ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Η μεγάλη επίδραση του ενεργειακού κόστους στην οικονομία και τα νοικοκυριά, στον πληθωρισμό και στο διαθέσιμο εισόδημα και τελικά στην προοπτική ανάπτυξης, έκαναν τα ενεργειακά θέματα να κυριαρχήσουν στη δημόσια συζήτηση στο φετινό Φόρουμ των Δελφών.
Η ανάγκη για πόρους στην οικονομία για τη στήριξη των νοικοκυριών, η εξασφάλιση της ενεργειακή επάρκειας σε περίπτωση που η στρόφιγγα ρωσικού φυσικού αερίου κλείσει, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ αλλά και οι μελλοντική προοπτική του υδρογόνου, συζητήθηκαν εκτενώς.
Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους ήρθε για να μείνει καθώς το πέρασμα στις ΑΠΕ αργεί. Η ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αποτελεί το μόνο δρόμο για μείωση του ενεργειακού κόστους και της ενεργειακής ασφάλειας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα έργα ΑΠΕ έχουν κολλήσει, παρά το επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού οι διασυνδέσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τα αιτήματα νέων έργων.
Αναζητώντας πόρους για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ένα μήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να δώσει απαντήσεις στο φλέγον πρόβλημα του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, χθες προσέθεσε ένα ακόμα αντικείμενο στην ατζέντα, συγκεκριμένα τη χρήση των 230 δις που έχουν μείνει ακόμα στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Έχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Κώστας Σκρέκας: Μπορούμε να απεξαρτηθουμε από το ρωσικό αέριο
Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε στις αποφάσεις για τον αδιάλειπτο ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Όπως είπε, η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως είπε έχουμε τη δυνατότητα να απεξαρτηθούμε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την ολοκλήρωση των έργων FSRU στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη. Τα έργα για την προσθήκη μίας επιπλέον πλωτής μονάδας αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα, σημείωσε ότι μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε 6 με 10 εβδομάδες.
Για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε, ότι λόγω της εξαιρετικής κατάστασης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, εξετάζεται η παράταση της λειτουργίας των μονάδων Άγιος Δημήτριος 5 και Μελίτη έως το 2025.
Αλεξάνδρα Σδούκου: Έρχεται το Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο
Σύντομα ολοκληρώνεται και θα τεθεί σε διαβούλευση το Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο, σημείωσε η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου.
Η εθνική στρατηγική για το υδρογόνο περιλαμβάνει πάνω από 30 μέτρα τα οποία αφορούν στην παραγωγή και διανομή υδρογόνου και ανανεώσιμου αερίου, στη χρήση υδρογόνου και βιοαερίου, στο θεσμικό πλαίσιο (το οποίο δεν υπάρχει και πρέπει να διαμορφωθεί), στην έρευνα και την καινοτομία ενώ ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν είναι και η διεθνής και γεωπολιτική διάσταση, όπως επεσήμανε η γ.γ. του ΥΠΕΝ.
“Έχουμε αναπτύξει τρεις διακριτές φάσεις στο ελληνικό σχέδιο. Η πρώτη φάση αφορά στην περίοδο 2022-2027, μια περίοδος όπου θα υπάρχει αβεβαιότητα και υψηλό κόστος στη χώρα ενώ δεν θα υπάρχουν υποδομές. Σε αυτό το διάστημα θα χρειαστούν κρατικές ενισχύσεις για να αναπτυχθούν οι υποδομές υδρογόνου. Η δεύτερη φάση αφορά στο διάστημα 2027-2030 όπου θα αρχίσουν να υλοποιούνται πιλοτικά έργα στη χώρα με το ρόλο του κράτους να παραμένει κομβικός με έμφαση στα κίνητρα (φορολογικά και ενισχύσεις) αλλά και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η τρίτη φάση αφορά στο διάστημα 2027-2030 όπου θα δούμε τις κρατικές ενισχύσεις και τα κίνητρα να υποχωρούν γιατί τότε η αγορά του υδρογόνου θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στην ιδιωτική πρωτοβουλία», σημείωσε η κ. Σδούκου.
Μανούσος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Ανάγκη διασυνδέσεων και αποθήκευσης
Έμφαση στα έργα διασυνδέσεων και αποθήκευσης πρέπει να δώσουμε για να πετύχουμε την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.
Σημειώνεται ότι σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ο κατειλημμένος χώρος για νέα έργα σε 10 GW ενώ από την αρχή του 2021 έχουν υποβληθεί αιτήματα για ακόμη 19 GW.
Με τα νέα έργα διασυνδέσεων ο ΑΔΜΗΕ, με ένα επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ, ο ικανός ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ, θα είναι μέχρι 29 GW μέχρι το 2030, ανάλογα με το χωροταξικό σχεδιασμό της Πολιτείας. Δηλαδή ακόμη και με την επέκτασή του ως το 2030 δε θα μπορεί να σηκώσει το σύνολο των αιτημάτων που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα….
Σχετικά με τις διεθνείς διασυνδέσεις σημείωσε ότι “το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώσαμε τον διαγωνισμό για τη νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, δρομολογούμε δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία και συμβάλλουμε στις διεθνείς διασυνδέσεις με την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παράλληλα εξετάζουμε δύο νέες διασυνδέσεις με την Τουρκία και την Αλβανία, ενώ θα αναβαθμίσουμε την υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία”.
Ντίνο Μπενρουμπή (Mytlineos): Τα έργα ΑΠΕ έχουν κολλήσει
Τις αλλαγές που έχει φέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία, περιέγραψε ο κ. Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής Ενέργειας στην Mytilineos.
Όπως είπε, αυτό που έχει συμβεί έχει φέρει μια ανωμαλία που κανείς δεν το είχε προβλέψει και δεν είχε προετοιμαστεί. “Από την εποχή της παγκοσμιοποίησης περνάμε σε μια εποχή που αναζητούνται πηγές ενέργειας κοντά ενώ τα κριτήρια για τις επιχειρηματικές επιλογές δεν είναι πια μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά και η ασφάλεια τροφοδοσίας είναι πιο σημαντική από την τιμή.
Σημείωσε επίσης, ότι αναμένεται να επιδοτηθούν σημαντικά τα έργα αποθήκευσης.
Σχετικά με τις ΑΠΕ, σημείωσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος για ΑΠΕ, υπάρχουν 10.000 άδειες ΑΠΕ με όρους σύνδεσης αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα να διασυνδεθούν, σημείωσε.
Στην ανάγκη για ηλεκτρικά δίκτυα αναφέρθηκε και ο κ. Γιάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης). Όπως είπε σήμερα η ισχύς των ΑΠΕ σε λειτουργία ανέρχεται σε 9 GW, ενώ ο ρυθμός εγκρίσεων αιτημάτων κινείται με ταχύτατους ρυθμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ΔΑΠΕΕΠ αυτή τη στιγμή υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις για 6,7 GW έργων ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 4,8 GW τα τελευταία δύο χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τέλη κυκλοφορίας: Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η πληρωμή – Δεν θα δοθεί παράταση δηλώνουν από το υπουργείο Οικονομικών
- Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό – Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ
- ΑΑΔΕ: Εσωτερική έρευνα για τον εμπλεκόμενο υπάλληλο σε κύκλωμα λαθρεμπορίας ποτών διέταξε ο Πιτσιλής
- Διεθνείς αγορές: Αναταραχή από τις προβλέψεις για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ το 2025