ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενθουσιασμός και πλατιά χαμόγελα στην ελληνική αποστολή αμέσως μετά το τετ α τ Μητσοτάκη Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και τις διευρυμένες συνομιλίες, άνω της μία ώρας που ακολούθησαν.
Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα τόνισαν κυβερνητικές πηγές καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και έχει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, ενώ δεν κρύβει τα έντονα θετικά συναισθήματά του για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.
“Οχι μία απλή επίσκεψη εργασίας”.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν αμέσως μετά τη συνάντηση πως αυτή δεν ήταν μία απλή επίσκεψη εργασίας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αφιέρωσε πάρα πολύ χρόνο στην ελληνική αποστολή με αποτέλεσμα να γίνει μία αναλυτική συζήτηση “μεταξύ φίλων” όπως περιέγραφε χαρακτηριστικά Υπουργός στο mononews.gr.
Αν συγκριθεί δε με την προηγούμενη επαφή με τη διοίκηση Τραμπ, η χθεσινή είχε την τριπλάσια διάρκεια.
Χάρτες και ντοκουμέντα υπερπτήσεων έδειξε ο Πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός έδειξε στον Πρόεδρο Μπάιντεν χάρτη της λεγόμενης “Γαλάζιας Πατρίδας” ώστε να εξηγήσει τις τουρκικές αβάσιμες και επιθετικές θέσεις.
“Ειπώθηκαν όλα πολύ αναλυτικά” απάντησε πηγή στο mononews.gr.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά έδειξε και συγκεκριμένα ελληνικά νησιά, πάνω από τα οποία πετούν τουρκικά μαχητικά, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν σύμφωνα με πληροφορίες να είναι ιδιαίτερα επικριτικός προς την Άγκυρα.
Για το θέμα της αναβάθμισης των Τουρκικών F16, πηγές τόνιζαν πως κάποια πράγματα είναι καλό να συζητούνται πίσω από κλειστές πόρτες. Μαθαίνουμε πως το ζήτημα τέθηκε. Υπογραμμίζεται από την ελληνική Κυβέρνηση πως το θέμα αφορά περισσότερο το κογκρέσο όπου σήμερα μιλά ο Πρωθυπουργός.
“Λάθος το τουρκικό παζάρι με Φινλανδία – Σουηδία”
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως είναι λάθος της Τουρκίας να προσπαθήσει να εξαγοράσει στήριξη με ανταλλάγματα, κανείς, ούτε οι ΗΠΑ δεν είναι σε διάθεση να μπουν σε ένα τέτοιο παζάρι και πως το μόνο που θα κάνει κάτι τέτοιο είναι να απομονώσει την Τουρκία.
Μοίρα F 35 σε βάθος δεκαετίας.
Όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός η Ελλάδα σκοπεύει να αγοράσει μία μοίρα μαχητικών, πέμπτης γενιάς F 35. Αποτελεί απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων πως το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα πρέπει σταδιακά να ενταχθεί στην ελληνική πολεμική αεροπορία.
Η Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι θα στείλει letter of request. Στόχος από το 2028 και μετά τα πρώτα αεροσκάφη να έρχονται στην Ελλάδα.
Είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνια αλλά η Κυβέρνηση θέλει να την προγραμματίσει, ώστε να βρεθεί και δημοσιονομικός χώρος άνω των 3δισ. ώστε να υλοποιηθεί, ίσως και με ευνοϊκή χρηματοδότηση.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα δεν αποκλείεται να μπει εμμέσως στο πρόγραμμα συμπαραγωγής των αεροσκαφών καθώς σύντομα θα αποκαλυφθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της Lockheed MArtin για joint venture με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει το 50%. Στην κυβέρνηση δυσανασχετούν γιατί η εταιρεία δεν προχωρά γρήγορα τα project που αναλαμβάνει και προσπαθούν να την εκσυγχρονίσουν όπως λένε.
“Απόλυτη συναντίληψη στην ενέργεια”
Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν συζήτησαν τις τιμές του φυσικού αερίου. Συζητήθηκε η ελληνική ιδέα ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και το πως μια τέτοια πρωτοβουλία καλό θα ήταν να προχωρήσει σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σύμβουλος ενέργειας του Προέδρου Μπάιντεν ήταν στη συνάντηση ενώ αποκαλύφθηκε πως ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού στον κρίσιμο αυτό τομέα αναλαμβάνει ο Νίκος Τσάφος, ειδικός γεωπολιτικής της ενέργειας στο ινστιτουτο CSIS της Ουάσινγκτον.
Η Κυβέρνηση επιμένει ενόψει και του κρίσμου ευρωπαϊκού συμβουλίου πως για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση για την ελάφρυνση των νοικοκυριών θα πρέπει η βοήθεια είτε να χρηματοδοτηθεί από την Ευρώπη με ανακύκλωση αδιάθετων δανείων του ταμείου ανάκαμψης, είτε με μια παρέμβαση στην ίδια την αγορά του φυσικού αερίου.
Στο επίκεντρο και ο ρόλος της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου που μπορεί να τροφοδοτήσει τα Βαλκάνια ακόμη και την Ουκρανία με φυσικό αέριο.
Οι ΗΠΑ ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για τα ενεργειακά έργα της περιοχής, κυρίως τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, χωρίς να αποκλείεται και επενδυτικό ενδιαφέρον για κάποιο ενεργειακό project που ήδη προχωράει.