Σε ρωσικά αντίποινα θα μπορούσε να οδηγήσει η απόφαση της Φινλανδίας να εκκινήσει τη διαδικασία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έκρυψε τη δυσφορία του Κρεμλίνου για τις φινλανδικές κινήσεις και, πλέον, το Ελσίνκι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες συνέπειες.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές; Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Φινλανδίας, η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου της Φινλανδίας από αύριο, Παρασκευή κιόλας, ως αντίποινα για την απόφαση του Ελσίνκι να προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

1

«Η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία αύριο, μία μέρα αφότου οι Φινλανδοί ηγέτες δήλωσαν ότι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ “χωρίς καθυστέρηση”» έγραψε η εφημερίδα Iltalehti. Φινλανδοί πολιτικοί έχουν προειδοποιηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου την Παρασκευή, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές και χωρίς να διευκρινίζει από πού προήλθε η προειδοποίηση.

Εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα σε ορισμένες φινλανδικές βιομηχανίες και στην παραγωγή τροφίμων, αναφέρει η Iltalehti.

Tην υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν και τυπικά, νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας. Το σκανδιναβικό έθνος, που μοιράζεται σύνορα 800 μιλίων με τη Ρωσία, βρίσκεται τώρα ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO» ανέφεραν ο Σάουλι Νιινίστο και η Σάνα Μάριν σε κοινή τους δήλωση.

Η ρωσική δημόσια τηλεόραση, από την πλευρά της, έκανε λόγο για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» στην Ευρώπη, απηχώντας προφανώς τις θέσεις Πούτιν…

Η εκ διαμέτρου αντίθετη «υποδοχή» της φινλανδικής υποψηφιότητας από Ρωσία και Ουκρανία

Η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή» δήλωσε ο Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας». «Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων, προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση» κατέληξε.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Φινλανδίας να αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει. «Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. «Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης» προσθέτει με… νόημα το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Φινλανδό πρόεδρο Σάουλι Νιινίστο.

«Επίσης, συζητήσαμε την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας. Και την αμυντική αλληλεπίδραση» συμπλήρωσε.

Υπέρ της ένταξης οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της, ώστε η Ουάσινγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας -εν προκειμένω της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ.

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη, ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία» είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

Διαβάστε επίσης

Μεντβέντεφ: Πιθανή σύγκρουση Ρωσίας – ΝΑΤΟ με κίνδυνο πυρηνικού πολέμου