ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με την αγωνία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στην Ελβετία, προετοιμάζουν το έδαφος για αυξήσεις των επιτοκίων.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) κάλεσε στη Βασιλεία της Ελβετίας 85 κεντρικούς τραπεζίτες –ανάμεσα τους και ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας-, όπως και παράγοντες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος προκειμένου να χαράξουν τη γραμμή της επόμενης μέρας σε μία κρίσιμη συγκυρία για την πορεία της οικονομίας, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οποίας θα εμφανίσουν σημαντική επιβράδυνση.
Το θέμα ήταν ένα: Πού πηγαίνει η παγκόσμια οικονομία.
Και φυσικά από την ατζέντα δεν λείπουν και τα θέματα της ανόδου του πληθωρισμού, της αύξησης των επιτοκίων, οι τιμές της ενέργειας που έχουν απογειωθεί και φυσικά ο πόλεμος που συνεχίζεται.
Οι τραπεζίτες συναντήθηκαν χθες και θα συνεδριάσουν και σήμερα 9 Μαΐου, μέρα που ο Πούτιν επιδιώκει να στείλει –μέσα από την στρατιωτική παρέλαση – το δικό του μήνυμα υπεροχής.
Στόχος των τραπεζιτών είναι να ορίσουν κοινή γραμμή αντιμετώπισης της νέας παγκόσμιας κρίσης, η διάρκεια της οποίας είναι άγνωστη. Η «στρατηγική» αυτή επικεντρώνεται όπως φαίνεται σε «επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων». Οι αγορές ήδη προεξοφλούν τέτοιες κινήσεις με αποτέλεσμα να προκαλούνται ισχυρές πιέσεις στις αγορές ομολόγων. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου άγγιξε σήμερα το 3,7%.
Οι προβλέψεις της ΤτΕ
«Οι επιπτώσεις του πολέμου, που δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει, θα είναι άσχημες για την Ευρώπη», λέει στο mononews.gr κορυφαίος παράγοντας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και συνεχίζει: Οι τιμές δεν μπορούν να πέσουν και ειδικά της ενέργειας, αυτό το θέμα απασχολεί την παγκόσμια οικονομική κοινότητα.
Την ίδια ώρα η Τράπεζα της Ελλάδος, που αν και ανησυχεί για το ράλι των τιμών της ενέργειας, που μετακυλίεται και σε ολόκληρη την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, ακόμα και στο χειρότερο σενάριο δεν «βλέπει» τον πληθωρισμό πάνω από το 7% φέτος.
Και την ανάπτυξη του ΑΕΠ την προσδιορίζει, πάλι στο δυσμενές σενάριο, στο 2,8%, καθώς επιταχυντής για τη διατήρηση του ΑΕΠ σε θετικό έδαφος φαίνεται πως είναι ο τουρισμός.
Τα στοιχεία μέχρι τώρα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει ένα δυναμικό τουριστικά καλοκαίρι, και μπορεί –εκτός αν υπάρξουν απρόοπτες γεωπολιτικές εμπλοκές- να πετύχει τα έσοδα του 2019, τα 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον τραπεζίτη μπορεί τα νέα να είναι «κακά» σε ότι έχει να κάνει με τις τιμές της ενέργειας που επηρεάζουν τις επιχειρήσεις και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, είναι όμως καλά σε σχέση με τον τουρισμό.
Βέβαια όλες οι προβλέψεις έχουν πάρει ως δεδομένο ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μέσα στο Μάιο, όσο θα παρατείνεται οι προβλέψεις θα χειροτερεύουν.
Την ίδια ώρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να βλέπουν και πάλι σταδιακή άνοδο σε επίπεδο καθυστερήσεων και το ανησυχητικό είναι πως ενήμεροι δανειολήπτες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ζητήσει μεγάλη προσοχή από τους τραπεζίτες στη διαχείριση των νέων καθυστερήσεων καθώς η έξοδος από την πανδημία δεν οδηγείται από μία ισχυρή ανάπτυξης αλλά από τις δυσμενείς επιπτώσεις του πολέμου.
Διαβάστε επίσης:
Επιτόκια: Σε τροχιά αύξησής τους από τις κεντρικές τράπεζες
ΕΚΤ: Πιθανή αύξηση επιτοκίων ακόμα και από τον Ιούλιο, λέει μέλος του ΔΣ
Γιάννης Στουρνάρας: Η ΤτΕ είχε προειδοποιήσει για τον πληθωρισμό από τον Ιούνιο του 2021
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike