ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για ψευδολογία και παραποίηση των στοιχείων, εξαπολύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή τα όσα ανέφερε κατά την επίσκεψή του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Το υπουργείο υπενθυμίζει πως η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, για την οποίο ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται σήμερα κατάργησή της, εφαρμόζεται από το 2013 και προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα, ούτε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν την είχε καταργήσει.
Τονίζει δε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η τιμή λιανικής τιμή ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα είναι 8% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, λόγω των κρατικών επιδοτήσεων, ενώ αντίθετα η λιανική τιμή στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες στις οποίες αναφέρεται ως παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατά 62% και 4% ακριβότερες σε σχέση με την Ελλάδα αντίστοιχα.
Τέλος υπενθυμίζει πως επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι διακοπές ηλεκτροδότησης ήταν πολύ περισσότερες, με το 2017 και το 2018 να έχουν ξεπεράσει τις 200.000.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
Ο κ. Τσίπρας επιμένει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να στρέφεται στο ψέμα και την παραπλάνηση για να ξεπεράσει τα πολιτικά του αδιέξοδα. Σήμερα, στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, επιδόθηκε σε ρεσιτάλ ξεδιάντροπου λαϊκισμού και υποσχέθηκε την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται από το 2013 και δεν κατήργησε επί της δικής του διακυβέρνησης.
Το πόσο κόστισαν και κοστίζουν στους Έλληνες τα ανεύθυνα λόγια του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε όλους γνωστό.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής προβλέπεται από το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο και έχει ενσωματωθεί στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, όπως συμβαίνει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο ρεσιτάλ ψευδολογίας του μάλιστα, παραλείπει συστηματικά να αναφερθεί στη λιανική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, η οποία τον Μάρτιο ήταν χαμηλότερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κατά 8% μετά τις επιδοτήσεις της Κυβέρνησης. Ιδιαίτερα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες στις οποίες αναφέρεται διαρκώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η μέση λιανική τιμή ήταν κατά 62% και κατά 4% αντίστοιχα ακριβότερη σε σχέση με την Ελλάδα τον περασμένο μήνα.
Τον Απρίλιο, με τις κρατικές επιδοτήσεις απορροφάται η αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού των νοικοκυριών σε ποσοστό άνω του 80%. Το ίδιο ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με παροχή ισχύος έως 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής. Οι επιχειρήσεις αυτές, που ανέρχονται σε 1.240.000, επιδοτούνται για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης με 230 ευρώ/MWh.
Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ηλεκτροδότησης, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δικής του διακυβέρνησης ο αριθμός των καταναλωτών στους οποίους διεκόπη η παροχή ήταν πολύ μεγαλύτερος. Το 2017, οι διακοπές λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ανήλθαν σε 233.092 και το 2018 σε 220.314. Αντίστοιχα, το 2020 μειώθηκαν σε 186.887 και το 2021 σε 168.471.
Διαβάστε επίσης:
Συμμετοχή ρεκόρ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021»
ΥΠΕΝ: Σε 14 μήνες από 5 χρόνια η αδειοδότηση των ΑΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ευρωζώνη: Οι οικονομολόγοι μειώνουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη το 2025
- Επίθεση Μαγδεμβούργου: Εν αναμονή διαδήλωσης της άκρας δεξιάς και αντιδιαδηλώσεων για τα θύματα
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Δεκεμβρίου
- Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τριντό εγκαταλείπεται από το κόμμα του, εν μέσω πολιτικής κρίσης