Δύο εισηγμένες, η Mytilineos [metoxi metoxes=ΜΥΤΙΛ] και η Τέρνα Ενεργειακή [metoxi metoxes=ΤΕΝΕΡΓ], με αντικείμενο εστιασμένο στον κλάδο της ενέργειας, πρωταγωνιστούν από την αρχή του μήνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κυοφορούνται deals που, όπως όλα δείχνουν, ξεπερνούν τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, με οδηγό την Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη, η είσοδος του Μυτιληναίου στον MSCI, αν τελικά τελεσφορήσει, βάζει τον ενεργειακό κλάδο της χώρας (σ.σ. στον ίδιο δείκτη μετέχει και η ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75) για τα καλά στο μικροσκόπιο των ξένων θεσμικών επενδυτών.

Ειδικά για τον Μυτιληναίο, οι χθεσινές συναλλαγές, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προήλθαν από αγοραστές επίμονα funds από τις ΗΠΑ και την Βόρεια Ευρώπη, αλλά και άλλα τέσσερα (funds) μικρότερου βεληνεκούς.

Τι παίζει με MSCI

Ράλι πάνω από 17,7% από την αρχή του χρόνου και πάνω από 15,5% σε επτά συνεδριάσεις σημειώνει η μετοχή της Μυτιληναίος που βλέπει την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Με συναλλαγές ούτε… τράπεζας αφού ξεπέρασαν το 1,6 εκατ. τεμάχια χθες (πάνω από το 28% του ημερήσιου τζίρου), αποτελεί κοινό μυστικό στην αγορά ότι έχει βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για την επικείμενη αναθεώρηση του MSCI στις 12 Μαΐου.

Μαζί με την Εθνική, για την οποία η Societe Generale αναγνωρίζει ότι επίσης, έχει ισχυρές πιθανότητες να συμπεριληφθεί, θα αποτελέσουν την δυάδα εισδοχής στον δείκτη βαρόμετρο για τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν σε μία αγορά.

Ήδη, από τις 14 Απριλίου οι αναλυτές του MSCI καλούνται να επιλέξουν εντός τριών συνεδριάσεων μέχρι τις 29 Απριλίου ποιες ελληνικές μετοχές μπορούν να πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής τους.

Αυτές είναι να έχουν καθαρή κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. δολ. ή περίπου 1,2 δισ. ευρώ και ο Μυτιληναίος φαίνεται ότι κλειδώνει με κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1,77 δισ. ευρώ και η ΕΤΕ με περίπου 2,1 δισ. ευρώ (σ.σ. θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσοστό των βασικών μετόχων, αλλά και το ποσοστό ιδίων μετοχών, που είναι 40% για την ΕΤΕ και σχεδόν 31% για τον Μυτιληναίο).

Σε ότι αφορά στον Μυτιληναίο μια ματιά στις πρόσφατες εκθέσεις ελληνικών και ξένων οίκων προκύπτει ότι η πορεία ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Προς τα πάνω.

Η μετοχή από τις 17/2 περιλαμβάνεται στις favorites της Alpha Finance και συγκεκριμένα, στις top επενδυτικές επιλογές της.

Νωρίτερα, η Wood έθεσε ως τιμή στόχο τα 21 ευρώ, αναμένοντας ενίσχυση της κερδοφορίας κατά 44% σε σχέση με το 2021, στα 517 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ανάπτυξη της εταιρείας εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί δυναμικά και μετά το 2022, καθώς η χρηματιστηριακή προβλέπει νέα αύξηση της κερδοφορίας κατά 10% το χρόνο, με την εκτίμηση για το EBITDA το 2023 και το 2024 να βρίσκεται στα 561και 607 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Η Eurobank από την πλευρά της βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή, ενώ η Citigroup στις 23/3 με έκθεσή της ανεβάζει την τιμή στόχο στα 22 ευρώ.

Η Citi εκτιμά ότι, για τη Mytilineos, η ανάπτυξη ήρθε για να μείνει, καθώς η κερδοφορία θα ενισχύεται σταθερά τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα μιλάει για τριπλασιασμό της κερδοφορίας το 2024 σε σχέση με αυτή του 2021.

Η μερισματική απόδοση τοποθετείται στο 5% για το 2022 και στο 8% για το 2024, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου ότι ο όμιλος είναι ο ιδανικός συνδυασμός εταιρείας Ανάπτυξης (Growth stock) και Αξίας (Value stock).

Βουδαπέστη και Κωνσταντινούπολη

Το Χ.Α. χθες ήταν η μόνη αγορά μαζί με αυτή της Βουδαπέστης και της Κωνσταντινούπολης που έκλεισαν με θετικό πρόσημο. Έλληνες αναλυτές, σχολίαζαν ότι το Χ.Α., αλλά και άλλες αναδυόμενες αγορές της Ευρώπης αναμένεται να ευνοηθούν από τα κεφάλαια που έμειναν «ορφανά» μετά την αποβολή από τον MSCI των μετοχών του χρηματιστηρίου της Μόσχας.

Στο πλαίσιο αυτό το επικείμενο rebalancing, όπως εξηγούν, μπορεί να μην αφορά μόνο, στις ελληνικές μετοχές που πρόκειται να εισαχθούν, αλλά και στις μετοχές που διαπραγματεύονται ήδη. Και ως γνωστό, αυτές είναι οι: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha, Eurobank και Jumbo.

Aν και για το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,39% 25,44 , η Societe δίνει πιθανότητες εξόδου. Αυτή τη στιγμή, η κεφαλαιοποίηση του Jumbo διαμορφώνεται οριακά πάνω από 2,1 δισ. ευρώ. H καθαρή κεφαλαιοποίηση όμως, διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 1,37 δισ. ευρώ.

H SocGen δεν αναμένει αλλαγές για τις ελληνικές εισηγμένες στο rebalancing αυτού του μήνα, ωστόσο αναφέρει ότι οι πιθανές ίσως μεταβολές να αφορούν ΕΤΕ και Jumbo.

Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου, δηλαδή την 1η Ιουνίου.

Για την Jumbo και την ΕΤΕ αναφέρει ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση (size), με πιθανότητα low για την περίπτωση της Jumbo. Αυτές οι πιθανές αλλαγές βασίζονται στους υπολογισμούς της Société Générale κατά τη 12η Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση η ένταξη του Μυτιληναίου στον MSCI φέρνει στο προσκήνιο και στο focus των ξένων επενδυτών στο εγχώριο ενεργειακό play το οποίο εμφορείται από την πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον διάστασή του.

Η Τέρνα Ενεργειακή και οι φήμες

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η χθεσινή αντίδραση της Τέρνα Ενεργειακή που βρέθηκε να κάνει πράξεις ακόμα και στα 18,48 ευρώ, με τη φημολογία να υφέρπεται εδώ και εβδομάδες ότι επίκεινται αλλαγές στη μετοχική σύνθεση.

Αλλαγές που συνδέονται με το φερόμενο ενδιαφέρον της Macquarie που προσφάτως απέκτησε το 51% του ΔΕΔΔΗΕ με τίμημα άνω των 2,1 δισ. ευρώ.

Aκόμα και ανταγωνιστές της Τέρνα Ενεργειακή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews.gr, αναγνωρίζουν πως θα πρόκειται, αν τελικώς γίνει, για μία επιχειρηματική συμφωνία σε υψηλότερη αποτίμηση από την τρέχουσα.

Διαβάστε επίσης:

Νέο πλήγμα στους Ρώσους μεγιστάνες δια χειρός Πούτιν

Άρθρο παρέμβαση: Γιατί το επενδυτικό μέλλον είναι “πράσινο” – Γιατί οι καλές μετοχές δίνουν υψηλές αποδόσεις

ΕΥΑΘ: «Ζεστά» στο ταμείο, πάνω από 91 εκατ. ευρώ!