Παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτυλίσσεται και ένας παγκόσμιος πόλεμος στο πεδίο της πληροφόρησης. Το ελληνικό μέτωπο αυτής της σύγκρουσης, όμως, ίσως έχει περισσότερο ενδιαφέρον από όσο νομίζουμε…

Από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, ο αγώνας μεταξύ των διαύλων προπαγάνδας, πληροφόρησης και παραπληροφόρησης είναι αδυσώπητος και αναδεικνύει πολλά στοιχεία, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν περάσει στα ψιλά. Από το τι συνέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και πώς τα οργανωμένα δίκτυα του Πούτιν επηρέασαν το αποτέλεσμα υπέρ του Τραμπ, μέχρι τη δράση των φιλορωσικών Μέσων στην Ελλάδα (φανερών και συγκαλυμμένων), βλέπουμε σήμερα πώς η Δύση έχει εξαπολύσει ένα κυνηγητό και αναπτύσσει μία οργανωμένη εκστρατεία κυβερνοασφάλειας και αντίδρασης στα διάφορα δίκτυα πληροφόρησης με ρωσική επιρροή.

1

Το Βαλκανικό δίκτυο (Ελλάδα – Βουλγαρία)

Σε ό,τι αφορά στην χώρα μας είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις εναντίον του ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ο οποίος  σκόπευε να στήσει δίκτυο φιλορωσικής προπαγάνδας στην περιοχή των Βαλκανίων, δίνοντας έμφαση στην Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Σχετικά με εμάς πρόκειται για εκείνη την πολυδιαφηµισµένη ιστορία µε τη σύσταση του δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθµών HELLAS ΝΕΤ, το οποίο δημιουργήθηκε από τον εφοπλιστή Καραγιώργη, στην υπηρεσία του οποίου ενεργοποιήθηκε ως επικεφαλής ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης και παράλληλα κινητοποιήθηκε ένα ολόκληρο σύστηµα εντός των ελληνικών συνόρων για την επίτευξη του στόχου.

Για τη δική μας (πικρή) ιστορία γίνεται και ειδική αναφορά στο πλαίσιο της δίωξης που αφορά τον Μαλοφέγιεφ, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του FBI και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν, μεταξύ άλλων, λόγο περί συνωμοσίας για την παράνομη μεταφορά κεφαλαίου 10 εκατ. δολαρίων σε μια αμερικανική τράπεζα για λογαριασμό επιχειρηματικού συνεργάτη του ρώσου ολιγάρχη στην Ελλάδα.

Συμπάθειες και επαφές

Ο Μαλοφέγιεφ βρισκόταν ήδη από το 2014 στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς είχε κατηγορηθεί για παροχή οικονομικής στήριξης στους αυτονομιστές του Ντόνετσκ και προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης, της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν ότι όλα αυτά τα τελευταία χρόνια ο ολιγάρχης επιτελούσε τον ρόλο του ενδιάμεσου παράγοντα, φέρνοντας σε επαφή την κυβέρνηση της Ρωσίας με φιλορώσους πολιτικούς στην Ευρώπη και ενισχύοντας, οικονομικά, ιδρύματα και φορείς που προωθούσαν τις ρωσικές θέσεις, με στόχο την αποσταθεροποίηση των δημοκρατικών κυβερνήσεων.

Άμεσος συνεργάτης του Μαλοφέγιεφ ήταν ο πρόσφατα συλληφθείς στο Λονδίνο, Aμερικανός Τζακ Χάνικ (του δικτύου FOX), ο οποίος ανέλαβε εργολαβικά την περιοχή των Βαλκανίων, και ο οποίος για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του στην Ελλάδα το 2015 και το 2016 έστελνε αναφορές απευθείας στον Μαλοφέγιεφ … για όλα. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέγιεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν μια «ευκαιρία να περιγράψουμε λεπτομερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση»…

Ιδιαίτερα θετική απέναντι στην σύσταση του δικτύου, όπως όλοι θυμόμαστε, ήταν η κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα – Πάνου Καμμένου που βρισκόταν τότε στην εξουσία, µε τον συγκυβερνήτη και υπουργό Άμυνας να εξελίσσεται στον καλύτερο διαφημιστή της προσπάθειες ενίσχυσης των  φιλορωσικών φωνών εντός των ελληνικών συνόρων.

Μάλιστα, πολλά δυτικά ΜΜΕ είχαν αναδείξει τις φιλορωσικές διαθέσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή την συγκεκριμένη ιστορία και είχαν συμπεριλάβει μεταξύ των ανθρώπων που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια των ρωσοελληνικών επαφών τόσο τον Πάνο Καμμένο όσο και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ήταν τότε, που ο πρώην υπουργός Άμυνας  υπερθεµάτιζε ανοικτά την… ανάγκη απόκτησης ισχυρού βήµατος στους κόλπους των ελληνικών ΜΜΕ από τον Ιβάν Σαββίδη, αναλαµβάνοντας µάλιστα, µαζί µε άλλους σηµαντικούς κυβερνητικούς παράγοντες εκείνης της εποχής, όπως το Νίκο Παππά, πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των σχεδίων και την ισχυροποίηση του επιχειρηµατία από το Ροστόφ, ο οποίος δήλωνε φανατικός θαυµαστής του Αλέξη Τσίπρα…επειδή του θύμιζε τον Πούτιν…

Οι πιέσεις στην Ελλάδα

Το κυνηγητό εναντίον των δικτύων πληροφόρησης με ρωσική επιρροή που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ είναι γνωστό. Όπως και η υπόθεση Μαλοφέγιεφ, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.  Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι, στο πλαίσιο της οργανωμένης αντίδρασης της Δύσης ,ήδη ασκούνται ευρωπαϊκές (κατά μείζονα λόγο) πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τον περιορισμό της ρωσικής παρέμβασης στην πληροφόρηση — κατ’ επέκταση και στην πολιτική.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στην Ευρώπη διαθέτουν έναν εντυπωσιακά λεπτομερή κατάλογο, στον οποίον συγκαταλέγονται πάσης φύσεως ΜΜΕ, η επιρροή των οποίων θα πρέπει να ελεγχθεί και να περιοριστεί. Δεν πρόκειται ωστόσο για τα προφανή Μέσα, τηλεοπτικά και έντυπα, αυτά που θα ανέμενε κανείς.

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για «λούμπεν» θα έλεγε κανείς έντυπα, σάϊτ, ή εκπομπές, τα οποία μάλιστα τυχαίνει να λειτουργούν παραβιάζοντας συχνά ή και κατά συρροή, όχι μόνο κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και διατάξεις του ποινικού κώδικα.

Ποια ακριβώς θα είναι η εξέλιξη αυτής της υπόγειας μάχης και πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση αυτήν την πρόκληση, είναι ζήτημα υπό εξέταση.

Ίσως όμως δεν είναι και τόσο ασήμαντη παράμετρος, ειδικά αν παρατηρήσει κανείς πώς η επίδραση του «λούμπεν» στοιχείου στα media συνδυάζεται με ένα αισθητό «τσίμπημα» του λούμπεν πολιτικού στοιχείου στις δημοσκοπήσεις. Αυτό το 20% και κάτι, που εμφανίζει φιλορωσικές διαθέσεις και το τμήμα του που στρέφεται και πάλι στα άκρα (δεξιά και αριστερά), είναι μία μεταβλητή της εξίσωσης, που μπορεί να επιδράσει, λιγότερο ή περισσότερο, στο αποτέλεσμα των εκλογών.

Τί γίνεται με τον Σαββίδη;

Και πάμε στο οικονομικό πεδίο, τώρα! Κορυφαίοι παράγοντες σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις επιπτώσεις που πιθανώς θα υποστούν επιχειρήσεις και πρόσωπα τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, εφόσον συμπεριληφθούν στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μεταξύ άλλων, η προσοχή στρέφεται στον Ιβάν Σαββίδη και στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα τα οποία βρίσκονται υπό τη στενή ή ευρύτερη επιρροή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Eλληνορώσος επιχειρηματίας που μέχρι στιγμής δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των κυρώσεων, κινδυνεύει σοβαρά να ενταχθεί σε αυτήν. Ο προβληματισμός εν όψει ενός τέτοιου ενδεχομένου είναι βέβαια αισθητός, καθώς η πολυδιάστατη δραστηριότητα του Ιβάν Σαββίδη στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η εμπλοκή του στον αθλητισμό, στις τουριστικές επιχειρήσεις και πρωτίστως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων και αντιδράσεων.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παράγοντες, η κινητικότητα του φιλορωσικού μπλοκ στη Βόρεια Ελλάδα εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, συχνά σε συνδυασμό και με τη δράση εκκλησιαστικών κύκλων. Θυμίζουν ,επ’ αυτού, τις επισκέψεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Άγιον Όρος και παράλληλα επισημαίνουν τα υψηλά ποσοστά του κόμματος του φιλικού προς την Ρωσία Κυριάκου Βελόπουλου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης

Ο Ιβάν Σαββίδης στο «στόχαστρο» ΗΠΑ, Βρυξελλών: Ήταν «ενδιάμεσος» του Πούτιν στα Βαλκάνια;

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, με αναφορές στις δραστηριότητές του στην Ελλάδα