ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πέραν όσων σημαντικών σηματοδοτεί αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία διεθνώς η πρόσκληση της Νάνσι Πελόζι στον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλήσει στο Κογκρέσο στις 17 Μαΐου (πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός), και πέραν της αναμενόμενα φορτωμένης ατζέντας της συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη μία μέρα νωρίτερα, η πολυήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, περιλαμβάνει έναν σημαντικό «υπόγειο κείμενο» (subtext): την αναθέρμανση του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EastMed και την εδραίωση της Ελλάδας ως της μοναδικής αξιόπιστης χώρας εισόδου των νέων ενεργειακών ροών στην Ευρώπη για την απεξάρτηση από το φυσικό αέριο του Πούτιν.
Στο πλαίσιο αυτό «κουμπώνουν» και οι πληροφορίες για την εκ νέου ενεργοποίηση, σε υπουργικό επίπεδο, του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, με αντικείμενο όχι μόνο τον EastMed αλλά και τις ευρύτερες προοπτικές της φυσικής διασύνδεσης ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη.
Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα. Οι αμφιβολίες των ΗΠΑ για τον EastMed, επισήμως «για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας», έδωσαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου τη θέση τους στον γεωπολιτικό ρεαλισμό που επέβαλε η νέα εποχή.
Ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο που έχει αποκτήσει νέα διάσταση, είναι οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και πέρα από το πεδίο της ενέργειας. Στην τελευταία του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο το 2020, επί Τραμπ, ο πρωθυπουργός, κατά τις απανωτές συναντήσεις που είχε με αμερικανούς επενδυτές και ομογενείς επιχειρηματίες , ζητούσε να δείξουν στην πράξη και όχι μόνο με λόγια ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα για επενδύσεις.
Από τότε ακολούθησαν επενδύσεις όπως αυτές της JP Morgan, της Microsoft, της Pfizer και της Amazon, που άνοιξαν έναν νέο δρόμο. Κατά τις πληροφορίες, η ατζέντα των ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές των ΗΠΑ είναι γεμάτη και αυτή τη φορά.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, αυτό που επαναλαμβάνουν μονότονα Έλληνες και Αμερικανοί διπλωμάτες είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών, ειδικά μετά και από την ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας.
Στα κεντρικά ζητήματα της ατζέντας του ραντεβού Μπάιντεν – Μητσοτάκη θα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνέχιση των προσπαθειών για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και ασφαλώς τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ θα έχει σειρά επαφών με μέλη της ομογένειας – ένα ακόμη πεδίο όπου η πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ (και οργανωτική ψυχή της επίσκεψης) Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά.
Εκτός από την Ουάσινγκτον, σχεδιάζεται, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης να επισκεφθεί το Σικάγο και τη Βοστώνη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας