Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε σήμερα τη χορήγηση επιπλέον 9 δισεκ. ευρώ ως δανείων της ΕΕ στην Ουκρανία το 2022 προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών της χώρας και τη δημιουργία ενός μέσου διευκόλυνσης, “RebuildUkraine” Facility, για επιχορηγήσεις και δάνεια, στο πρότυπο της Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τα χρήματα θα δανείζεται η Επιτροπή από την αγορά με εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ βάσει του μακροοικονομικού προγράμματος βοήθειάς της προκειμένου οι βασικές υπηρεσίες στην Ουκρανία να συνεχίσουν ναλειτουργούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου καθώς η χώρα μάχεται απεναντι στη ρωσική εισβολή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά τις ανάγκες της Ουκρανίας γύρω στα 5 δισεκ. δολάρια τον μήνα για τις βασικές λειτουργίες και η ΕΕ αναμένει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία και η Ιαπωνία, που είναι επίσης μέλη της G7, θα συνεισφέρουν. Η G7 θα συζητήσει το θέμα σε μια συνάντηση στη Βόνη αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή.

“Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βραχυπρόθεσμη οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της και να συνεχίσει τη λειτουργία βασικών υπηρεσιών”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες ανοικοδόμησης ώστε να βοηθήσουμε να ανοικοδομηθεί μια δημοκρατική και εύπορη Ουκρανία. Αυτό σημαίνει πως οι επενδύσεις θα συμβαδίζουν με μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στην επιδίωξη του ευρωπαϊκού δρόμου της”, είπε.

Η ΕΕ έχει χορηγήσει ήδη 4,1 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία αφότου η Ρωσία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίου, περιλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας.

Η ΕΕ μπορεί να δανειστεί για να ανοικοδομήσει την Ουκρανία

Η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο θα είναι μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, με ορισμένους οικονομολόγους να υπολογίζουν ότι θα χρειαστεί ένα ποσό μεταξύ ενός και δύο τρισ. ευρώ, αν και κανένας υπολογισμός δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ενός μέσου διευκόλυνσης, “RebuildUkraine” Facility, μέσω ενός μείγματος επιχορηγήσεων και δανείων που θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Θα οικοδομηθεί στη βάση της εμπειρίας της ΕΕ για το δικό της μέσο διευκόλυνσης της ανάκαμψης μετά την COVID, αλλά θα προσαρμοστεί στις “χωρίς προηγούμενο προκλήσεις” της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

“Το ίδιο το μέσο διευκόλυνσης θα έχει μια κυβερνητική δομή διασφαλίζοντας την πλήρη ιδιοκτησία του από την Ουκρανία”, ανέφερε η Επιτροπή.

Επιπλέον επιχορηγήσεις για την Ουκρανία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν είτε από περαιτέρω συνεισφορές από μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες καθώς και από υπάρχοντα προγράμματα της ΕΕ.

“Δεδομένης της κλίμακας των δανείων που είναι πιθανό να απαιτηθούν, οι επιλογές περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση χρημάτων για δάνεια εκ μέρους της ΕΕ ή με εθνικές εγγυήσεις των κρατών μελών”, ανέφερε η Επιτροπή.

Δεν είναι σαφές πόση υποστήριξη θα λάβει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα επειδή ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία, εναντιώνονται σε νέο κοινό δανεισμό της ΕΕ.

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να ήταν να κατασχεθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν παγώσει στην ΕΕ και να τεθούν στη διάθεση της Ουκρανίας. Όμως αξιωματούχοι προειδοποιούν πως το θέμα αυτό είναι νομικά περίπλοκο καθώς η ΕΕ δεν διαθέτει νόμους για μία τέτοια κίνηση.

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Παρουσίασε ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινές προμήθειες στον τομέα της άμυνας

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στην δημόσια πρόταση της Πειραιώς για την Trastor