: Οι αποφάσεις του βουνού και ο χρόνος των ανακοινώσεων για την προεδρία της Δημοκρατίας