ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τo χρόνο και τον τρόπο εξόδου στις αγορές εξετάζει ο ΟΔΔΗΧ σφυγμομετρώντας τις εξελίξεις καθημερινά.
Κυρίαρχη αίσθηση στην αγορά είναι πως εάν επιχειρηθεί μια έκδοση, το πιθανότερο είναι να συμβεί κάποια στιγμή μετά το Πάσχα.
Αυτή τη φορά όμως, λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας, όλα θα αποφασιστούν στην κυριολεξία adhoc και η χώρα θα επισκεφθεί τις αγορές μόνο εάν κριθεί πως το Δημόσιο μπορεί να βγάλει με ασφάλεια μια επιτυχημένη, τηρουμένων των αναλογιών, έκδοση για την οποία πάντως όλα είναι έτοιμα εδώ και καιρό, σε τεχνικό επίπεδο.
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει αυτή την εβδομάδα και το μέτωπο των οίκων αξιολόγησης καθώς στις 22 Απριλίου αναμένεται έκθεση από τη Standard & Poor’s.
Εάν τελικά βγει έκθεση, καθώς πρόσφατα η Moody’s μας προσπέρασε αν και είχε προγραμματίσει νέα αξιολόγηση, υπάρχει αγωνία για το τι έχει να πει ο οίκος, είτε με μια αναβάθμιση (σε ένα πολύ ιδανικό σενάριο) ή με ένα θετικό μήνυμα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα βοηθούσε και το εγχείρημα μιας έκδοσης.
Κυρίαρχο μέλημα του ΟΔΔΗΧ σε αυτή τη φάση είναι να ανοίξει ένα σχετικά ασφαλές «παράθυρο» για να υλοποιήσει μια έκδοση συμφέρουσα για το Δημόσιο αλλά και «φιλική» για τους επενδυτές.
Αυτό σημαίνει πως τα χαρακτηριστικά αλλά κυρίως το timing της νέας έκδοσης θα πρέπει να περιορίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τον κίνδυνο να εκτεθούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι επενδυτές που θα αποφασίσουν να αγοράσουν το ελληνικό ομόλογο.
Αυτή είναι και η μεγάλη δυσκολία για τη νέα έκδοση, η οποία θα είναι μόλις η δεύτερη μέσα στο χρόνο καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν επέτρεψαν στο Δημόσιο να ξαναβγεί φέτος στις αγορές μετά την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου στις αρχές του έτους.
Συνήθως, σε ομαλές συνθήκες, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου δανειακού προγράμματος του Δημοσίου, το οποίο για φέτος προβλέπει την άντληση 10 – 12 δισ. ευρώ, σύμφωνα βέβαια με τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε όλα τα σενάρια και ανεξάρτητα με το πόσες εκδόσεις τελικά θα καταφέρει να κάνει φέτος το Δημόσιο, βασικό ζητούμενο είναι η εδραίωση μέσω αυτών μιας καλής σχέσης με τους επενδυτές, κυρίως με τους realmoneyinvestorsπου είναι βασικό targetgroup για τον ΟΔΔΗΧ.
Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου τα τελευταία χρόνια έχει καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια για να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές, η οποία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα με την κρίση του 2010 και το PSI ενώ ειδικά σήμερα, στην τελική ευθεία προς την επενδυτική βαθμίδα, δεν επιτρέπονται «λάθη» ή κακά ζυγισμένες επιλογές.
Την ίδια στιγμή, με ταμειακά διαθέσιμα περίπου στα 39 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη αποπληρώσει πρόωρα το ΔΝΤ αλλά και το 40% των δανειακών υποχρεώσεων του έτους, οι ταμειακές ανάγκες δεν είναι πιεστικές για να γίνουν βεβιασμένες κινήσεις, παρά την ανάγκη για έξτρα κονδύλια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση.
Με άλλα λόγια, στην παρούσα φάση, η χώρα είναι σε θέση να μην προσφεύγει απελπισμένη για ρευστό στις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτήσει ανελαστικές δαπάνες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Στουρνάρας: Πολύ σημαντικό ένας πολίτης να είναι οικονομικά εγγράμματος – Παρουσιάστηκε το «Αλφαβητάρι της οικονομίας για εφήβους»
- Η Novo Nordisk επενδύει σε Νέα Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής
- Σταϊκούρας: Ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακαβιά θα συμβάλλει στην περιφερειακή και την εθνική ανάπτυξη
- Σε νέους ιδιοκτήτες από σήμερα τα ακίνητα της «Αλλατίνη» και της «Μαλαματίνα»