ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού – Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει πως η χώρα σε αυτό το γεωπολιτικό περιβάλλον και με δεδομένη την απόφαση για πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, οφείλει να γνωρίζει εάν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας εμπορικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου. «Πρέπει να δούμε τι έχουμε και πρέπει να το δούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται» έλεγε χαρακτηριστικά στο mononews.gr κυβερνητική πηγή εν αναμονή των ανακοινώσεων.
Κομβικής σημασίας αναμένεται να έχει η αναφορά του Πρωθυπουργού στο πως θα βοηθηθούν οι εταιρείες να προχωρήσουν στις σεισμικές έρευνες το συντομότερο δυνατό. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει πως οι εταιρείες που έχουν ήδη συμβάσεις θα πρέπει να υλοποιήσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους και να υποσχεθεί πως το κράτος από την πλευρά του θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε όλες οι ενέργειες να γίνουν με fast track διαδικασίες, χωρίς γραφειοκρατικά κολλήματα που θα αποτρέψουν τους επενδυτές.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Πρωθυπουργός πιθανώς θα αναφερθεί στην προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών σε υπάρχουσες παραχωρήσεις, με μείωση του χρονικού ορίου θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες ή την έκδοση αποφάσεων.
«Θα πρέπει να σιγουρευτούμε – επειδή τις έρευνες δεν τις κάνουν οι κυβερνήσεις, αλλά εταιρείες – ότι έχουμε το πλαίσιο αυτό των εταιρειών που έχουν πραγματικό ενδιαφέρον να ερευνήσουν εάν υπάρχουν οικονομικά αξιοποιήσιμα κοιτάσματα στη Δυτική Ελλάδα» δήλωνε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός. Έτσι δεν αποκλείεται, σε δεύτερο χρόνο, να δούμε νέες εταιρείες να εισέρχονται στην μάχη των κοιτασμάτων (καθώς κάποιες από τις υπάρχουσες ψάχνουν εταίρους με οικονομική ρευστότητα) και άλλες να αποχωρούν, στρέφοντας σε άλλες περιοχές το ενδιαφέρον τους.
Σε τρία χρόνια η πρώτη γεώτρηση – Το 2027 το φυσικό αέριο
Αρμόδιες πηγές έλεγαν στο mononews.gr πως αν όλα τρέξουν γρήγορα, θα μπορούσε η πρώτη γεώτρηση να γίνει μέσα στα επόμενα 3 με 4 χρόνια και το 2027 η πρώτη εταιρεία/ κοινοπραξία θα μπορεί να αρχίσει να εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα.
Πού προχωρούν οι έρευνες
Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερις είναι οι περιοχές στις οποίες επικεντρώνεται η Κυβέρνηση:
– Η περιοχή Νοτιοδυτικά της Κρήτης
Έκταση 19,868 τετρ.χλμ. Μισθώτριες Εταιρείες Total Energies: 40% (operator), Exxon Mobile: 40%, Ελληνικά Πετρέλαια: 20%
Στα γεωφυσικά δεδομένα που ελήφθησαν το 2012 φαίνονται «ανωμαλίες» που πιθανόν να συνδέονται με την ύπαρξη φυσικού αερίου.
– Δυτικά της Κρήτης
Έκταση 20,058.4 τετρ.χλμ. Μισθώτριες Εταιρείες, Total Energies: 40% (operator), Exxon Mobil: 40%, Ελληνικά Πετρέλαια: 20%
Και εδώ στα γεωφυσικά δεδομένα που ελήφθησαν το 2012 φαίνονται «ανωμαλίες» που πιθανόν να συνδέονται με την ύπαρξη φυσικού αερίου.
– Το Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Ανάμεσα στις νήσους Στροφάδες και την Πελοπόννησο
Έκταση 3,420.6 τετρ.χλμ. Μισθωτής Ελληνικά Πετρέλαια: 100% (διαχειριστής)
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΕΥ αρκετά πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στην Αλβανία τα οποία ανήκουν στην ίδια ζώνη πτυχώσεων και επωθήσεων και έχουν τα ίδια γεωλογικά χαρακτηριστικά.
– Μπλοκ 2, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας.
Έκταση 2,422.1 τετρ.χλμ. Μισθώτριες εταιρείες, Energean: 75% (operator), Ελληνικά Πετρέλαια: 25%. Το δυτικό όριο είναι το θαλάσσιο όριο Ελλάδας-Ιταλίας.
Η Έκθεση της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων
Το Βήμα της Κυριακής έφερε στο φως τη συνοπτική έκθεση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων η οποία υποβλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στα τέλη Νοεμβρίου. Η έκθεση τόνιζε τη σημασία του να τρέξουν γρήγορα οι σεισμικές έρευνες.
“Για να υπάρξει σαφής εικόνα για τον όγκο και την προσβασιμότητα των κοιτασμάτων, πρέπει να ολοκληρωθούν οι σεισμικές/ γεωλογικές έρευνες. Καμία κυβέρνηση έως σήμερα δεν ήταν σε θέση να ολοκληρώσει αυτή την διαδικασία με επιτυχία.- Οι επενδυτές βρίσκονται in situ στην Ελλάδα και έχουν δεσμευτεί με συγκεκριμένα προγράμματα για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών”.
Σημαντικά πιθανά έσοδα
Αρμόδιοι παράγοντες είναι πολύ προσεκτικοί όταν κάνουν εκτιμήσεις για το μέγεθος των ελληνικών κοιτασμάτων. Εμείς κρατάμε πάντως μία αναφορά από την έκθεση της ΕΔΕΥ προς τον Πρωθυπουργό. Για ακόμη μία φορά η εταιρεία τονίζει πως τα ετήσια έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να φτάσουν τα δισεκατομμύρια.
«Οι υπάρχουσες γεωλογικές πληροφορίες και τα στοιχεία της περιοχής προσφέρουν ενδείξεις για ένα δυνητικά σημαντικό οικονομικό όφελος από το ξεκλείδωμα του τομέα φυσικού αερίου της Ελλάδας. Δεν είναι παράλογη μία εκτίμηση ότι η αξιοποίηση των στοιχείων μπορεί να προσφέρει ετήσια έσοδα σε διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.»
Πρόσφατα η εταιρεία είχε δηλώσει πως η συνολική αξία των ελληνικών κοιτασμάτων υπολογίζεται στα 250 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Άρθρο παρέμβαση: Το νέο ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας και το μεγάλο ερώτημα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυρκαγιά σε χώρο απορριμμάτων στο Ρετσινόλακκο Ευβοίας
- Eurobank: Σε ένα εμβληματικό κτίριο της Θεσσαλονίκης το νέο κέντρο private banking
- Φοροδιαφυγή: Mείωση φόρων φέρνουν τα υπερέσοδα – Οι προτεραιότητες της επόμενης 3ετίας
- Υπουργείο Εργασίας: Ευρύ πλέγμα δράσεων για υγεία και ασφάλεια – Καραγκούνης: Έμφαση στην πρόληψη ατυχημάτων