Tο εγκάρδιο κλίμα κατά την υποδοχή Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε για την Ελλάδα πρώτα η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν, πριν από την έναρξη του επίσημου δείπνου, και ακολούθως ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν και το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα πεδία εν γένει προκαλούν προβληματισμό και έκδηλη πια ενόχληση στην Άγκυρα.

Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενέταξε άλλωστε τις διμερείς σχέσεις (βλ. προβλήματα) με την Ελλάδα στο παζάρι που προσπαθεί να στήσει ώστε να πει κάποια στιγμή «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Ένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να περάσει από μια τρύπα δύο φορές (σ.σ. δεν κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές)», βγήκε να δηλώσει και απευθυνόμενος όπως είπε στον λαό του, μίλησε για «ηγετικές χώρες» στο ΝΑΤΟ που παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα και εγκαθιστούν βάσεις (βλ. Αλεξανδρούπολη).

«Παλαιότερα η Ελλάδα είχε αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ. Η διοίκηση εκείνης της περιόδου έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επανέλθει στο ΝΑΤΟ. Οι πιο ηγετικές χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν κάθε είδους υποστήριξη στην Ελλάδα; Δημιουργούν κάθε είδους βάσεις; Δημιουργούν. Πώς θα τους πιστέψουμε;», διερωτήθηκε ο τούρκος πρόεδρος με το βλέμμα του στραμμένο στο εσωτερικό –κυρίως– ακροατήριο (σ.σ. έρχονται και εκλογές).

Ήταν η πιο «καθαρή» δήλωση εκνευρισμού στη γείτονα για τις κινήσεις της Ελλάδας και της αγαστής και διαρκώς ενισχυόμενης ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που «δικαίωσε» με τον πλέον πειστικό τρόπο την τοποθέτηση του υπουργού του Εξωτερικών Νίκου Δένδια προ ημερών στη Βουλή για τη σημασία της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense and Cooperation Agreement / MDCA) Eλλάδος – ΗΠΑ.

Η θερμή υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο, το πλούσιο περιεχόμενο των συνομιλιών Μητσοτάκη – Μπάιντεν, ακόμη και επικοινωνιακά η γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες που επέλεξε να φορέσει ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνάντηση, προκάλεσαν δίχως άλλο εντύπωση στην Τουρκία και μία «παραδοχή» για το «βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ».

Ο ανταποκριτής του Haber Turk μίλησε για «σόου» της Ελλάδας και του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, σημειώνοντας παράλληλα την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Georgetown University και την ομιλία του που έπεται στο Κογκρέσο. «Οι συναντήσεις Μητσοτάκη είναι επίδειξη δύναμης και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του τούρκου ανταποκριτή.

Τη νευρικότητα στη γείτονα εντείνει και η αναφορά του Πρωθυπουργού για την πρόθεση απόκτησης μιας μοίρας F-35, την ώρα μάλιστα που το καθεστώς Ερντογάν «παλεύει» να εξασφαλίσει την αγορά F-16 και ενώ η Τουρκία έχει αποπεμφθεί με συνοπτικές διαδικασίες από το πρόγραμμα των F-35.

Διαβάστε επίσης:

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Τα F35, οι χάρτες και τα ενεργειακά

Η συνάντηση Τζιλ Μπάιντεν με Μαρέβα, Σοφία και Δάφνη Μητσοτάκη