ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπαίνεις στο Instagram της, βλέπεις τα κοσμήματα και νομίζεις ότι η Σοφία Κοκοσαλάκη δεν «έφυγε» ποτέ από τη ζωή.
Η Σοφία Κοκοσαλάκη, το «χρυσό» κορίτσι της ελληνικής μόδας, των Ολυμπιακών Αγώνων, της Aegean και των ιστορικών κοστουμιών που σχεδίασε για την τελετή έναρξης της διοργάνωσης του 2004. Η σχεδιάστρια μόδας και κοσμημάτων που μας έκανε εθνικά υπερήφανους κάθε φορά που λέγαμε το όνομα της ή φορούσαμε κάτι δικό της.
Το γελαστό κορίτσι πέθανε στα 47 της χρόνια, τον Οκτώβριο του 2019, σε μία περίοδο της ζωής της που είχε επιλέξει να αλλάξει ρυθμό ζωής, να πηγαινοέρχεται στην Αγγλία και την Ελλάδα, να αφοσιωθεί στην κόρη της, να σχεδιάζει χειροποίητα κοσμήματα, να φτιάχνει νυφικά, να απέχει από την τρέλα της μόδας και της εμμονικής παραγωγής κολεξιόν τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Η «δική μας» Σοφία, με τα ντραπέ, αρχαιοελληνικά φορέματα, τα συνειρμικά αξεσουάρ, το μετάξι και το δέρμα, την ροκ και πανκ ανάγνωση του παρελθόντος, χωρίς καμία φολκόρ διάθεση, ούτε έπαρση, κι ας την αποθέωναν πάντοτε οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι μπλόγκερ, φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, η Κέιτ Μος, η Αν Χεϊθαγουέι, η Γκουίνεθ Πάλτροου… Από την αγγλική φιλολογία στο Central Saint Martins, μια ιστορία που γράφτηκε με μουσελίνα, σε αποχρώσεις τερακότας.
Και τώρα η ιστορία ξαναγράφεται ή πιο σωστά συνεχίζει να γράφεται, όπως αποκάλυψε ο πατέρας του παιδιού τους στη Vogue, με τα κοσμήματα που φέρουν την κληρονομιά της. «Είναι αυτό που ήθελε», λέει ο Άντονι Μπέικερ, εξηγώντας πώς ήταν επιθυμία της Σοφίας Κοκοσαλάκη να συνεχίσει το έργο της, σαν συνέχεια για την κόρη τους που είναι σήμερα 9 χρονών.
Οι δυο τους γνωρίστηκαν όταν εκείνη αποφοίτησε από το Central Saint Martins στο Λονδίνο. Εκείνος είχε εταιρία παραγωγής και χρηματοδότησε την πρώτη της επίδειξη μόδας το 1998. Η σχέση τους εξελίχτηκε σε φιλία, μέχρι να ερωτευτούν και να δουλέψουν μαζί. Για 20 χρόνια, εκείνος διατηρούσε το επιχειρηματικό κομμάτι του brand, κι εκείνη το δημιουργικό.
Και τώρα, θα μπορεί κανείς να αναζητήσει ξανά τα κοσμήματα της Σοφίας Κοκοσαλάκη, σαν εκείνα που σχεδίαζε στη δεκαετία του 10, με τους έντονους συμβολισμούς και τις αρχαιοελληνικές μεταφορές. Άλλωστε έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες σχέδια… Για σκουλαρίκια που τόσο αγαπούσε, δαχτυλίδια, βραχιόλια, κολιέ…
Για να ξαναθυμηθούμε μια γυναίκα που επανέφερε την ελληνική μόδα στον κόσμο, δημιούργησε ένα παγκόσμιο brand, με τεράστιο τίμημα. «Μετά από 12 χρόνια σόου», είχε πει σε μια συνέντευξη μας, «συνεχόμενα, και για άλλα brands, ζεις συνέχεια στην ένταση, με το άγχος. Σε αυτά τα επαγγέλματα, πρέπει να είσαι αφοσιωμένος. Μιλάμε για 17 ώρες δουλειά… Θυμάσαι να τρως, αν θυμηθείς, να κοιμηθείς, όσο έχεις ανάγκη για να ζεις. Όταν έκανα την κόρη μου το 2012, είπα, «δεν θέλω να ζω με αυτή την ένταση». Αν και ακόμη μου αρέσει η μόδα, αποφάσισα να δημιουργώ κι ας μην είναι ρούχα πλέον, αλλά κοσμήματα. Εδώ ορίζω το ωράριο μου. Καμία σχέση με το άγχος της μόδας, μακάρι να το ήξερα πιο πριν…»
Και πώς φίλτραρε η Σοφία Κοκοσαλάκη την ελληνική της ταυτότητα μέσα από τη δουλειά της; «Αυτό που με συγκινεί και με ενδιαφέρει όταν κοιτάω την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι πως ότι βλέπω είναι ακόμη μοντέρνο, στέκει και σήμερα. Από τα βάζα, μέχρι τα αγάλματα, τα παπούτσια, τα κοσμήματα, βγαίνει και φοριέται σήμερα. Δεν είναι αποκλειστικά η δωρικότητα. Μια ματιά, στο πέρασμα του χρόνου είναι ακόμη φρέσκια. Αυτό θα ήθελα να συμβεί και με τη δική μου δουλειά. Να την βλέπεις μετά από 10, 15, 100 χρόνια και να είναι ακόμη μοντέρνα. Όχι μπανάλ. Να υπερβείς τον χρόνο. Αυτό το κάνανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι με τη δουλειά που αφήσανε πίσω.»
Διαβάστε επίσης:
Σοφία Κοκοσαλάκη: Το τελευταίο «αντίο» στη μεγάλη σχεδιάστρια (pics)
Σοφία Κοκοσαλάκη: Ποια ήταν η ασθένεια που της κόστισε τη ζωή
Από πότε ο Εμανουέλ Μακρόν έβγαλε την …φανέλα;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εφετείο Αθηνών: Από σήμερα διαθέτει το δικό του ιατρείο
- Χρηματιστήριο: Τι ακούγεται για το πακέτο των 25,8 εκατ. τμχ. της Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, πρωταγωνιστές, νέα υψηλά για Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ
- Πειραιώς: €1,5 δισ. Δανειακών Συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Αίτημα για 7η δόση κεφαλαίων
- Οι εναερίτες της Αράχοβας και των Δελφών