Πιστοποιήσεις κατά LEED/BREEAM, βιοκλιματικός σχεδιασμός, πράσινα κτήρια. Πριν από μία δεκαετία, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα ακούγονταν πολυτέλεια για απαιτητικούς μισθωτές και χρήστες κτηρίων, σε high end περιοχές.

Πλέον, το «πράσινο» έχει γίνει προαπαιτούμενο για την αγορά του real estate, ενώ η έως και δυσβάσταχτη αύξηση του ενεργειακού κόστους συνέτεινε στην αύξηση της ζήτησης για βιοκλιματικά κτήρια.

Από τα βόρεια προάστια μέχρι την «αθηναϊκή Ριβιέρα», τα περισσότερα εν εξελίξει μικρά και μεγάλα ιδιωτικά έργα φέρουν την ταμπέλα των πράσινων projects, δίνοντας κίνητρο σε ιδιώτες, ΑΕΕΑΠ και κατασκευαστές να ανέβουν στο όχημα της πολυπόθητης βιώσιμης ανάπτυξης.

Το κλίμα είχε διαμορφώσει ήδη η πρόταση «Fit for 55» της Κομισιόν για την υλοποίηση του Green Deal. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία προβλέπει μείωση των εκπομπών το 2030 κατά 55% σε σύγκριση με τις εκπομπές του 1990 και να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050, μέσω της μεταστροφής προς μία οικονομία και κοινωνία χαμηλού άνθρακα, καταργώντας στην πράξη τα κτήρια με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση.

Στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνουν ότι 4,12 εκατομμύρια κτήρια αφορούν σε κατοικίες, 8.300 σε ξενοδοχεία, 15.500 σε εκπαιδευτικές δομές, 152.000 σε γραφεία και εμπορικά, 1.742 σε υγειονομικά ακίνητα και 630.000 σε άλλα. Το δεδομένο που δείχνει πως το μέλλον των πράσινων κτηρίων είναι κοντά σχετίζεται με το 55% των κατοικιών που, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980. Κι αυτά, χωρίς τα δεδομένα να έχουν επικαιροποιηθεί βάσει της τελευταίας απογραφής.

Ώθηση στο πράσινο μέλλον του κτηριακού αποθέματος της χώρας θα δώσει ο νέος κύκλος του «Εξοικονομώ», ο οποίος θα είναι «στον αέρα» τον Δεκέμβριο.

Ακολουθούν:

  • το πρόγραμμα «Διατηρώ» για την αναβάθμιση και προστασία ιστορικών ακινήτων σε περιοχές με αυξημένο μεσιτικό ενδιαφέρον και τα οποία υπάγονται σε καθεστώς προστασίας,
  • το πρόγραμμα «Ανακαινίζω» για την αναβάθμιση των κτηρίων και
  • το «Διαβιώ κατ’ οίκον», πρόγραμμα που αναφέρεται στη δημιουργία αυτόνομης κατοικίας και προσβάσιμης γειτονιάς.

Το Δημόσιο φιλοδοξεί να δείξει το δρόμο με το «Ηλέκτρα», πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 640 εκατομμυρίων, που μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσει κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Κτήρια με «κοινωνικό πρόσημο», όπως σχολεία και νοσοκομεία, θα μειώσουν μέσα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν την ενέργεια που καταναλώνουν κατά τουλάχιστον 30%.