Στην καταγγελία πλατφορμών για το ρόλο τους στις διαδικτυακές κρατήσεις προχώρησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, για τις προθέσεις του οποίου είχατε ενημερωθεί από το mononews.

To ΞΕΕ έφτασε στην πόρτα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με την καταγγελία να αφορά στην κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Ειδική έμφαση στη μη συμμόρφωση των Online Travel Agencies (OTAs) με προηγούμενες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις αυθαίρετες ρήτρες ισοτιμιών που εξακολουθούν να επιβάλλονται από Online Travel Agencies αλλά και σε μεθόδους παραπλανητικής διαφήμισης που εφαρμόζουν, οι οποίες αναπτύχθηκαν και συνεχίζονται μέσω των διαδικτυακών αναζητήσεων των χρηστών.

1

Η καταγγελία έρχεται μετά από σειρά επαφών με εθνικές ενώσεις που εκπροσωπούν τον κλάδο της φιλοξενίας σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις πρακτικές αυτές αλλά και υπό το φως των νέων δεδομένων που δημιουργεί ο νέος νόμος για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act – DMA) που εγκρίθηκε και τίθεται πλέον σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το μόνο όπλο μας απέναντι στον πληθωρισμό και την ακρίβεια είναι η ανάπτυξη. Προϋπόθεση όμως της ανάπτυξης είναι ο υγιής ανταγωνισμός, ειδικά όταν αναφερόμαστε στον κλάδο της φιλοξενίας, στον οποίο εναποθέτει κάθε χρόνο η χώρα τις ελπίδες της. Για να μπορέσει όμως η φιλοξενία να δώσει αυτά που μπορεί στην οικονομία και την κοινωνία, πρέπει τουλάχιστον να μην υπονομεύεται με αθέμιτους τρόπους.

Όταν σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα το βιώσιμο τουριστικό μέλλον της Ελλάδας, δεν μπορεί την ίδια στιγμή να εθελοτυφλούμε μπροστά σε καταχρηστικές και παραπλανητικές πρακτικές και γι’ αυτό ακριβώς προχωρήσαμε στην καταγγελία προς τον Επιτροπή Ανταγωνισμού, ζητώντας τα αυτονόητα», σχολίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός.

Παρέμβαση των υπουργείων ζητά ο ΣΕΤΕ

Η συγκεκριμένη καταγγελία φέρεται να είναι μοχλός πίεσης και για το ξεκαθάρισμα του τοπίου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Όπως είχε δηλώσει στο mononews ο κ. Βασιλικός, στόχος των ξενοδόχων δεν είναι να βάλουν φρένο στην οικονομία διαμοιρασμού, αλλά να αποσαφηνιστεί η γκρίζα ζώνη που επιτρέπει σε ιδιώτες, άλλα και σε ολόκληρα επιχειρηματικά σχήματα να εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές.

Ανάλογη παρέμβαση είχε κάνει και ο ΣΕΤΕ σε επιστολή του προς τον Άκη Σκέρτσο, υπουργό Επικρατείας, Βασίλη Κικίλια, υπουργό Τουρισμού, Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προς τον Θόδωρο Σκυλακάκη, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών.

Ο Σύνδεσμος είχε ζητήσει, μεταξύ άλλων, να μπει φρένο στις ημέρες διαμονής αλλά και στον αριθμό των ακινήτων που είναι διαθέσιμα από κάθε ιδιώτη προς βραχυχρόνια μίσθωση, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού.