• Business

    HΠΑ: Συνελήφθη για απάτη ο ιδρυτής της Archegos Capital Management, Μπιλ Χουάνγκ

    • NewsRoom
    Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang)

    Μπιλ Χουάνγκ (Bill Hwang)


    Ομοσπονδιακοί πράκτορες προχώρησαν την Τετάρτη στη σύλληψη του Μπιλ Χουάνγκ, ιδρυτή του family office Archegos Capital Management, έπειτα από τις κατηγορίες για απάτη που απήγγειλαν εναντίον του οι Αμερικανικές Αρχές.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ κατηγορούν τον Χουάνγκ πως χρησιμοποίησε το Archegos ως «όργανο απάτης και χειραγώγησης της αγοράς», επιφέροντας ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες, επενδυτές χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και στους υπαλλήλους της. Παράλληλα, κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στον CFO της Archegos Πάτρικ Χάλιγκαν.

    Οι δύο άντρες βρίσκονται αντιμέτωποι με συνολικά 11 εγκληματικές κατηγορίες, που περιλαμβάνουν συνωμοσία για εκβιασμό, χειραγώγησης της αγοράς, απάτης μέσω εμβασμάτων και απάτης επί τίτλων.

    Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Ντέμιαν Ουίλιαμς, ο Χουάνγκ και ο Χάλιγκαν αύξησαν τεχνητά το χαρτοφυλάκιο της Archegos από 1,5 δισ. δολάρια στα 35 δισ. μέσα σε ένα χρόνο. Μάλιστα, οι συνολικές θέσεις της Archegos στην αγορά έφτασαν κάποια στιγμή στα 160 δισ. δολάρια μέσω παραπλανητικής τακτικής συναλλαγών και ειδικότερα με την τη χρήση δανεικών χρημάτων και παράγωγων που δεν απαιτούσαν δημόσια ενημέρωση.

    Όταν η αγορά σόρταρε τις θέσεις αυτές τον Μάρτιο του 2021, ο Χουάνγκ ζήτησε από τους traders του Archegos να προχωρήσουν σε μαζικές αγορές επιχειρώντας να στηρίξουν την τιμή των assets, σύμφωνα με τις κατηγορίες.

    Το οικογενειακό γραφείο του Χουάνγκ κατέρρευσε μετά τις απώλειες ορισμένων μετοχών του χαρτοφυλακίου, που πυροδότησαν margin calls και εξαΰλωσαν συνολικά τις θέσεις του Archegos.

    Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχασαν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, κάτι που οδήγησε σε αποχωρήσεις αρκετών ανώτερων στελεχών και έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο παρακολουθούνται οι κίνδυνοι από hedge funds.

    Οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες χρησιμοποίησαν το Archegos για να εξαπατήσουν την αγορά “χειραγωγώντας, ελέγχοντας και επηρεάζοντας τεχνητά την αξία ορισμένων τίτλων στο χαρτοφυλάκιο του Archegos”.

    Επίσης, “προέβησαν επανειλημμένα σε ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις για το χαρτοφυλάκιο τίτλων της Archegos, σε πολλές επενδυτικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες”, κάτι που ενθάρρυνε τη χορήγηση πιστώσεων στο fund.

    Διαβάστε επίσης:

    Archegos: Η αποθέωση της τραπεζικής ανευθυνότητας

    Archegos Capital Management: Πώς μία από τις μεγαλύτερες “αόρατες” περιουσίες παγκοσμίως, εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες

    Credit Suisse: Πλήγμα 4,7 δισ. δολαρίων από την Archegos και αντικατάσταση κορυφαίων στελεχών



    ΣΧΟΛΙΑ