ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «χαιρέτισε με θέρμη και στηρίζει εμφατικά την ιστορική υποψηφιότητα της Φινλανδίας και της Σουηδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Στο διάστημα κατά το οποίο θα εξετάζονται τα αιτήματα των δύο χωρών «οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και θα επαγρυπνούν απέναντι σε κάθε απειλή για την κοινή ασφάλειά μας και για να αποθαρρύνουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή επίθεσης», διαβεβαίωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Δημοκρατικός πρόεδρος, που θα δεχτεί αύριο στον Λευκό Οίκο την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, δηλώνει εξάλλου ότι «ανυπομονεί» να εργαστεί με το Κογκρέσο «και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» ώστε να ενταχθούν γρήγορα οι δύο χώρες «στη σταθερότερη αμυντική συμμαχία στην ιστορία».
Νωρίτερα σήμερα Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ωστόσο η Τουρκία, που διαθέτει δικαίωμα βέτο, όπως εξάλλου όλες οι χώρες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, απειλεί να μπλοκάρει τη διεύρυνση. Η υποψηφιότητα των δύο σκανδιναβικών χωρών έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις υπόλοιπες χώρες μέλη, εξαιρουμένης της Άγκυρας.
Διαβάστε επίσης
Μπάιντεν: Καλεί τους Αμερικανούς να απορρίψουν το “δηλητήριο” της λευκής υπεροχής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Τζερόμ Πάουελ και Nvidia έστειλαν τον S&P 500 στο -2,24% – Κάτω από τις 40.000 μονάδες ο Dow Jones
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Παράταση της προσωρινής κράτησης ζητά ο Εισαγγελέας για τον Νίκο Ρωμανό και άλλους τέσσερις κατηγορούμενους
- Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 2% μετά τα θετικά νέα για την ανάπτυξη στην Κίνα και νέες κυρώσεις από ΗΠΑ
- Βραζιλία: Δίνει άσυλο στην πρώην πρώτη «κυρία Περού» που καταδικάστηκε σε 15ετή κάθειρξη για διαφθορά
