ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με κεφάλαια που πλησιάζουν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ προικοδοτούν την προσεχή διετία το ελληνικό Χρηματιστήριο οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό των επιχειρήσεων του κλάδου που εκπροσωπείται στη Λεωφόρο Αθηνών.
Μέχρι το τέλος του 2022 έχει δρομολογηθεί η εισαγωγή μετοχών τεσσάρων ΑΕΕΑΠ, χάρη στις οποίες θα εισρεύσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών κεφάλαια 680 εκατ. με το «καλημέρα»» των νέων εισαγωγών.
Αυτό είναι το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία ενεργητικού των εταιρειών που μέχρι ώρας δεν διαπραγματεύονται – Noval, Trade Estates, Μπλε Κέδρος και Orilina –, χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνονται τα ίδια κεφάλαια της Dimand, που βρίσκεται εν αναμονή της έγκρισης του Ενημερωτικού της Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού η εταιρεία θα εισαχθεί ως Α.Ε. στην Κύρια Αγορά.
Οι τέσσερις παράλληλες υποχρεωτικές εισαγωγές
Το νήμα για το ταμπλό φαίνεται ότι θα κόψει η ΑΕΕΑΠ της Cocomat των αδελφών Ευμορφίδη αφού σε περίπου ένα μήνα από σήμερα λήγει η διορία για την εισαγωγή των μετοχών της. Εκκρεμότητα είναι να εγκριθεί και το δικό της Ενημερωτικό Δελτίο από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χ.Α..
Η Μπλε Κέδρος έχει να επιδείξει σημαντικό δυναμικό σε ξενοδοχεία, έχοντας κάνει το βήμα και εκτός της αγοράς των Αθηνών, ενώ από φέτος προχωρά στην περαιτέρω υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου με τις διαδικασίες αδειοδότησης εργασιών για την αξιοποίηση ακινήτων που είναι ήδη ενταγμένα στο χαρτοφυλάκιό της.
Το δρόμο για τη Λεωφόρο Αθηνών έχει ανοίξει ήδη η Noval Property του ομίλου Viohalco, αφού το ομόλογό των 120 εκατομμυρίων έχει εισαχθεί στην κατηγορία των τίτλων σταθερού εισοδήματος. Έως τις 15 του προσεχούς Οκτωβρίου θα πρέπει να εισαχθούν και οι μετοχές της ΑΕΕΑΠ που στο pipeline της έχει σημαντικά projects γραφείων, όπως το υπό ανάπτυξη πρώην εργοστάσιο της Kodak στο Μαρούσι (σε κοινοπραξία με τη Brooklane), αλλά και αστικές αναπλάσεις στο Βοτανικό και στο Μετς.
Το φθινόπωρο αποτελεί ορόσημο και για την Trade Estates του ομίλου Φουρλή, οπότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εισαγωγή της. Στο κάδρο για την εταιρεία που έχει στοχεύσει σε retail parks και αποθήκες είναι και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ενώ σε κάθε περίπτωση η Fourlis έχει στόχο να διατηρήσει ποσοστό κάτω του 50% στην ΑΕΕΑΠ, συνοπολογίζοντας και την ελεύθερη διασπορά.
Τελευταία φαίνεται ότι θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται η Orilina, ΑΕΕΑΠ του Brevan Howard στην οποία συμμετέχει και ο Τρύφων Νάτσης, αφού η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει χορηγήσει άδεια για την παράταση της προθεσμίας εισαγωγής μέχρι και την 14η Δεκεμβρίου του 2022.
Εκτός Χρηματιστηρίου Αθηνών 300 εταιρείες τα τελευταία 22 χρόνια
Παρά το γεγονός ότι η εισαγωγή των ΑΕΕΑΠ σε οργανωμένη αγορά είναι υποχρεωτική σε διάστημα δύο ετών από τη σύστασή τους – και αφού παρέλθουν οι «συνήθεις» παρατάσεις –, το γεγονός ότι ο κλάδος θα αποκτήσει 9 εκπροσώπους από 5 που είναι σήμερα, φέρεται να σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για το Χ.Α., έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια απαξίωσης.
Μετά από το διπλάσιο αριθμό διαγραφών του 2021, η αγορά του real estate δίνει το σήμα. Εκτός από τις τέσσερις ΑΕΕΑΠ, η Dimand υπέβαλε στις 7 Απριλίου το αίτημα για εισαγωγή.
Μεταξύ των εταιρειών που εγκατέλειψαν το Χρηματιστήριο (έφτασαν σχεδόν τις 300 από το 2000) ήταν η Grivalia που συγχωνεύτηκε με τη Eurobank το 2019 και η ΓΕΚΕ της οικογένειας Κεφαλά, που ελέγχει το ξενοδοχείο President.
Η τελευταία που προστέθηκε στην κατηγορία των ΑΕΕΑΠ ήταν η ήδη εισηγμένη Premia Properties, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά τα 118 εκατ. ευρώ.
Στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύονται επίσης η Prodea, με κεφαλαιοποίηση 2 δισ., η Trastor που ελέγχεται πλέον από την Τράπεζα Πειραιώς, με κεφαλαιοποίηση 182 εκατομμυρίων, η Briq Properties του ομίλου Φέσσα με κεφαλαιοποίηση 74,7 εκατ. και η Intercontinental International, η κεφαλαιοποίηση της οποίας φτάνει τα 74,5 εκατ. ευρώ.
Επένδυση – προστασία έναντι του πληθωρισμού
Εκτός από το γεγονός ότι η εισαγωγή στο Χ.Α. αποτελεί για τις ΑΕΕΑΠ προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους – σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακαλεί την άδεια λειτουργίας και η εκάστοτε εταιρεία τίθεται σε εκκαθάριση –, οι ίδιες εταιρείες θα παρέχουν πρόσβαση θεσμικών επενδυτών και funds του εξωτερικού σε χαρτοφυλάκια real estate.
Είναι γεγονός πως μία εισηγμένη εταιρεία ακινήτων φέρεται να προσελκύει ευκολότερα το ενδιαφέρον επενδυτών – μεταξύ των οποίων και θεσμικοί –, αφού είναι πιο εύκολη και η αποεπένδυση μέσω της πώλησης μετοχών, αν συγκριθεί με την αποεπένδυση από ένα ακίνητο στο οποίο έχει τοποθετήσει κεφάλαια.
Εξάλλου, θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές έχουν κατά νου τα φορολογικά οφέλη των ΑΕΕΑΠ. Θυμίζουμε ότι οι μετοχές που εκδίδουν οι ΑΕΕΑΠ και η μεταβίβαση ακινήτων προς αυτή απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και γενικά τρίτων.
Η συγκυρία του πληθωρισμού φέρεται επίσης να ευνοεί την τοποθέτηση κεφαλαίων σε ακίνητα, με στελέχη της αγοράς να παραδέχονται πως το real estate λειτουργεί ως natural hedge σε φαινόμενα πληθωρισμού.
Παράδειγμα αποτελεί η εξαίρεση των ΑΕΕΑΠ – ομού με τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται εμπορικά κέντρα και τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων – από το μέτρο επιβολής πλαφόν έως 3% στην αύξηση επαγγελματικών ενοικίων, που κατατέθηκε στη Βουλή προς ψήφιση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Διαβάστε επίσης
Η επιχείρηση αυτονόμησης συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κώστας Αγοραστός: Στο νοσοκομείο μετά από επίθεση που δέχτηκε από συγγενείς θυμάτων των Τεμπών(Βίντεο)
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas