• Άρθρα

    Άρθρο παρέμβαση: Γιατί ΡΑΕ και Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κάνουν την δουλειά τους

    Γιώργος Δημητρομανωλάκης, εκδότης Mononews

    Γιώργος Δημητρομανωλάκης, εκδότης Mononews


    Την περίοδο 2015-2019 με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η μεσαία τάξη, που μάλιστα είχε ψηφίσει Αλέξη Τσίπρα σε μεγάλο βαθμό στις αρχές του ’15, πλήρωσε βαρύ οικονομικό τίμημα με το νέο ασφαλιστικό που επί της ουσίας ήταν ένα δεύτερο πλήρες φορολογικό και με την υπερφορολόγηση των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να «αιμορραγήσει» οικονομικά και να αποστερηθεί μεγάλο κομμάτι της αποταμίευσής της.

    Την ίδια στιγμή όμως, ούτε το κοινωνικό κράτος ενισχύθηκε ευδιάκριτα, αλλά κυρίως, ούτε επενδυτικές ευκαιρίες παρουσιάστηκαν.

    Γι αυτό και το 2019 αναδείχθηκε μία νέα κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μεγάλο υποστηρικτή τη μεσαία τάξη, που μετά από το μήνα του μέλιτος, αντιμετώπισε τα μύρια όσα: πανδημία, δεύτερη πανδημία, ενεργειακή κρίση, εισβολή Πούτιν και πόλεμος στην Ουκρανία, ακραία φυσικά φαινόμενα.

    Το πιο σοβαρό πρόβλημα από όλα, είναι αυτή τη στιγμή η ακρίβεια στην αγορά και ο (πρωτοφανής από το 1993) πληθωρισμός.

    Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι σίγουρα εισαγόμενο.

    Όμως υπάρχει και το εγχώριο πρόβλημα στην ενέργεια που έχει να κάνει με τη στρεβλή διάρθρωση της ενεργειακής αγοράς, την λειτουργία Ενεργειακού Χρηματιστηρίου σε μία ανώριμη και εν πολλοίς χειραγωγούμενη αγορά, αλλά κυρίως με την άκρατη κερδοσκοπική διάθεση των καθετοποιημένων παραγωγών-εμπόρων ενέργειας, που πάντως βρίσκεται «στο όριο τη νομιμότητας» όπως λένε οι καταφερτζήδες νομικοί.

    Ήδη στο κυβερνητικό επιτελείο ετοιμάζεται πακέτο ενίσχυσης των «αδύναμων». Τι σημαίνει αυτό και ποιος το προσδιορίζει; Η μεσαία τάξη που έχει πληγεί τόσο πολύ είναι αδύναμη, δυνατή, είναι πανταχού παρών…Τσακ Νόρις ή Εσμεράλδα στην “Παναγία των Παρισίων”;

    Δεν γνωρίζουμε εάν η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, όπως προεξοφλούν πολλοί. Την απόφαση για την ακριβή ημερομηνία θα λάβει φυσικά ο Πρωθυπουργός.

    Όμως οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των εισοδημάτων θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών, οψέποτε γίνουν, σύντομα ή στα μέσα του 2023.

    Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει αποφασιστικά ΚΑΙ τη μεσαία τάξη που πληρώνει σήμερα εξοντωτικούς λογαριασμούς ενέργειας και βλέπει το πραγματικό κόστος ζωής (όχι τον επίσημο πληθωρισμό) να έχει ανέβει πάνω από 10% από την Πρωτοχρονιά.

    Μέχρι σήμερα πάντως, η κυβερνητική στήριξη για τις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, είναι ψίχουλα σε σχέση με την επιβάρυνση του καταναλωτή.

    Η συνακόλουθη κερδοσκοπία στην αγορά, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο όλες τις τιμές και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό σπρώχνοντας πολλά νοικοκυριά της κάποτε μεσαίας τάξης, στο κατώφλι της φτώχειας.

    Οι Ανεξάρτητες Αρχές όπως η ΡΑΕ και η Επιτροπή Ανταγωνισμού πολύ απλά ΔΕΝ κάνουν τη δουλειά τους. Επικαλούνται υποστελέχωση αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η κερδοσκοπία καλπάζει.

    Βρυξέλλες και ουκρανικό μέτωπο

    Στις Βρυξέλλες υπάρχει ο έντονος φόβος πως η ΕΕ (μαζί και η Ελλάδα φυσικά) θα μπουν σε φάση στασιμοπληθωρισμού και κανείς δεν πιστεύει την κα Λαγκάρντ που διαλαλεί το αντίθετο.

    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί να αντιδράσει μόνο με πρόγραμμα αύξησης των επιτοκίων. Η ξαφνική αύξηση επιτοκίων σε περίοδο δραστικής μείωσης τη παραγωγής (πόλεμος στην Ουκρανία, λοκ ντάουν στην Κίνα) θα διαλύσει επιχειρήσεις και κοινωνίες. Χρειάζονται προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις.

    Στις βαθύτατα γραφειοκρατικές Βρυξέλλες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το εξαιρετικά σύνθετο γεωπολιτικο-οικονομικό πρόβλημα χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις (πχ έκδοση νέου χρήματος 3-4 τρισεκατομμυρίων ευρώ) κάτι στο οποίο αντιδρούν οι Γερμανοί έστω και με τη σημερινή, υποτίθεται πιο …ανοιχτόμυαλη κυβέρνησή τους.

    Μετά την εισβολή του Πούτιν και την προοπτική ο πόλεμος να κρατήσει ολόκληρο το 2022, το τίμημα είναι πολύ βαρύ ΚΑΙ για τους ευρωπαίους. Βαρύτατες οι επιπτώσεις στα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα και κυρίως στις χώρες με τους χαμηλότερους μισθούς, όπως είναι η Ελλάδα.

    Θυμίζουμε πως στην εμπόλεμη ζώνη υπάρχουν εργοστάσια (συνήθως ευρωπαϊκά) που προμηθεύουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες με πολύτιμα υλικά ενώ στη Ρωσία υπάρχουν και δεκάδες εργοστάσια ευρωπαϊκών βιομηχανιών που έβαλαν λουκέτο. Όλα αυτά θα λείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά.

    Αλλά και όταν με το καλό τελειώσει ο πόλεμος (ευχόμαστε με το καλύτερο αποτέλεσμα για το δύσμοιρο ουκρανικό λαό) οι κυρώσεις θα είναι δύσκολο να αρθούν γρήγορα και οι οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία δεν θα αποκατασταθούν στο επίπεδο που ήταν στο ορατό μέλλον, ίσως ούτε σε διάστημα πολλών ετών.

    Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλευρά της, οφείλει να καλύψει τις ζημιές που προκαλεί ο πληθωρισμός στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και αυτό τελικά σημαίνει σε κάθε περίπτωση κρατικές ενισχύσεις. Τις ενισχύσεις αυτές θα πρέπει να προσδιορίσει συγκεκριμένα και να τις εγκρίνει πάση θυσία το …αργοκίνητο καράβι που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Χρειάζεται μέτρα γρήγορα, αποτελεσματικά και με στιβαρή στήριξη ΚΑΙ της μεσαίας τάξης. Μόνο έτσι θα κρατήσει η Ελλάδα μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, μια στοιχειώδη εσωτερική ισορροπία και αναπτυξιακή προοπτική, ενόψει και των πολιτικών εξελίξεων που επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα…

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο Παρέμβαση: Γενναία η αύξηση μισθών, αλλά το πολιτικό αποτέλεσμα της ακρίβειας γίνεται… σαρωτικό!

    Η διαχρονική εκτροφή στρεβλοτήτων και μονοπωλίων ως υποβοήθημα του πληθωρισμού

    Άρθρο παρέμβαση: Το νέο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας και το μεγάλο ερώτημα



    ΣΧΟΛΙΑ