Το ενδεχόμενο να γεννηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια είναι ορατό, καθώς το φάσμα της ύφεσης πλησιάζει τις οικονομιες, ο υψηλός πληθωρισμός «ροκανίζει» τα μηνιαία εισοδήματα και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κατανάλωση και τα νοικοκυριά περιμένουν έντρομα τα τιμολόγια ενέργειας.

Υφεση, πληθωρισμός και τιμολόγια ενέργειας οδηγούν σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά και οι τραπεζίτες παραδέχονται πως «η πίεση που δέχονται  οι δανειολήπτες από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας, έχει αρχίσει και φαίνεται στους δείκτες καθυστερήσεων που κινούνται ανοδικά. Και το ανησυχητικό είναι ότι ενήμεροι μέχρι τωρα δανειολήπτες, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους».

Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε ένα παράρτημα που αφορά την εξέλιξη των νέων στεγαστικών δανείων, το οποίο περιλαμβάνεται στην πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο παράρτημα επισημαίνεται πως οι τράπεζες ακολουθούν «συνετές πρακτικές δανεισμού», και ότι σύμφωνα με τους δείκτες μέτρησης του κινδύνου,  το  75,1% των νέων στεγαστικών κατατάσσονται στο «πράσινο», είναι δηλαδή χαμηλού κινδύνου καθώς οι δανειολήπτες έχουν  επαρκές εισόδημα και ικανοποιητική ικανότητα εξυπηρέτησης δανείου. Όμως το 23,1% των εκταμιεύσεων δανείων βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και χαρακτηρίζονται ως μεσαίου κινδύνου, και το 1,8%  ταξινομούνται στο «κόκκινο» και είναι υψηλός ο κίνδυνος να «σκάσουν».

Με απλά λόγια για το 25% των δανείων που χορηγήθηκαν πέρυσι υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν στο «κόκκινο», να «σκάσει» δηλαδή το 1 στα 4 δάνεια.

Αλλά και οι τράπεζες παρακολουθούν στενά τους δείκτες που «μετράνε» πόσο κινδυνεύει να «σκάσει» ένα δάνειο, δηλαδή  το ύψος του δανείου σε σχέση με την αξία του ακινήτου, σε σχέση με το εισόδημα του δανειολήπτη καθώς και την ικανότητα αποπληρωμής του.  Και ανησυχούν διότι βλέπουν δάνεια που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν κανονικά να παρουσιάζουν καθυστέρηση. Σπεύδουν λοιπόν να προτείνουν λύσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες για να μην «κτυπήσουν κόκκινο τα δάνεια».

Από την πλευρά της η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να απευθύνει σύσταση στις τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει προς το δυσμενέστερο. Όπως έχει σημειώσει στην Εκθεση του ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας:

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με την ενεργειακή κρίση που έχει πυροδοτήσει, έχει επιδράσει καθοριστικά αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και επηρεάζοντας αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Συνεπώς, με δεδομένη την αβεβαιότητα που περιβάλλει την εξέλιξη του πολέμου, αλλά και την απόσυρση των εναπομεινάντων μέτρων στήριξης των δανειοληπτών για την προστασία από την πανδημία εντός του 2022, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά των πιστούχων, καθίσταται σαφές ότι δεν αποκλείεται η δημιουργία νέων ΜΕΔ, ιδίως αν η γεωπολιτική κρίση παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμη κλιμακωθεί».

Και είναι πολύ πιθανό οι  τράπεζες -όπως και οι servicers- να πάνε σε αναθεώρηση των στόχων τους σε ότι αφορά την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πάντως χθες οι τράπεζες βυθίστηκαν στο «κόκκινο»  στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου με τη μετοχή της Πειραιώς να πέφτει κατά 7,8%, της  Εθνικής να κάνει βουτιά κατά  5,7%, της Alpha να χάνει  4,8% και τη μετοχή της Eurobank  με πτώση 1,5%.

Διαβάστε επίσης

Alpha Bank: Στόχος η διοχέτευση νέων πόρων άνω των €8 δισ. στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία

Τέλος εποχής για τα φθηνά στεγαστικά