Παρά το ήπιο profit taking που έλαβε χώρα χθες στην αγορά, ενόψει μάλιστα τετραημέρου κλειστών αγορών λόγω του Πάσχα των καθολικών (Παρασκευή με Δευτέρα), το καλό κλίμα έχει επιστρέψει στο Χρηματιστήριο. Ή, τουλάχιστον, στην προσέγγιση «ποτήρι μισογεμάτο ή ποτήρι μισοάδειο», κερδίζει έδαφος η πρώτη οπτική, όπως σχολίαζαν χθες παράγοντες της αγοράς.

Κατ’ αρχάς, ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά από 51 μέρες, δεν φαίνεται να προκαλεί σημαντικά προβλήματα στα χρηματιστήρια.

1

Με την τιμή του πετρελαίου να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, τον πληθωρισμό να αγγίζει υψηλά 41 ετών, οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών να προκαλούν δεύτερες σκέψεις σε deals ή προγραμματισμένα έργα, τα λειτουργικά κόστη στη βιομηχανία να έχουν ανέβει τουλάχιστον τρεις φορές επάνω, τα δεκαετή ομόλογα να έχουν «ξεχάσει» την περίοδο των αρνητικών αποδόσεων με το γερμανικό στο 0,8% και το ελληνικό πάνω από 2,8%, στα χρηματιστήρια, όπως και στο Χ.Α., η παραγωγή κερδών συνεχίζεται.

Παρά τις διακυμάνσεις, ο S&P κινείται πάνω από τις 4.400 μονάδες, δηλαδή πάνω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, και ο Dax στην Φρανκφούρτη πάνω από τις 14.000 μονάδες. Μόνο το Χ.Α. δεν έχει καταφέρει την ολική επαναφορά πάνω από τις 940 μονάδες  (949 στις 23/2 πριν την έναρξη της… «ειδικής επιχείρησης των Ρώσων), κινούμενο στις 919 μονάδες. Αλλά μέσα στον Απρίλιο, όπως παρατηρούν οι αναλυτές, το Χ.Α. αποκομίζει κέρδη πάνω από 4% και με τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, οι πρωταγωνιστές εναλλάσσονται. Ακόμα και στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0% 2,60 με τους βασικούς μετόχους,  την ολλανδική Reggeborgh από την μία και τους εφοπλιστές Μπάκο και Καύμενάκη από την άλλη, να έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, το τελευταίο διήμερο παρουσιάζονται εντυπωσιακοί όγκοι συναλλαγών, πάνω από 1 εκατ. τεμάχια. Πρόκειται για κινήσεις που προκαλούν αίσθηση, αφού στους αγοραστές τις τελευταίες μέρες στην μετοχή που πλέον κινείται σε υψηλά επταμήνου, εντοπίζονται brokers από το εξωτερικό με αγορές μεταξύ 200 χιλιάδων και 300 χιλιάδων τεμαχίων.

Ένα από τα σενάρια που φαίνεται ότι έχουν απήχηση στην αγορά, χωρίς όμως η διοίκηση της εταιρείας να επιβεβαιώνει κάτι σχετικό, είναι ότι δεν αποκλείεται οι Ολλανδοί να σηκώσουν το γάντι και να προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση. Μία κίνηση που ενδεχομένως θα απέτρεπε προβλήματα με τις εποπτικές αρχές και, κυρίως, υψηλά πρόστιμα που θα μπορούσαν να επιβληθούν και τα οποία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 3 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, δεν περνάει απαρατήρητη η κίνηση στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70 , που η κεφαλαιοποίησή του πλησιάζει τα 2,4 δισ. ευρώ, κοιτάζοντας τον MSCI. Όσο η μετοχή παραμένει πάνω από τα 16 ευρώ, σχολίαζαν πηγές της αγοράς, τόσο πιο μεγάλες είναι οι πιθανότητες εισαγωγής στον MSCI. Σημειωτέον ότι από χθες ξεκίνησε η περίοδος, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Απριλίου, όπου ο MSCI θα λάβει τρεις τυχαίες συνεδριάσεις για να εξετάσει τις κεφαλαιοποιήσεις υποψήφιων εταιρειών. Εκτός του Μυτιληναίου, ισχυρές είναι οι πιθανότητες ένταξης και της ΕΤΕ ΕΤΕ 0% 7,87 με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Ελλάκτωρ: Τι λένε οι αριθμοί – Μαχαίρι κάτω από το μισό στις αμοιβές Δ.Σ. και στελεχών, περιορισμός ζημιών, κούρσα για το ομόλογο και τη μετοχή

Χρηματιστήριο: Ανάχωμα από Μυτιληναίο, που κοιτάζει MSCI, στην πτώση πάνω από 3% σε Eurobank και ΔΕΗ