Με  πιο συντηρητικές από εκείνες που έχουν ήδη διατυπώσει αυστηροί τεχνοκρατικοί φορείς όπως το ΔΝΤ και η ΤτΕ κλειδώνουν σε λίγες μέρες οι προβλέψεις του νέου Προγράμματος Σταθερότητας.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι αφενός να περικλείσει όσο το δυνατόν πιο πολλές δαπάνες στήριξης υπό το βάρος της ισχυρής πίεσης που ασκεί η ενεργειακή κρίση ειδικά στα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρότερες επιχειρήσεις, αφετέρου να στείλει στις αγορές μήνυμα δημοσιονομικής…πειθαρχίας .

Αυτό εκτιμάται πως το πιθανότερο είναι να  μεταφραστεί σε στόχο για πρωτογενές έλλειμμα όσο πιο κοντά στο 2% φέτος, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος θα είναι στο 3%, χαμηλότερη από το 3,5% που έχει διατυπώσει το ΔΝΤ αλλά και το 3,8% που προβλέπει, στο βασικό της σενάριο, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το οικονομικό επιτελείο επέλεξε την οδό των συντηρητικών προβλέψεων στην προσπάθεια του να συγκεράσει  την ανάγκη ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας  με  τα διογκούμενα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων για παροχή πρόσθετης στήριξης. Η ισορροπία που επιχειρείται δεν είναι εύκολη καθώς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πρέπει να ακροβατήσει μεταξύ των αγορών οι οποίες δεν πρέπει να λάβουν λάθος μηνύματα που θα μπορούσαν να εκτινάξουν στα ύψη το κόστος δανεισμού της οικονομίας και να καθυστερήσουν την αναβάθμιση και της κοινωνίας.

Τόσο ο ίδιος ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναγνωρίζουν ότι η κοινωνία θα πρέπει να στηριχθεί  καθώς είναι πρωτοφανής η πίεση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, και της μεσαίας τάξης, από την ενεργειακή κρίση.

Η λογική αυτή αναμένεται να διέπει το νέο Προγράμματος Σταθερότητας που θα αποσταλεί στην Κομισιόν μέσα στο μήνα, με την κυβέρνηση παράλληλα να εναποθέτει ελπίδες στα όσα θα αποφασίσει το Μάιο η ΕΕ, τόσο για ποια θα είναι η απάντηση της  στην ενεργειακή κρίση όσο και το ποια θα είναι τα περιθώρια για τους προϋπολογισμούς του 2023. Και τα δύο σκέλη αναμένεται να συζητηθούν το Μάιο, στον απόηχο μάλιστα του αποτελέσματος των γαλλικών εκλογών. Την ερχόμενη Πέμπτη 21 Απριλίου εν τω μεταξύ η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να κάνει την πρώτη κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων 2018 – 2021 στη Eurostat πιστοποιώντας πρακτικά το που έκλεισε το έλλειμμα του 2021.

Από την πλευρά των αγορών το μήνυμα είναι πάντως σαφές. Ο πόλεμος και η πανδημία δε δημιουργούν τα ίδια περιθώρια, ειδικά σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, για «γαλαντομίες» στα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έναντι της τρέχουσας κρίσης, καθώς πλέον η ΕΚΤ εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεκινήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σημείωμα του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings «το δημοσιονομικό και νομισματικό μίγμα είναι διαφορετικό σε σχέση με την πανδημία καθώς η ΕΚΤ φαίνεται αποφασισμένη να ξεκινήσει την κανονικοποίηση της νομισματικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον οίκο, αυτό το πλαίσιο αναμένεται πως θα περιορίσει τη δημοσιονομική γενναιοδωρία, ειδικά σε χώρες με υψηλό χρέος, κάτι που  ίσως αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αποφάσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας να επιβάλλουν φόρους στις ενεργειακές εταιρείες για να χρηματοδοτήσουν μέρος των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πληθωρισμό.

«Προσθέτουν μάλιστα πως «τα Προγράμματα Σταθερότητας θα είναι σημαντικά για να γίνει μια καλύτερη αξιολόγηση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στρατηγικών που υιοθετούνται ως ανταπόκριση στις επιπτώσεις της σύρραξης στην Ουκρανία».

Ο οίκος εκτιμά επίσης  πως η απάντηση σε ένα νέο κοινό σοκ με ασύμμετρες επιπτώσεις (ο πόλεμος δηλαδή) θα περιέχει επιμερισμό βαρών αλλά τα τυχόν νέα σχήματα παραμένουν αμφιλεγόμενα και είναι πιο πιθανό η Κομισιόν να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες που αναμένεται να επιστρέψουν σε ισχύ το 2023.

Διαβάστε επίσης:

Φόβοι για μπαράζ κατασχέσεων λόγω της ακρίβειας – Σχέδιο για αλλαγές στις επιδοτήσεις σε ρεύμα και αέριο

ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία λόγω πληθωρισμού

Fitch: Στο 0,57% ο αρνητικός αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης στο ΑΕΠ της Ελλάδας – Τι προβλέπει για ευρωζώνη