• Top Stories

    “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ 360 ΜΟΙΡΩΝ” – Τι θα συμβεί στο Δημόσιο;

    • NewsRoom
    οφειλές


    Το 2017 θα είναι έτος σαρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο, καθώς δεν είναι μόνο το νέο ενιαίο πλαίσιο κινητικότητας που αποτυπώθηκε σε νόμο και έρχεται να τεθεί σε εφαρμογή αλλά και μια σειρά τομών που κινούνται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του ελληνικού δημοσίου.

    Ειδικότερα και σύμφωνα με ρεπορτάζ της aftodioikisi, το νέο σύστημα που τίθεται προσεχώς για πρώτη φορά σε εφαρμογή και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017, συγκλίνει περισσότερο στην αξιολόγηση δομών και προσφερόμενου έργου και λιγότερο στην αξιολόγηση υπαλλήλων

    Επίσης, οι ατομικές αξιολογήσεις θα συμβάλουν -στο μέτρο που τους αναλογεί- στη γενικότερη αξιολόγηση της δομής.

    Μέσω της αξιολόγησης το υπουργείο θα προσπαθήσει να εντοπίσει και να κατανοήσει όποιες αδυναμίες διαπιστωθούν στη λειτουργία των υπηρεσιών, με στόχο την αντιμετώπισή τους.

    Το μοντέλο βασίζεται στη λεγόμενη «αξιολόγηση 360 μοιρών» – ίσως το καλύτερο σε θεωρητικό επίπεδο.

    Πέντε είναι τα κριτήρια σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους αξιολογητές: α) γνώση του αντικειμένου, β) επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον, γ) δημιουργικότητα, δ) υπηρεσιακές σχέσεις και συμπεριφορά προς τους πολίτες, ε) αποτελεσματικότητα.

    Ο προϊστάμενος θα αξιολογείται από τους υφισταμένους του, εφόσον είναι τουλάχιστον τρεις, βάσει ανώνυμου ερωτηματολογίου. Η αξιολόγηση θα συνδεθεί με τη στοχοθεσία που θα τεθεί σε κάθε τμήμα ή διεύθυνση – διαδικασία που θα επαναλαμβάνεται κάθε έτος. Προφανώς η αξιολόγηση δεν θα συνδέεται με απολύσεις. Άλλωστε το Δημόσιο έχει απεμπλακεί από όποιους «ποσοτικούς στόχους» συρρίκνωσης.

    Βασικότερο κίνητρο θα είναι η προσμέτρηση της αξιολόγησης στην ανάληψη θέσεων ευθύνης.

    Δύο αξιολογήσεις με βαθμολογία ίση ή μεγαλύτερη του 90 θα σημάνουν την ταχύτερη, κατά ένα έτος, προαγωγή του υπαλλήλου.

    Η θέση ευθύνης συνεπάγεται και επιμίσθιο, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας.

    Για το μέλλον, έχει καταγραφεί η σκέψη επιβράβευσης του επικεφαλής ενός θετικά αξιολογούμενου τμήματος με μπόνους μοριοδότησης.

    Στους χαμηλά «βαθμολογούμενους» θα παρέχεται η δυνατότητα συνεχούς επιμόρφωσης.

    Επίσης, θα τεθεί επίσης σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο μετατάξεων στο Δημόσιο. Ένα πλαίσιο με πλήρως ανοιχτά δεδομένα και με αμιγώς εθελοντικά χαρακτηριστικά, βασική καινοτομία του οποίου είναι η δυνατότητα κάθε υπαλλήλου να έχει πλήρη γνώση των προς κάλυψη θέσεων, οι οποίες, εν είδει προκήρυξης, θα αναρτώνται σε ειδική βάση δεδομένων

    Κάθε μετακίνηση υπαλλήλου από μια υπηρεσία σε μια άλλη θα πραγματοποιείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση, εφόσον ο υπάλληλος πληροί τις προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα.

    Κατ’ εξαίρεση, και μόνο εφόσον τεκμηριώνονται σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, οι μετακινήσεις θα υλοποιούνται μέσω αποσπάσεων διάρκειας ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις μήνες, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι μυστικές προβλέψεις των Financial Times για το 2017

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεωνίδας Φραγκιαδάκης: Τα κόκκινα δάνεια και το μυστικό της επιτυχίας της πώλησης της UBB

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν οι δωροκάρτες χαρίζουν σε startup εταιρείες κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων



    ΣΧΟΛΙΑ