Σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία τον ερχόμενο Αύγουστο έστειλε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

“Κλειδί” για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία είναι η ολοκλήρωση της 14ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών “οι σχετικές συζητήσεις προχωρούν ικανοποιητικά”.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα το ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα Θα πρέπει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2,2% από το 2023 ο κύριος Ντομπρόβσκις απάντησε ότι αυτό αφορά μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη η οποία θα πρέπει να συμπεριλάβει τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση.

Παράθυρο για αναθεώρηση στόχων

Ο Αντιπρόεδρος της κομισιόν έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης ελλειμμάτων και χρέους, ενώ δεν απέκλεισε κατηγορηματικά την επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023. Υπενθύμισε πάντως, ότι το ισχύον Πλαίσιο περιορίζει την ισχύ του εν λόγω μέτρου έως το τέλος του 2022. Ωστόσο, όπως είπε, θα εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα μετά τη δημοσιοποίηση των νέων προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, το Μάιο του 2022.

Δεν απέκλεισε πάντως, το ενδεχόμενο είναι οι στόχοι που θα συμφωνηθούν για την Ελληνική οικονομία να βρεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.

“Ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή”

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στην παρέμβασή του κατά την διαδικτυακή συνάντηση με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις.

“Η νέα, οξεία διεθνής κρίση που πλήττει την Ευρώπη, επισκιάζει αυτά τα αποτελέσματα και υπονομεύει τις θετικές προοπτικές. Από την πλευρά της προσφοράς, διογκώνει τις τιμές, “ροκανίζει” το διαθέσιμο εισόδημα, περιορίζει τζίρους, “φρενάρει” την αναπτυξιακή δυναμική. Κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του να την αντιμετωπίσει, ούτε να καλύψει το κόστος που αυτή συνεπάγεται”.

Μάλιστα, απαρίθμησε τις ελληνικές προτάσεις τις οποίες θα πρέπει να εξετάσει η Ευρώπη προκειμένου να αναληφθεί μία ενιαία δράση και συγκεκριμένα για:
 την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, περιορίζοντας στρεβλώσεις και κερδοσκοπικές πιέσεις,

 την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης,

 την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών,

 την ολοκλήρωση της διεθνούς συμφωνίας για τη φορολόγηση,

 τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας “οι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να διασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή μετά το σοκ της πανδημίας. Κανόνες που θα πρέπει να παρέχουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, την προστασία και ενθάρρυνση των δημόσιων επενδύσεων, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών”.

Διαβάστε επίσης

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής ασφάλειας στην EE

«Έκρηξη» πληθωρισμού στο 8,9% τον Μάρτιο – Αύξηση 79% στο ηλεκτρικό και 68% στο φυσικό αέριο

Johannes Hahn: Σήμερα εκταμιεύτηκαν τα πρώτα 3,55 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Σκυλακάκης: Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα για παρακολούθηση επενδυτικών σχεδίων μέσω Ταμείου Ανάκαμψης
Γιάννης Στουρνάρας: Στο 3,8% η ανάπτυξη φέτος – Στο 5,2% ο πληθωρισμός