Στην επανέκδοση του επταετούς ομολόγου (λήξης 22 Απριλίου 2027) προχωρά άμεσα το Δημόσιο, επιχειρώντας έξοδο στις αγορές για δανεισμό, λίγα 24ωρα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s. Εκτός σοβαρού απροόπτου, το βιβλίο προσφορών το πιθανότερο είναι πως θα ανοίξει -και θα κλείσει-  σήμερα, Τετάρτη.

Τα μεγάλα στοιχήματα αυτής της νέας εξόδου του Δημοσίου στις αγορές είναι  τόσο η ποιότητα των επενδυτών που θα  προσελκύσει και πρωτίστως το κόστος, καθώς η έκδοση διενεργείται σε συνθήκες γενικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων. Σήμερα το επταετές διαπραγματεύεται ήδη με απόδοση 2,42%  ενώ κοντά στο 3% διαπραγματεύεται το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς.

1

Τελικώς, όπως είχε γράψει το Mononews το Σάββατο, η χθεσινή  ημέρα, Τρίτη, ήταν όντως «κλειδί» για τη νέα έκδοση του Δημοσίου, η οποία είναι η δεύτερη η οποίαπραγματοποιείται  από τις αρχές του έτους, στο πλαίσιο του φετινού δανειακού προγράμματος του Δημοσίου. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε πως έχει δώσει εντολή σε έξι τράπεζες, την BNP Paribas, BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE και J.P. Morgan να «τρέξουν» τη διαδικασία επανέκδοσης του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, με κουπόνι 2%, που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2020.

Πρέπει να σημειωθεί πως η προηγούμενη, και πρώτη, έκδοση που έκανε το Δημόσιο φέτος, αφορούσε σε 10ετές ομόλογο και είχε συγκεντρώσει προσφορές ύψους 15 δισ. ευρώ κατά τη διαδικασία του βιβλίου των προσφορών. Τελικώς το Δημόσιο δανείστηκε  3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,83%. Η κίνηση έχει ιδιαίτερη αξία καθώς δίνεται μεταξύ άλλων το μήνυμα πως η χώρα, ως εκδότης διατηρεί ζωντανή τη σχέση της με τους επενδυτές ακόμη και σε συνθήκες έντονης μεταβλητότητας, και δε διστάζει να τιμολογήσει το ελληνικό ρίσκο στις αγορές. Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και τη διαρκή πίεση για έκτακτες δαπάνες για μέτρα στήριξης, η χώρα διαθέτει πολύ υψηλά διαθέσιμα, άνω των 38 δισ. ευρώ, ενώ δεν αντιμετωπίζει πιεστικές, άμεσες, ταμειακές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Σημαντικός δείκτης για την επιτυχία, τηρουμένων των αναλογιών, της έκδοσης θα είναι το εύρος και η ποιότητα των προσφορών που αυτή θα προσελκύσει, κυρίως δηλαδή το ποσοστό των μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα προσέλθουν. Είναι πάντως δεδομένο πως θα μιλούμε για μια έκδοση που θα είναι ακριβότερη σε σχέση με προηγούμενες. Θα έχει όμως ενδιαφέρον η τιμολόγηση συγκριτικά με άλλους εκδότες στην περιφέρεια, όπως η Πορτογαλία, καθώς όμως και με τα τρέχοντα επίπεδα στην αγορά.

Με την νέα έξοδο, όποτε εάν αυτή επιχειρηθεί τελικά, το δημόσιο θα έχει καλύψει σχεδόν το 40% του φετινού δανειακού προγράμματος που προβλέπει την άντληση 10 – 12 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής η S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομία στο BB+ από BB. Με την απόφαση αυτή τοποθέτησε τη χώρα ένα μόλις σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως η επίπτωση στην οικονομία από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι διαχειρίσιμη, και άνοιξε το δρόμο για την επικείμενη έκδοση.

Διαβάστε επίσης

ΟΔΔΗΧ: Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στην αγορά με επανέκδοση 7ετούς ομολόγου