ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Μπάιντεν προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για να τιμηθεί η Ελληνική Επανάσταση (σ.σ. ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το 2021, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας).
Το «παρών» στη δεξίωση δίνουν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.
Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης προσήλθαν στη δεξίωση, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη.
Προηγήθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να τονίζει ότι η σχεση Ελλάδας -ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ.
Δείτε την προσφώνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden και αντιφώνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη της δεξίωσης που παραθέτει ο κ. Biden προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο:
Τον λόγο στην αρχή πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
«Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμονητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.
«Η Ελλάδα, η πήγη του δυτικού πολιτισμού και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευση σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», τόνισε.
«Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχία μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την εμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζητω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.
Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε η Τζιλ Μπάιντεν, σύζυγος του Προέδρου.
«Είναι εκπληκτικό που βλέπω τόσους φίλους γύρω μας. Μια κοινωνία γίνεται ισχυρή όταν οι γηραιότεροι φυτεύουν δένδρα που ποτέ δεν θα σβήσει η σκιά τους. Η κληρονομιά της Ελλάδας, οι επιστήμες και οι τέχνες της, αγγίζουν κάθε σημείο του πολιτισμού μας και χαιρόμαστε τη σκιά αυτού του δένδρου», ανέφερε.
«Έχω επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές και αισθάνθηκα δέος κάτω από την ιστορία των Αθηνών και την ομορφιά των νησιών. Είναι χαρά μου που επιστρέφω αυτή τη φιλοξενία. Είναι τιμή μου που υποδέχομαι τον κύριο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του. Η ιστορία της Αμερικής αποτελεί κομμάτι της ιστορίας όλων μας. Κάθε μέρα διαμορφώνουμε το μέλλον μας και τα δένδρα που φυτεύετε θα τα καρπωθούμε όλοι. Η ελληνική κοινότητα σημαίνει πολλά για τον Τζο Μπάιντεν», ανέφερε.
Τζο Μπάιντεν: Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες εισέβαλαν στους γείτονες, υπήρχε μόνο μία απάντηση: «Όχι».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε για εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, κατά τη δεξίωση που γίνεται προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.
«Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απώγειό της. Οι δυο μας λαοί εργάζονται μαζί στο επίπεδο του εμπορίου, των επενδύσεων, του κλίματος. Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις διπλωματικές μας σχέσεις. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Και ο ελληνικός λαός ξέρει ότι η Ελευθερία και η Δημοκρατία αξίζουν τη θυσία. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες εισέβαλαν στους γείτονες, υπήρχε μόνο μία απάντηση “Όχι”. Αυτή ήταν η απάντηση της Ελλάδας στη ναζιστική κατοχή.
«Ελλάδα και ΗΠΑ στέκονται από κοινού στην μάχη ενάντια στην παράνομη εισβολή. Υποδεχτήκατε Ουκρανούς πρόσφυγες, βοηθήσατε στην ανάπτυξη του ΝΑΤΟ στην Ανατολή. Δείξατε ξεκάθαρη στάση στο θέμα της Ουκρανίας».
Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος, ανέφερε ότι στην ελληνοαμερικανική κοινότητα στις ΗΠΑ. «Είχα την τύχη να έχω φίλους από την ελληνοαμερικανική κοινότητα και αστειεύτηκε με το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος», λέγοντας ότι προέρχεται από την εποχή που ήταν βουλευτής στο Ντέλαγουερ και έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για το ταξίδι σας και προσβλέπω στη συνάντησή μας στη Συνάντηση του ΝΑΤΟ στην Ισπανία», ανέφερε τέλος ο Τζο Μπάιντεν.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προχωρά στην αγορά F-35
Στα θέματα ενέργειας και άμυνας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στο πλαίσιο της δεξίωσης που του παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν.
Όπως είπε θα συνεχίσουμε τη μακρά συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών μας, αποκαλύπτοντας πως η Ελλάδα θα εκκινήσει τη διαδικασία για την αγορά μιας μοίρας F-35.
«Θα προσθέσουμε αυτό το καταπληκτικό αεροπλάνο στην πολεμική αεροπορία μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι συνεργασίες των δύο χωρών, σε πολλούς τομείς, ξεπερνούν την ιστορία.
Στα εν λόγω αεροπλάνα δεν έχει πρόσβαση η Τουρκία λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.
Για το κυπριακό ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να εφαρμοσθούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και πως κανείς δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών .
Για τα εθνικά μας θέματα ανέφερε πως οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί με ομόφωνο και παραδειγματικό τρόπο.
Για τα ενεργειακά ανέφερε πως η Αλεξανδρούπολη αποτελεί κόμβο ενέργειας και πως ΕΕ και ΗΠΑ μπορούν με κοινές προσπάθειες να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Marc Benioff (CEO Salesforce): «Όχι» στην πώληση του Τime στον όμιλο Ant1
- International Chamber of Shipping: Νέος Γενικός Γραμματέας ο Θωμάς Α. Καζάκος
- Αυτοδιαχείριση: Πάνω από 13 εκατ. ευρώ μοιράζει για τα πνευματικά δικαιώματα
- Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ: Περισσότερες από 65.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον πρώτο κύκλο