ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλη σημασία έχει και η εξέταση από την Κοινοπραξία νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων που θα επιτρέψουν στον TAP να κινηθεί προς τη μεταφορά ενός μείγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου.
Σημείωσε ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου είναι πραγματικά σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς αυξάνει τις πηγές εφοδιασμού της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, σε μια εποχή που η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι προτεραιότητα.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι η επέκταση της χωρητικότητας του TAP είναι επιχειρηματική απόφαση της Κοινοπραξίας TAP και απαιτεί χρόνο και επενδύσεις. Από την πλευρά της Κοινοπραξίας διαχείρισης του TAP τονίστηκε πριν λίγες ημέρες ότι ενδεχομένως το δεσμευτικό market test για το διπλασιασμό της χωρητικότητας του TAP μπορεί να γίνει το 2022 αντί για το 2023 αν υπάρξει ενδιαφέρον κατά τη διαβούλευση που είναι σε εξέλιξη
Υπενθυμίζεται ότι ο Διαδριατικός Αγωγός φυσικού αερίου (TAP) λειτουργεί μία υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως τη Νότια Ιταλία, επιτρέποντας σε ενδιαφερόμενα μέρη να εμπορεύονται φυσικό αέριο προερχόμενο από το Αζαρμπαϊτζάν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.
«Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα, τα οποία θα γίνουν ακόμη πιο ορατά στο εγγύς μέλλον. Ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων του προαναφερθέντος πολέμου στον ενεργειακό τομέα” είπε ο Έλληνας υφυπουργός.
“Η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του έργου TAP. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα και αναμένουμε ότι το 2022 θα ξεκινήσει η συνδεσιμότητα IGB, φέρνοντας τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις ενεργειακές αγορές και ενεργοποιώντας τη δυναμική ικανότητα και των δύο χωρών μας. Η πιθανή επέκταση της χωρητικότητας του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι η επέκταση της χωρητικότητας του TAP είναι επιχειρηματική απόφαση της Κοινοπραξίας TAP και απαιτεί χρόνο και επενδύσεις», τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι η πύλη του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη και κύριος στόχος των διεθνών μας σχέσεων στον τομέα της ενέργειας είναι να επεκτείνουμε τα οφέλη από διαφοροποιημένες πηγές και διαδρομές στους γείτονές μας. Η ταχεία υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για το Αζερμπαϊτζάν αέριο από την Κασπία Θάλασσα προς την Ιταλία μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) στα τέλη του 2020 αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι ποσότητες φυσικού αερίου που μεταφέρει ο TAP διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό της Ευρώπης με νέα, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή πηγή ενέργειας, διευκολύνοντας ταυτόχρονα την ενεργειακή μετάβαση», είπε ο Φραγκογιάννης.
Προς διπλασιασμό της χωρητικότητας
Στο θέμα αυτό, δηλαδή την επίσπευση του διπλασιασμού της χωρητικότητας του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ αναφέρθηκε πρόσφατα διοίκηση της εταιρείας εκμετάλλευσης του έργου, σε ανακοίνωση με αφορμή την παράδοση 10 δισεκατομμυρίων κυβικών (bcm) μέτρων φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή (και την ελληνική) αγορά.
Ο ΤΑΡ λειτουργεί από τις αρχές του 2021 και στο διάστημα αυτό συνολικά 10 bcm φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέον εισέλθει στην Ευρώπη μέσω του σημείου διασύνδεσης των Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου ο TAP συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian (TANAP). Από αυτά τα 10 bcm, περίπου τα 8,5 bcm έχουν παραδοθεί στην Ιταλία.
“Έχουμε συμπληρώσει περισσότερο από ένα έτος από την έναρξη των εμπορικών μας δραστηριοτήτων. Όλη αυτή την περίοδο, παρέχουμε αποτελεσματικές, αξιόπιστες και αδιάλειπτες υπηρεσίες μεταφοράς στους χρήστες του συστήματος, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης. Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να φτάσουμε στην πλήρη δυναμικότητα των 10 bcm ετησίως. Επιπλέον, μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη δυναμικότητά μας μέσω βραχυπρόθεσμων δημοπρασιών”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, Luca Schieppati.
Η Marija Savova, Επικεφαλής Εμπορίου του TAP, πρόσθεσε: “Η παράδοση των πρώτων 10 bcm αερίου ενισχύει τη ρευστότητα στις αγορές φυσικού αερίου και το ρόλο του TAP ως αξιόπιστου μεταφορέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Ο TAP μπορεί να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του, επεκτείνοντάς την σταδιακά έως και τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως εντός διαστήματος 45-65 μηνών, εφόσον ληφθούν σχετικά αιτήματα κατά τη δεσμευτική φάση ενός market test (δοκιμή αγοράς) και αξιολογηθεί συνολικά η οικονομική βιωσιμότητα των αιτημάτων. Η έναρξη της επόμενης δεσμευτικής φάσης του market test έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2023. Ωστόσο, ο TAP μπορεί να επιταχύνει αυτό το χρονοδιάγραμμα και να ξεκινήσει τη δεσμευτική φάση του market test το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την τρέχουσα περίοδο της δημόσιας διαβούλευσης θα υπάρξει ενδιαφέρον για πρώιμη έναρξη της δεσμευτικής φάσης. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος στο υπό εξέλιξη market test”.
Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό εφοδιασμό
Ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα: Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό εφοδιασμό και σε πολλά έργα φυσικού αερίου, καθώς η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος το έργο TAP.
«Επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν σε διάφορους τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το φυσικό αέριο, οι κατασκευές και πολλοί άλλοι. επενδύσεις θα μπορούσαν να επιτευχθούν διευρύνοντας την υπάρχουσα επιχειρηματική αλληλεπίδραση μεταξύ της ελληνικής και της επιχειρηματικής κοινότητας του Αζερμπαϊτζάν και σφυρηλατώντας νέες συνέργειες», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Επεσήμανε ότι η SOCAR διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού ενεργειακού τομέα καθώς κατέχει το 20% των μετοχών της κοινοπραξίας TAP. «Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί μια σταθερή βάση για τη διερεύνηση περαιτέρω δυνατοτήτων εμπλοκής του Αζερμπαϊτζάν στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς ενεργειακής αβεβαιότητας. Είμαστε ανοιχτοί να εξετάσουμε γόνιμες προτάσεις που θα ήταν επωφελείς και για τις δύο πλευρές», είπε ο Φραγκογιάννης.
Προοπτικές στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Ο Έλληνας υφυπουργός σημείωσε ότι καθώς και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται πολύ για τις ΑΠΕ, υπάρχει άφθονο περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας και αξιοποίησης των συνεργειών σε αμοιβαία ωφέλεια.
«Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε το 2009 στον τομέα των ΑΠΕ και της ενεργειακής απόδοσης. Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να παρέχει σημαντική τεχνογνωσία στο Αζερμπαϊτζάν και να συμμετέχει σε κοινά έργα ΑΠΕ μέσω των ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων του», τόνισε.
Ξεκινάει σύντομα ο IGB
«Η Ελλάδα έκανε -και κάνει- ό,τι ήταν δυνατό για την υλοποίηση του έργου IGB, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Ιουνίου – αρχές Ιουλίου 2022. Σε πλήρη λειτουργία, το IGB, μαζί με τον TAP, θα συμβάλουν στη διασφάλιση περισσότερων διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια φυσικού αερίου, μεγαλύτερος ανταγωνισμός στον τομέα του φυσικού αερίου και πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές προς όφελος των τελικών καταναλωτών στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Κώστας Φραγκογιάννης: Εποικοδομητικό κλίμα στην 8η Σύνοδο Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Ινδίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βασίλης Οικονόμου: Στόχος η βελτίωση της λειτουργικότητας του δικτύου ΤΡΑΜ
- Έλον Μασκ κατά της βρετανικής κυβέρνησης: Είναι ένα «τυραννικό αστυνομικό κράτος»
- Ελληνική Ένωση Καφέ: Επιτακτική η ανάγκη κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
- Τσικαλάκης ( ΠΝΟ): Η πρόσδεση και απόδοση των πλοίων στα λιμάνια να γίνεται από υπαλλήλους των λιμένων