• Top Stories

    H μεγάλη στροφή του Αλέξη. Από το θα κάνω ό,τι θέλω, στην επιστολή Τσακαλώτου

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Δεν είναι η πρώτη φορά που… ζαλιστήκαμε από μία κωλοτούμπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ήταν ίσως η πιο ιλιγγιώδης: μόλις δύο εβδομάδες μετά το θριαμβευτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την “έκτακτη ενίσχυση” στους συνταξιούχους, με σαφείς αιχμές κατά των δανειστών της χώρας και με τον αέρα του ανθρώπου που εμφορείται από τη νοοτροπία “πρωθυπουργός είμαι, ό,τι θέλω θα κάνω”, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε την ουρά στα σκέλια και με μία επιστολή μετανοίας προς τους θεσμούς ζήτησε ουσιαστικά συγγνώμη για την… αυθάδεια της κυβέρνησης και υποσχέθηκε πως στο μέλλον θα είναι φρόνιμο παιδί.

    Ο παραλληλισμός μοιάζει πολύ ταιριαστός: όπως ένας μαθητής του δημοτικού κάνει τον… μάγκα στον δάσκαλό του, και καταλήγει να γράφει 500 φορές στο τετράδιό του τη φράση “δεν θα το ξανακάνω”, έτσι και η κυβέρνηση προσπάθησε με μία μονομερή ενέργεια να δείξει τα “δόντια” της στους θεσμούς, και κατέληξε να τους στείλει μία επιστολή που το κεντρικό της νόημα συνοψίζεται στη φράση “συγγνώμη, δεν θα το ξανακάνουμε”…

    Πώς το είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας; “Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη”, ήταν τα ακριβή λόγια του στις 13 Δεκεμβρίου από τη Νίσυρο. Και πράγματι, δε ρώτησε κανέναν. Και τα έδωσε τα χρήματα. Απλώς θα τα… ξαναπάρει πίσω (και ίσως και ακόμη περισσότερα) αν αποδειχθεί ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους είχε αρνητική επίδραση στον προϋπολογισμό, επιβάλλοντας αυτόματες περικοπές στις συντάξεις μέσω ενός “κόφτη”, όπως δεσμεύεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του.

    Στην ίδια επιστολή, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν έκτακτο και δεν θα μονιμοποιηθεί (και άρα τα περί 13ης σύνταξης που επιμένουν να λένε ορισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι… σαπουνόφουσκες), ενώ υπόσχεται πως η κυβέρνηση δεν θα μοιράσει ποτέ ξανά καμία παροχή χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει το “ΟΚ” των δανειστών. Πηγαίνει δηλαδή από το ένα άκρο στο άλλο: από την επιδεικτική έλλειψη συνεννόησης και απροθυμία συνεργασίας, στη σχεδόν ικετική μετάνοια και τη δουλοπρέπεια!

    Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τζογάρισε με μία απερίσκεπτη ενέργεια, ποντάροντας στο επικοινωνιακό όφελος που θα είχε μεταξύ των (απογοητευμένων από τα πεπραγμένα της) ψηφοφόρων της αν έδειχνε αυτό που η ίδια θέλει να πλασάρει ως “αντίσταση” στους δανειστές, όμως τελικά η στάση αυτή γύρισε μπούμερανγκ, αφού αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση και όχι μόνο έχασε τα όποια επικοινωνιακά κέρδη πρόλαβε να αποκομίσει, αλλά ακόμα χειρότερα, αναδίδει μετά την επιστολή Τσακαλώτου μία εικόνα υποταγμένης, αποικιακής κυβέρνησης που είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι της πουν οι δανειστές προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της στην εξουσία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θριαμβολογεί ο Π. Πολάκης: “Γιατί εμείς δεν κλέβουμε ρεεεεε!!!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η επιστολή Τσακαλώτου έφερε πόλεμο – Άγρια μάχη κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρινόπουλος: Εξαντλήθηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας – Στον αέρα η συμφωνία



    ΣΧΟΛΙΑ