ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με εντατικό ρυθμό προχωρά το επενδυτικό πλάνο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στις ΑΠΕ, με στόχο να μπαίνει όλο και πιο ψηλά ο πήχης για περισσότερα GW από ΑΠΕ καθώς η συγκυρία είναι τέτοια που η αύξηση της διείσδυσης της πράσινης ενέργειας είναι απόλυτη προτεραιότητα τόσο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Όπως ανέφερε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τέρνα Ενεργειακή κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα του 2021, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο για την εταιρεία ωστόσο δε σχολίασε τις φήμες για την είσοδο μεγάλου επενδυτή στην εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι οι φήμες της αγοράς θέλουν το αυστραλιανό fund Macquarie να έχει υποβάλει πρόταση στα 22,7 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση του 57% των μετοχών. Εάν ισχύει η φημολογία και το deal επιτευχθεί τότε η Macquarie θα είναι υποχρεωμένη βάσει της κείμενης νομοθεσίας να προχωρήσει σε Δημόσια Πρόταση προς το επενδυτικό κοινό. Σημειώνεται ότι με τιμή 22,7 ευρώ ανά μετοχή η Macquarie θα χρειαστεί να καταβάλει 1,4 δισ. για το 57% και 2,6 δισ. για το σύνολο της εταρείας.
Στο μεταξύ οι υπεραξίες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανεβαίνουν, καθώς το ανανεωμένο πλάνο της εταιρείας που ανακοινώθηκε χθες προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ 6,5 GW το 2029. Την ίδια στιγμή η ανάγκη για περισσότερες ΑΠΕ είναι μεγάλη και όλοι οι ενεργειακοί όμιλοι ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής ισχύος τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό το χαρτοφυλάκιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει μεγάλες υπεραξίες που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η Macquarie, καθώς η αξία των περιουσιακών της στοιχείων ( των ΑΠΕ που ήδη έχει εγκαταστήσει, και αυτών που προγραμματίζει στην πενταετία) έχουν πολλαπλάσια αξία της κεφαλαιοποίησής της.
Κάθε μέρα ανεβαίνει ο πήχης
Οι στόχοι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανεβαίνουν μέρα με τη μέρα καθώς το επιβάλλουν οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις για «πράσινη» και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αλλάζει όλο και περισσότερο διευρύνοντας τον ρόλο των ΑΠΕ και η εταιρεία για να ανταποκριθεί στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται αυξάνει και τους δικούς της στόχους.
Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τέρνα Ενεργειακή κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκη, το ανανεωμένο πλάνο ανάπτυξης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προβλέπει ότι ως το 2029, δηλαδή στη 5ετία, μέσω ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος θα έχει εγκαταστήσει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ισχύος 6,5 GW. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ενέργειας δηλαδή τα 4 GW θα παράγονται από αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ένα, ακόμη, σημαντικό τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από υδροηλεκτρικά έργα, ενώ ένα μικρότερο μερίδιο 250 MW θα παράγεται από βιομάζα, διαχείριση αποβλήτων και από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες. Το υπόλοιπο κομμάτι της ενέργειας, περί τα 895 ΜW θα παράγεται από την ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας.
Για το 2029 η εταιρεία προβλέπει ότι θα έχει EBITDA πάνω από 700 εκατ. ευρώ και περιθώριο EBITDA πάνω απο 55%.
Έρχονται νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 4 GW
Στα σχέδια της εταιρείας είναι να αναπτύξει νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 4 GW. Όσον αφορά στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο όμιλος σε κοινοπραξία με την OCEAN WINDS σχεδιάζει να αναπτύξει πλωτά αιολικά πάρκα στις ελληνικές θάλασσες και αναμένει το θεσμικό πλαίσιο.
Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχεδιάζονται υδροηλεκτρικά πάρκα και έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 1,25 GW, ενώ προωθούνται και έργα αποθήκευσης και άλλων τεχνολογιών (βιοαέριο, βιομάζα κ.ά.). συνολικής ισχύος περίπου 0,25 GW.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών ο κ. Μαραγκουδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εσόδων κατά 63%. Οι ενοποιημένες πωλήσεις ανήλθαν σε 405,4 εκατ. ευρώ, έναντι 248,7 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη προ φόρων, με την ενσωμάτωση της ζημίας στις διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι 89,6 εκατ. ευρώ το 2020.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη, δηλαδή η κερδοφορία από το σύνολο των δραστηριοτήτων του Ομίλου (ηλεκτροπαραγωγή, διασυνοριακή εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, κατασκευαστική δραστηριότητα και παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ) σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης πλην ΗΠΑ, διαμορφώθηκαν στα 69 εκατ. ευρώ, έναντι 58,4 εκατ. ευρώ το 2020.