Στη δημοσιότητα θα δίνονται πλέον τα ονόματα των επιχειρήσεων για τις οποίες διαπιστώνονται υψηλής παραβατικότητας πράξεις κερδοσκοπίας ή είναι υπότροπες, με βάση τη χθεσινή τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα.

Πέραν της συγκεκριμένης τροπολογίας ωστόσο, που αφορά σε επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 50.000 ευρώ καθώς και σε εκείνες που πιάστηκαν να παρανομούν για δεύτερη φορά, το αρμόδιο υπουργείο, όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές στο mononews, σχεδιάζει αντίστοιχες διατάξεις και για άλλους κλάδους της αγοράς. Με στόχο τη μείωση της παραβατικότητας και την προστασία των καταναλωτών, εν μέσω μάλιστα της κρίσης του πολέμου στην Ουκρανία.

1

Η κατατεθείσα χθεσινή τροπολογία ήρθε σχεδόν έναν μήνα μετά την ανακοίνωση του υψηλότερου προστίμου που επιβλήθηκε ποτέ σε σούπερ μάρκετ για αισχοκέρδεια, ύψους 647.000 ευρώ. Αλλά και προστίμων συνολικού ύψους 120.340 ευρώ που επιβλήθηκαν επίσης σε δύο άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, λίγες μέρες αργότερα. Χωρίς να ανακοινωθούν ωστόσο οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που παρανόμησαν.

Κι αυτό γιατί παρά τις αντιδράσεις που υπήρχαν για το γεγονός ότι δεν γνωστοποιήθηκε σε ποια σούπερ μάρκετ επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξηγούσε ότι ο νόμος δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο καθώς η διοικητική πράξη μπορούσε σε προσβληθεί στο δικαστήριο.

Η τροπολογία η οποία, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, θα αλλάξει τα παραπάνω δεδομένα, ήρθε πλέον στην Βουλή. Καθώς, όπως είχε γράψει το mononews, το γεγονός ότι η αγορά βρίσκεται σε μία περίοδο μεγάλης κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, όπου τα φαινόμενα αισχροκέρδειας αποκτούν άλλη διάσταση, αφήνει το περιθώριο για να έρθουν αντίστοιχες διατάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί άλλωστε ότι η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί για συγκεκριμένη χρονική περίοδο -όσο δηλαδή εκτιμάται ότι θα διαρκέσει η κρίση- έως τις 30 Ιουνίου 2022.

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και στα γεωργικά προϊόντα

Στην ίδια τροπολογία που κατατέθηκε χθες προβλέπεται ακόμη ότι, πλαφόν στον περιθώριο κέρδους μπαίνει πλέον και για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα «ιδίως πρώτων υλών για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπασμάτων, ζωοτροφών, ωμών δημητριακών παντός είδους, αλεύρων, ηλίανθου και φυτικών ελαίων».

Υπενθυμίζεται πως με προηγούμενη τροπολογία που επίσης είχε κατατεθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, – το οποίο επίσης ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2022 – είχε μπει «στην πώληση προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή».

Ως ανώτατο όριο διάθεσης όλων των παραπάνω προϊόντων ή υπηρεσιών τίθεται το μεικτό κέρδος ανά μονάδα που είχε η επιχείρηση την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Η συγκεκριμένη διάταξη είχε έρθει ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας σε προϊόντα των οποίων οι τιμές αυξήθηκαν ως συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία και της αναταραχής που προκλήθηκε συνολικά στην αγορά.

Αναμένονται και νέες παρεμβάσεις κατά της παραβατικότητας

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν στο mononews πως θα υπάρξει και συνέχεια στα μέτρα που λαμβάνονται ώστε να αποφευχθούν στην αγορά, φαινόμενα κερδοσκοπίας αλλά  και γενικότερα παραβατικές πράξεις από πλευράς των επιχειρήσεων. Με στόχο οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι, αφενός για τις εταιρείες που παρανομούν, αφετέρου για να διεκδικήσουν οι ίδιοι τα δικαιώματα τους σε περιπτώσεις απάτης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν και οι πρόσφατες καταγγελίες ηλεκτρονικής απάτης από καταναλωτές  για την εταιρεία 365shop της οποία προϊόντα πληρώθηκαν αλλά δεν παραδόθηκαν.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, σε περιπτώσεις απάτης, για τους καταναλωτές ακόμη μεγαλύτερη σημασία κι από τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τα αρμόδια όργανα, έχει η έγκαιρη ενημέρωσή τους για τις εταιρείες που εμφανίζουν παραβατικές συμπεριφορές. Καθώς και πώς μπορούν να ενεργήσουν εφόσον πέσουν θύματα απάτης. Και προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνουν, αναμένεται να κινηθούν οι νέες παρεμβάσεις που εξετάζονται.

Διαβάστε επίσης:

Πώς η κυβέρνηση θα δημοσιοποιεί τις επιχειρήσεις που κερδοσκοπούν – Όλο το παρασκήνιο

Κατατέθηκε η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση των επιχειρήσεων που αισχροκερδούν – Τι προβλέπει

Κατατέθηκε τροπολογία για το πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις