ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και προϋποθέσεις για να συγκεντρωθεί το ταλέντο χρειαζόμαστε για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, είπε ο Αργύρης Κανινής, ιδρυτής της Gigaroxx και συνιδρυτής και πρόεδρος της Softomotive, μιλώντας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
Ο συνιδρυτής της Softomotive που εξαγοράστηκε το 2020 από τη Microsoft, μίλησε για το πώς επιδρούν θετικά οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από διεθνείς κολοσσούς, στο σύνολο του ελληνικού οικοσυστήματος, και πρότεινε τους τρόπους ώστε να υπάρξει ανάπτυξη με συνέχεια και πολλαπλασιαστικά οφέλη στις ελληνικές startups.
Χρειάζονται χρηματοδοτήσεις
Όπως τόνισε ο κ. Αργύρης Κανινής το σημαντικό είναι αυτό που φτιάχνεται αυτήν τη στιγμή να έχει συνέχεια. Και εξήγησε ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, σε αντίθεση με την τοπικού χαρακτήρα επιχειρηματικότητα, χρειάζεται τη χρηματοδότηση στα αρχικά της βήματα, για να μειώνεται η πιθανότητα θνησιμότητας σε αρχικό στάδιο.
Γιατί, σε αντίθεση με μια επιχείρηση τοπικού χαρακτήρα, όπως ένα εστιατόριο ή ένα εμπορικό κατάστημα, όπου η οποιαδήποτε αρχική επένδυση έχει μια γραμμική σχέση με τα έσοδά της, δηλαδή, βάζει κανείς χρήματα στην επιχείρηση και αυτά έρχονται πίσω μέσω των άμεσων πωλήσεων, στις νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις που απευθύνονται στη διεθνή αγορά, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση από την επένδυση μέχρι το αποτέλεσμα της επένδυσης να φανεί στα έσοδα της εταιρείας.
Και αυτό συμβαίνει, είπε, γιατί πρέπει να φτιαχτεί το καινοτόμο προϊόν που έχει η εταιρεία στο μυαλό της και οι ιδρυτές της, πρέπει να εκπαιδευτεί η αγορά στην ύπαρξη του προϊόντος και του πώς μπορεί να το χρησιμοποιήσει, να καμφθεί η όποια αντίσταση της αδράνειας του συστήματος, που εκ προοιμίου υπάρχει και ούτω καθεξής, μέχρι να έρθει η αναγνώριση και η επιτυχία, που όταν, όμως, επιτευχθεί, είναι εκθετική σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις και δεν έχει άνω όριο, όπως οι επιχειρήσεις τοπικού χαρακτήρα.
Γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντικό, σημείωσε, η οικονομία μιας χώρας να δώσει βαρύτητα στην επιχειρηματικότητα νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων. Στην Αμερική, σημείωσε, οι επιχειρήσεις αυτές δημιούργησαν από μόνες τους 40 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας από το 1980 έως το 2005.
Επομένως, είπε, “εάν θέλουμε να επιταχύνουμε το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας τότε σίγουρα πρέπει να ενισχυθεί το υφιστάμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο, το οποίο, σήμερα μετρά κάποιους λίγους επιχειρηματικούς αγγέλους, όπως λέμε, μεταξύ αυτών συγκαταλέγομαι και εγώ, μέσω της Gigaroxx και περίπου 6 Venture Capitals και μια συνολική κρατική συμμετοχή στα 70 εκατομμύρια περίπου”.
Οι χώρες που επενδύουν συστηματικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος, όταν το οικοσύστημα έχει ένα υγιές χρηματοδοτικό πλαίσιο και αναφέρθηκε στο παράδειγμα χωρών, όπως το Ισραήλ, η Ολλανδία ή οι σκανδιναβικές χώρες, όπου η κάθε μία έχει εκατοντάδες VC’s σε σύγκριση με τα 6 δικά μας.
Πώς θα εξασφαλίσουμε και το ταλέντο
Οι εταιρείες όμως δε μεγαλώνουν χωρίς το απαραίτητο ταλέντο και το ταλέντο, είπε, χτίζεται με δύο βασικά δομικά υλικά. Το ένα είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που υπάρχει στην κάθε χώρα και το άλλο είναι η ώσμωση με περιβάλλοντα και ανθρώπους που έχουν εμπειρία αντίστοιχη και προηγούμενες επιτυχίες. Το θεσμικό πλαίσιο κινήτρων για την προσέλκυση ταλέντα από το εξωτερικό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, αλλά και ανταγωνιστικό άλλων χωρών που είτε είναι ήδη, είτε προσπαθούν να γίνουν κυρίαρχες στο συγκεκριμένο χώρο.
Όπως είπε, η Ελλάδα με την ομορφιά της, έχει πλεονέκτημα την εποχή της τηλεργασίας που αναδείχθηκε στην πανδημία και αν συνδυαστεί με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα, τότε μπορούμε σίγουρα να κρατήσουμε τους ανθρώπους που έχουν την εμπειρία που χρειαζόμαστε, αλλά κυρίως να προσελκύσουμε πολλούς περισσότερους από γειτονικές ή κοντινές χώρες, καθώς και τους Έλληνες της διασποράς.
Από την άλλη οι εξαγορές από μεγάλες εταιρείες στη χώρα μας, βοηθούν στην έξωθεν καλή μαρτυρία. Η όποια θετική αναφορά εκτός Ελλάδας στη χώρα μας, έως πρόσφατα, ήταν συνυφασμένη με το φυσικό κάλλος, τις παραλίες, την ιστορία και τη Δημοκρατία, ενώ τώρα γίνεται γνωστή και για την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Ψήφος εμπιστοσύνη από τους μεγάλους του εξωτερικού στις ελληνικές εταιρείες
Η εξαγορά ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από μεγάλους οργανισμούς του εξωτερικού, όπως η JPMorgan, η Applied Materials, η Delivery Hero, η Microsoft, εκτός από επιδραστικές για τους ιδρυτές και τους μετόχους των εταιριών που εξαγοράζονται, είναι ταυτόχρονα και μια ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Αργύρης Κανινής. «Είναι μια έμμεση στήριξη του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων και μια πολύ μεγάλη βοήθεια στην ανάπτυξη των ελληνικών start – ups που αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο εξωτερικό», σημείωσε.
Ταυτόχρονα, οι εταιρείες που εξαγοράζουν τις ελληνικές εταιρείες φαίνεται να μένουν εδώ και να αναπτύσσουν τα προϊόντα, αλλά για να κρατήσει κανείς τους κορυφαίους εργαζομένους του στην εταιρεία είναι σημαντικό να δένεται με την εταιρεία, για την οποία εργάζεται και να παθιάζεται με το αντικείμενο εργασίας του.
Οι εξαγορές ελληνικών εταιρειών από διεθνείς μεγάλες αποτελεί ένα κάλεσμα σε άλλες αντίστοιχου βεληνεκούς εταιρείες να έρθουν και να επενδύσουν εδώ και επομένως, είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για να κρατήσει και να επεκτείνει το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι τόσο σημαντικό για την ανάπτυξη”, σημείωσε.
Ποια είναι η Softomotive
Όπως είπε ο κ. Αργύρης Κανινής, «η Softomotive ξεκίνησε το 2005 και από τότε που ιδρύθηκε δραστηριοποιούνταν στον χώρο της ανάπτυξης λογισμικού ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών ή όπως είναι πιο γνωστό με το όρο RPA. Το RPA είναι ένα λογισμικό, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων χειρωνακτικών εργασιών που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε κανόνες και όλοι μας έχουμε επιφορτιστεί πολλές φορές με την ανάγκη να αποκόψουμε και να επικολλήσουμε περιεχόμενο σε υπολογιστικά φύλλα σε Excel και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ό,τι αυτές οι κουραστικές εργασίες δεν είναι και η καλύτερη δυνατή χρήση των γνωστικών αντικειμένων ενός ανθρώπου. Και όχι μόνο γιατί είναι βαρετές, αλλά και γιατί το τελικό αποτέλεσμα, είναι πολύ πιθανό να περιέχει λάθη. Αυτός είναι ο λόγος που το συγκεκριμένο λογισμικό που αυτοματοποιεί τέτοιου είδους διεργασίες, απέκτησε πολύ μεγάλη δημοφιλία και δημοτικότητα στους μεγάλους οργανισμούς. Γιατί; Γιατί οι εργαζόμενοι αποδεσμεύονται, ώστε να εκτελούν εργασίες υψηλότερης αξίας, η παραγωγικότητα ανεβαίνει, υπάρχει αυξημένη ακρίβεια και φυσικά είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο εύκολο να αναπτύξουμε περισσότερο «bots» ή λιγότερα, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εταιρείας».
Από το 2014 που ένωσε τις δικές του δυνάμεις με τον αρχικό ιδρυτή της Softomotive, τον κ. Μάριο Σταυρόπουλο, προτεραιότητα, ήταν, η εξωστρέφεια και τότε ο μετασχηματισμός της εταιρείας προς ένα μοντέλο «Β2Β», να εξυπηρετεί δηλαδή πολύ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Μέχρι τότε η Softomotive ήταν μια εταιρεία που είχε κατεύθυνση στο «B2C», πάντα, βέβαια, με την εξωστρέφεια.
Τα επόμενα χρόνια, το RPA είχε αρχίσει να διαδίδεται ραγδαία σε όλο το δυτικό κόσμο και την Ασία και από το 2015, η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν αλματώδης και άνοιξε γραφεία στο Λονδίνο αποκτώντας πελάτες σε κεντρική Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Όμως, σημείωσε, «υπήρχαν ανταγωνιστές με πρόσβαση σε κεφάλαια επιχειρηματικής ανάπτυξης και δυνατότητα ταχύτερης ανάπτυξης του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Για αυτό το λόγο επειδή μόνο με την επανεπένδυση των κερδών της εταιρείας, δε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης, του τομέα και του πελατολογίου τους, τον Οκτώβριο του 2018, εξασφάλισαν μια πρώτη χρηματοδότηση, που ήταν τότε η μεγαλύτερη αρχική χρηματοδότηση ελληνικής εταιρείας, ήταν ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων».
Ακολούθησε ανάπτυξη σε άλλα σημεία του πλανήτη, κυρίως ανοίγοντας γραφεία στη Νέα Υόρκη, στη Βοστώνη, στην Μπανγκαλόρ στην Ινδία και στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας.
Τι ξεχώριζε την Softomotive από τον ανταγωνισμό
Όπως είπε ο κ. Αργύρης Κανίνης, αυτό που ξεχώρισε την εταιρεία από τον ανταγωνισμό ήταν η βαθιά πίστη από την αρχή, ότι η τεχνολογία αυτή και το προϊόν δεν είναι για τους λίγους, δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς, ούτε χρειάζεται να παρέχεται στον τελικό της χρήστη μέσω τρίτων, αλλά είναι μια τεχνολογία η οποία ήταν προσβάσιμη σε όλους, με έναν πολύ εύκολο τρόπο εκμάθησης και χρήσης.
Το όραμα αυτό είχε περάσει και στο ίδιο το προϊόν και η σύγκλιση στην τεχνολογία ήταν αυτό που ξεχώρισε την Softomotive, όταν η Microsoft αποφάσισε να επενδύσει στο χώρο του RPA μέσω της εξαγοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, η οποία θα την έφερνε μπροστά από τον ανταγωνισμό της. Έτσι και έγινε και από το Μάιο του 2020, όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Microsoft, η συνέχεια ήταν διπλή. Η τεχνολογία αυτή έμεινε και αναπτύσσεται στην Ελλάδα και επεκτείνεται με Έλληνες προγραμματιστές και με γραφεία της Microsoft εδώ και από την άλλη πλευρά, το προϊόν διατίθεται μέσα από τα Windows 11 σε όλους τους χρήστες. Έτσι, το όραμα, ότι η τεχνολογία αυτή είναι διαθέσιμη κυριολεκτικά σε όλους, γίνεται πλέον πραγματικότητα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας