ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το βράδυ της Τετάρτης συνέντευξη στον Alpha και σε ένα σημείο της είπε χαρακτηριστικά: «Αν είναι μεγάλο το πακέτο αναρωτιέμαι αν βρήκαν λεφτόδεντρα ξαφνικά. Γιατί εννέα μήνες τώρα που έχει λεηλατηθεί κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, κάθε φορά που μιλάμε για την ανάγκη να στηριχθούν μας λένε “πού θα βρείτε τα λεφτά; Έχετε λεφτόδεντρα;”. Και ξαφνικά βλέπουμε να μιλάμε για κάποια δισεκατομμύρια, άρα μάλλον υπάρχουν λεφτά ή έλεγαν λάθος το προηγούμενο διάστημα».
Ώρες πριν, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα: «Προκλητικό πάρτι «golden boys» της ΔΕΗ, με υπέρογκα μπόνους και καταγγελίες για χειραγώγηση μετοχών, τη στιγμή που η ενεργειακή πολιτική της εταιρείας βυθίζει στην εξαθλίωση τους πολίτες και στην ενεργειακή ανασφάλεια τη χώρα»…
Ως «ειδήμων» στον πολιτικό τακτικισμό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να προβεί σ’ αυτήν την κίνηση. Δεν είναι μόνο η προφανής προσπάθεια κεφαλαιοποίησης της λαϊκής πίεσης.
Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για το Εθνικό Σχέδιο και των παρεμβάσεών της, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε…επικοινωνιακό διεμβολισμό. Ενώ η κυβέρνηση θα έχει ανακοινώσει μέτρα και προθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτησή του θα προσπαθεί να «θολώσει» την εικόνα, να δημιουργήσει αμφισβητήσεις και να υποστηρίζει ότι τα μέτρα είτε άργησαν είτε ανακοινώθηκαν κατόπιν των δικών του πιέσεων.
Ωστόσο, και αν σήμερα ανακοινωθούν μέτρα που θα επαναφέρουν τα τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα, ο Μητσοτάκης τον … πρόλαβε. Απενεργοποίησε την επικοινωνιακή νάρκη που θέλησε να βάλει η Κουμουνδούρου.
Από λάθος σε λάθος…
Η πολιτική ζάλη και το άγχος που προκαλούν οι δημοσκοπήσεις οδηγούν τον Αλέξη Τσίπρα από το ένα λάθος σε άλλο. Στην προσπάθεια του να φανεί φιλολαϊκός και να παίξει επικοινωνιακά ως ο αρχηγός της μόνης ευαίσθητης πολιτικής δύναμης της χώρας, καταγγέλλει θέματα που τον εκθέτουν.
Κατήγγειλε για παράδειγμα τις αποφάσεις για τη διακοπή ρεύματος σε κάποια νοικοκυριά. Απλά, πέταξε μια «κροτίδα», που του έσκασε στα χέρια. Γιατί όταν ως πρωθυπουργός η κυβέρνηση σου είναι πρωταθλήτρια των διακοπών ρεύματος την τελευταία δεκαετία και μάλιστα με τα δύο πρώτα ρεκόρ (2017, 2018) μάλλον είναι δύσκολο να πείσεις για την ευαισθησία σου. Οφείλεις να είσαι πιο προσεκτικός, γιατί πολλοί πολίτες μπορεί να είναι απελπισμένοι από το ύψος των τιμολογίων ενέργειας, αλλά δεν πείθονται εύκολα τουλάχιστον από δυνάμεις που κυβέρνησαν και πρώτευσαν, τουλάχιστον, σε διακοπές ρεύματος και φόρους.
Έπειτα, προχώρησε σε παραινέσεις για την αναζήτηση δικαστικής δικαίωσης για την μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής! Μοιάζει σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2011 οπότε και ο πολύ νέος τότε, Αλέξης Τσίπρας, καλούσε σε ανυπακοή στον Ισθμό της Κορίνθου και για μη πληρωμή διοδίων. Ίδιες σκηνές έγιναν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με «ηρωικούς αγωνιστές» να σηκώνουν τις μπάρες και να περνάνε χωρίς να πληρώνουν πιστεύοντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Η κατάληξη; Πληρωμή των λογαριασμών και των προστίμων που επιβλήθηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις, καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις. Και φυσικά, η κριτική στον Αλέξη Τσίπρα που ως πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα για να προστατεύσει όσους τον πίστεψαν.
Η κίνηση λοιπόν αυτή, για την μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής, μοιάζει σαν κακόγουστη αντιγραφή του Κινήματος «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», των αγωνιστών του «δεν πληρώνω ΕΝΦΙΑ» που τον πλήρωναν και των μαχητών στις μπάρες…
Το ίδιο, όμως, λάθος, κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και με τη Χρηματιστηριακή Αγορά Ενέργειας για την οποία καταγγέλλει τον σημερινό πρωθυπουργό ότι διευκολύνει την αισχροκέρδεια, όταν υπερηφάνως η δική του κυβέρνηση ψήφιζε και εγκαινίαζε τη λειτουργία της!
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παίξει τυχοδιωκτικά με τον πόνο των πολιτών και μας θυμίζει μετά και την πρόσφατη εμπειρία στη Γαλλία, ότι ο λαϊκισμός ήρθε για να μείνει τροφοδοτούμενος από τις συνεχείς κρίσεις και τα κοινωνικά ρήγματα που μπορεί να δημιουργήσουν. Εμφανίζει ως «τοπικά», μεγάλα προβλήματα που έχουν διεθνή διάσταση και προέλευση και απαιτούν ευρωπαϊκές παρεμβάσεις και γενναίες επιλογές από την Ε.Ε.
Όταν μιλάει για «ακρίβεια Μητσοτάκη» σε μια περίοδο που όλος ο πλανήτης συγκλονίζεται από την ενεργειακή και οικονομική κρίση δεν κάνει απλά κακή αντιπολίτευση.
Γι’ αυτό, ακόμη κι αν στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η ρητορική και οι ενέργειες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι άνευ περιεχόμενου, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουν και ως άνευ σημασίας. Θα πρέπει να προλάβουν και τα φαινόμενα δημαγωγίας και παραπληροφόρησης…