ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ραγδαία ανατίμηση του «βασιλιά» των μετάλλων οδηγεί την αξία του χρυσού που διαθέτει η χώρα, σε ολοένα και ψηλότερες, ιστορικές κορυφές.
Τα στοιχεία της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της τραπέζης της Ελλάδος, δείχνουν ότι στα τέλη της περσινής χρονιάς η αποτίμηση του χρυσού έφτασε στα 7,828 δισ. ευρώ. Ενισχυμένη κατά 334,7 εκατ. ευρώ, καθώς η αγοραία τιμή του πολύτιμου, αστραφτερού και συνάμα άφθαρτου μετάλλου, ανέβηκε κατά 4,2% και διαμορφώθηκε στα 1.609,48 ευρώ ανά ουγγιά. Λαμβάνοντας ως βάση την ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με το οποίο «παίζει» ο χρυσός στις διεθνείς αγορές.
Κρίσιμη όμως παράμετρος είναι κι εκείνη που αφορά την ποσότητα του χρυσού της Ελλάδος. Πέρσι, στα αποθέματα προστέθηκαν 10,1 χιλιάδες ουγγιές, ανεβάζοντας τη συνολική ποσότητα σε 4,863 εκατ. ουγγιές των 31,1 γραμμαρίων η μία. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις «καθαρές» αγορές χρυσών λιρών ( και χρυσών νομισμάτων) που έγιναν από την τράπεζα της Ελλάδος. Με την κεντρική τράπεζα της χώρας να αγοράζει 39.057 λίρες περισσότερες από αυτές που η ίδια πούλησε στο κοινό…
Ωστόσο, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και μαζί μ’ αυτές και η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε ότι αφορά την τρέχουσα αξία των ελληνικών αποθεμάτων χρυσού. Διότι τώρα ο χρυσός έχει αναρριχηθεί στα επίπεδα των 1.788,73 ευρώ ανά ουγγιά ( ή 1.946,70 δολάρια). Κερδίζοντας 11,1% από την αρχή της νέας χρονιάς και σχεδόν 7% με όρους δολαρίου, λόγω της συνεχούς ενίσχυσης της συναλλαγματικής του ισοτιμίας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες η επικαιροποιημένη αποτίμηση της αξίας του χρυσού της Ελλάδος ανέρχεται πλέον στα 8,7 δισ. ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά…871,8 εκατ. ευρώ στους μήνες του 2021. Στον απόηχο όλα αυτά της γεωστρατηγικής αστάθειας που έχει επιφέρει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, με τον «βασιλιά» των μετάλλων να καθίσταται πόλος έλξης για κεφάλαια που αναζητούν «καταφύγιο» έναντι του πολύπλευρα αυξημένου ρίσκου.
Όπως και να΄χει και εξαιρουμένης της ακραία πληθωριστικής περιόδου της Γερμανικής κατοχής, ποτέ άλλοτε η Ελλάδα δεν είχε τόσο υψηλής αγοραίας αξίας αποθέματα χρυσού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εποχή του ευρώ, όπου η χώρα μπήκε στο ξεκίνημα του 2002, η αξία του χρυσού έχει εξαπλασιαστεί. Στο ίδιο διάστημα η ποσότητά του έχει αυξηθεί κατά 8 τόνους ( 5,6%) και ανέρχεται πλέον στους 151,3 τόνους.
Βέβαια, μπορεί τυπικά ο χρυσός της Ελλάδος να υπολογίζεται σε 151,3 τόνους, πλην όμως από τα αποθέματα αυτά λείπουν οι… 30,65 τόνοι, καθώς συνιστούν απαιτήσεις. Διότι έχουν εισφερθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καλύπτοντας έτσι το μερίδιο του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας στο Δ.Ν.Τ, κάτι που ισχύει διαχρονικά για όλες τις χώρες-μέλη του πολυσυζητημένου Ταμείου. Η ελληνική συμμετοχή μεταφράζεται σε 985.600 ουγγιές χρυσού που εισφέρθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη εισφορά σε χρυσό αποτιμάται τώρα σε 1,76 δισ.. ευρώ και λογίζεται ως απαίτηση της Τ.τ.Ε από το Δημόσιο…
Από την οικονομική έκθεση της περσινής χρήσης φαίνεται ότι άλλες 3.666.900 ουγγιές συγκαταλέγονται στα διαθέσιμα της χώρας σε χρυσό διεθνών προδιαγραφών (ράβδους) καθώς επίσης και χρυσές λίρες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και 211.300 ουγγιές σε χρυσό μη διεθνών προδιαγραφών.
Η θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη του χρυσού
Με τα δεδομένα των αποθεμάτων που υπάγονται στις διεθνείς προδιαγραφές, η Ελλάδα κατατάσσεται από το παγκόσμιο συμβούλιο χρυσού στην 33η θέση του παγκόσμιου χάρτη, στον οποίο περιλαμβάνονται 124 χώρες. Ώς ελληνικά διαθέσιμα μετράνε οι 114,1 τόνοι, που δίνουν παράλληλα την 15η θέση ανάμεσα σε 41 ευρωπαϊκές χώρες.
Η πρωτιά στην παγκόσμια κλίμακα ανήκει διαχρονικά στις Η.Π.Α ( με 8.133 τόνους χρυσού) ακολουθούμενη από τη Γερμανία ( 3.359 τόνους) και την Ιταλία (2.452 τόνους). Η 5η και 6η θέση ανήκουν σε Ρωσία και Κίνα με αποθέματα 2.301 και 1.948 τόνων χρυσού αντίστοιχα.
Στις πέντε θέσεις πιο πάνω από την Ελλάδα ( από 32η έως και 28η ) είναι η Λιβύη, το Μεξικό, η Νότιος Αφρική, η Σουηδία και η Βραζιλία , με διαθέσιμα σε χρυσό που ξεκινούν από 116,6 τόνους και φτάνουν μέχρι τους 129,7 τόνους.
Αμέσως μετά από την Ελλάδα, στις πέντε παρακάτω θέσεις είναι η Νότια Κορέα, η Ρουμανία, το Ιράκ, Ουγγαρία και Αίγυπτος, των οποίων τα αποθέματα χρυσού εκκινούν από τους 104,5 τόνους και διολισθαίνουν έως τους 80,9.
Στις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης είναι οι νήσοι Κομόρες, στις Ανατολικές ακτές της Αφρικής, η Κένυα και το Ομάν. Η κάθε μία από αυτές έχει μόλις…20 κιλά διαθέσιμα σε χρυσό.
Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς , οι 5 χώρες που ενίσχυσαν περισσότερο τα αποθέματα χρυσού ήταν η Ινδία (κατά 10,3 τόνους) , το Καζακστάν ( 5,2), η Ρωσία ( 3,1), η Ιρλανδία ( 2,5) και Φιλιππίνες ( με 1,8 τόνους). Η Ρωσία βέβαια στα τελευταία πέντε χρόνια πρόσθεσε περίπου 950 τόνους χρυσού στο ενεργητικό της και…1.575 τόνους σε ορίζοντα δεκαετίας.
Πέρσι επίσης, οι πέντε χώρες που απομείωσαν περισσότερο τις θέσεις τους σε χρυσό ήταν το Αζερμπαϊτζάν ( -25,1 τόνοι), η Αργεντινή ( -7), η Μογγολία (-3,4) , το Κατάρ (-1,5) και η Πολωνία (-0,9 τόνοι).
Το «μυστικό» για το πού βρίσκονται τα αποθέματα
Η τράπεζα Ελλάδος ,μέχρι και το έτος 2000 αποτιμούσε τον χρυσό στο 65% της αγοραίας αξίας του. Αυτό άλλαξε από το 2001, οπότε και λαμβάνεται υπόψη το 100% της αξίας του χρυσού. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες του Ευρώ «προίκισαν» την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χρυσό και συναλλαγματικά διαθέσιμα. Η Τ.τ.Ε έδωσε στην Ε.Κ.Τ 620.014,714 ουγγιές χρυσού που μαζί με τις άλλες απαιτήσεις εγγράφονται στους ισολογισμούς της.
Στην οικονομική έκθεση της χρήσης του 2021 η τράπεζα Ελλάδος λέει ότι από τη συνολική αποτίμηση του χρυσού (στα τέλη της περσινής χρονιάς) έχουν προκύψει κέρδη 5,904 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό όμως λογίζεται ώς μη πραγματοποιηθέν κέρδος και αποτελεί αποθεματικό ασφαλείας έναντι πιθανών δυσμενών εξελίξεων στη διακύμανση της τιμής του χρυσού. Η οποία το απόγευμα της 8ης Μαρτίου αντίκρυσε το ιστορικό υψηλό των 1.902,69 ευρώ ανά ουγγιά.
Σε αντιδιαστολή με τα λογιστικά κέρδη, εκείνο που προκύπτει ότι το μέσο κόστος κτήσης για τον χρυσό της Ελλάδος, υπολογίζεται στα 391,48 ευρώ ανά ουγγιά…
Ποσοτικά πάντως, το peak του χρυσού στα χρόνια του ευρώ έγινε το 2000, όταν και τα αποθέματα της χώρας είχαν ανέβει στους 153 τόνους. Σε εκείνη τη χρονιά όμως έληξε ένα swap χρυσού/δολαρίου με συνέπεια να αυξηθεί και η αποτίμηση των ελληνικών διαθεσίμων.
Tον Αύγουστο του 2003, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, η Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τιμόνι της οποίας ήταν ο Νίκος Γκαργκάνας, προχώρησε σε εκποίηση 20 τόνων χρυσού με τίμημα 207 εκατ. ευρώ. Η πώληση έγινε στα 322 ευρώ ανά ουγγιά, δηλαδή 82% πιο κάτω από τις τρέχουσες τιμές…
Ανεξαρτήτως όλων αυτών, ιδιαίτερη αίσθηση έχει δημιουργήσει την τελευταία τριετία η τάση επαναπατρισμού του χρυσού σε εθνικά θησαυροφυλάκια αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία. Τις κινήσεις αυτές ορισμένοι αναλυτές τις απέδωσαν σε λόγους ασφαλείας, μη εξαιρουμένου και του ενδεχομένου επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος…
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, κατά καιρούς γίνονται πολλές συζητήσεις και αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες συνομωσίας για το πού βρίσκεται ο χρυσός της χώρας. Η Τ.τ.Ε έχει ξεκαθαρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο χρυσός δεν είναι εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Όπως έχει τονιστεί προ ετών, το 47% των αποθεμάτων φυλάσσεται εδώ στην Ελλάδα, το 29% είναι στην ομοσπονδιακή τράπεζα των Η.Π.Α., το 20% στην τράπεζα της Αγγλίας, ενώ 4% είναι στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Νεότερα και πιο επικαιροποιημένα στοιχεία δεν έχουν υπάρξει.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: G7 και ΕΕ θα εμποδίσουν τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα αποθέματά της σε χρυσό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ
- PepsiCo: Για τα…μάτια της Walmart μυνήθηκε από την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ
- Νετανιάχου: Δεν προχωράμε σε συμφωνία αν δεν λάβουμε τον κατάλογο των 33 ομήρων