Στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης φέρνει την Ελλάδα το νέο έργο FSRU που εγκαινιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, αποδεικνύοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να κάνει πράξη το σχέδιό της για ενεργειακή αυτονομία.

Το έργο αυτό της Gastrade, μαζί με το δεύτερο, δίδυμο FSRU της ίδιας εταιρείας που ήδη έλαβε άδεια από τη ΡΑΕ, δημιουργούν νέους δρόμους εφοδιασμού, διαφοροποιούν τις πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου, δίνουν πρόσβαση σε αυτές σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είχαν και αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης.

1

Η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κ.μ. LNG, θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της ευρύτερης περιφέρειας (Ρουμανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.α.) ενώ το δεύτερο FSRU θα μπορεί να εφοδιάσει τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Το έργο αυτό αποτελεί ένα έργο ορόσημο, που ενώνει τις χώρες των Βαλκανίων αναβαθμίζοντας την αυτονομία τους και αυξάνοντας τη γεωπολιτική σημασία τους  και μπορεί να μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε ενεργειακό κόμβο για όλη την Ευρώπη. Το έργο θα είναι έτοιμο εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2023.

Ο σταθμός FSRU θα μπορεί να παραδίδει μέχρι και 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και με την ολοκλήρωση της κατασκευής του  η Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα υπερδιπλασιάσει τη δυναμικότητα διακίνησης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου προς άλλες χώρες.

Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube!👉 https://bit.ly/3de5Kl9