Ο εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022 αφιερώνεται στο θέμα: «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας», αναδεικνύοντας την άρρηκτη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με την παγκόσμια υγεία, όπως αναδείχτηκε και στις πρόσφατες πανδημίες, αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος.

Ο καθηγητής σημειώνει ότι σήμερα την παγκόσμια υγεία απειλούν πληθώρα ασθενειών όπως η παχυσαρκία, οι ψυχικές νόσοι, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα που συνδέονται και με την «υγεία» του πλανήτη.

1

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των 100 καλύτερων Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη, επί δύο αιώνες είναι αφοσιωμένη στην εκπαίδευση των Ελλήνων ιατρών και στην ανάπτυξη πρωτοποριακών θεραπειών για την επίτευξη και προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, τονίζει ο κ. Σιάσος.

Με σημαντικές έρευνες, σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει αναδείξει θέματα περιβάλλοντος και υγείας όπως η σύνδεση της διατροφής με ασθένειες.

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 ανέδειξε την δύναμη της ιατρικής επιστήμης και έρευνας. Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πρωτοπόρα σε θεραπευτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, συνεχίζει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στις πανεπιστημιακές κλινικές και εργαστήρια, ενημερώνοντας επιπλέον διεξοδικά τους πολίτες για την προστασία της ατομικής και κατ’ επέκταση και της δημόσιας υγείας, πολύτιμα αγαθά και τα δύο για την ευημερία και πρόοδο μιας κοινωνίας.

Αναμφισβήτητα, προσθέτει, όλα τα παραπάνω μάς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου να αφυπνιστούμε και να δράσουμε.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, καλεί σε αφύπνιση τόσο την πολιτεία όσο και τους πολίτες.

«Χρειάζονται ρηξικέλευθες αποφάσεις ώστε να διακοπεί ο κύκλος των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος, καθώς και διαρκής και στοχευμένη ενημέρωση και παροχή κινήτρων στα άτομα, για να κάνουν υγιείς επιλογές και να αλλάξουν ευρύτερα τον τρόπο ζωής τους», επισημαίνει.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΕ, με συνεχείς πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την πρόληψη υγείας και την ευαισθητοποίηση του κοινού, πραγματοποιεί σεμινάρια καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, ευαισθητοποιεί τους πολίτες για προαθλητικό έλεγχο, διενεργεί δωρεάν καρδιολογικούς ελέγχους, προωθεί την εφαρμογή app για υπολογισμό καρδιαγγειακού κινδύνου με το ελληνικό SCORE, που δημιούργησε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, καθώς και ψηφιακές εφαρμογές (KARDIAHF, ThessHF) για την καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Ταυτόχρονα, δίνει έμφαση και στις μικρές ηλικίες για να γίνουν οι μαθητές οι καλύτεροι πρεσβευτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής, με το Πρόγραμμα Ενημέρωσης Σχολείων για τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τους Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς κάθε χρόνο.

Τέλος -με κάθε ευκαιρία- λειτουργεί γνωμοδοτικά στην πολιτεία για κρίσιμα θέματα πολιτικής υγείας και για τη δημιουργία των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων».

Κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει χωρίς τους φαρμακοποιούς

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2022 καθίσταται περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, δηλώνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών Απόστολος Βαλτάς.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται ακόμη στη δίνη μιας πανδημίας, που στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους αλλά ταυτόχρονα προκάλεσε την αναθεώρηση των Συστημάτων Υγείας και την αναγκαιότητα σε έκτακτες περιπτώσεις της άμεσης διασύνδεσης του έργου πολλών επαγγελματιών υγείας.

Στο σημείο αυτό έγκειται και η ανεκτίμητη προσφορά των Φαρμακοποιών. Κανένα Σύστημα Υγείας, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε αυτή την υγειονομική κρίση χωρίς την ουσιαστική συμβολή των φαρμακοποιών», τονίζει.

Η πανδημία COVID -19 ανέδειξε την Υγεία ως ένα αναφαίρετο δικαίωμα όλων των πολιτών αλλά και κατέδειξε τη χρησιμότητα της Επιστήμης και της Έρευνας.

Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή όπου η Δημόσια Υγεία πρέπει να διευρύνει τους ορίζοντες της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις αλλαγές που επέρχονται σε όλα τα επίπεδα, από την κλιματική αλλαγή έως την οποιαδήποτε σοβαρή κρίση της κάθε περιόδου.

Η πανδημία αλλά και κάθε υγειονομική κρίση αποτελούν την πρόκληση για την μετεξέλιξη της Δημόσιας Υγείας.

Το Ινστιτούτο Prolepsis για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022

Τον άρρηκτο δεσμό μεταξύ ανθρώπινης υγείας και υγείας του πλανήτη και τη συλλογική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος επισημαίνει το Ινστιτούτο Prolepsis με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα που ζουν σε κοινωνικοοικονομικά ευπαθέστερες περιοχές είναι πιθανότερο να υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, το Ινστιτούτο υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, την ανάγκη περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης για όλους, και ενίσχυσης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, εστιάζει φέτος στις επείγουσες ενέργειες που απαιτούνται για την προστασία της υγείας του πλανήτη και του πληθυσμού, καθώς και στην προώθηση ενός κινήματος για τη δημιουργία κοινωνιών ευημερίας για όλους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια. Στην Ευρώπη εκτιμάται, ότι ένας στους οκτώ θανάτους είναι αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν και θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα από προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η συστηματική εκμετάλλευση του πλανήτη για την παραγωγή της τροφής, η καύση ορυκτών καυσίμων και η εκτενής χρήση φυτοφαρμάκων, αποτελούν βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Ειδικά, η αλματώδης αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων ζωικής προέλευσης αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα, καθώς ευθύνεται για την απελευθέρωση στο περιβάλλον σημαντικής ποσότητας αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το Lancet Countdown για την Υγεία και την Κλιματική Αλλαγή, η κλιματική αλλαγή είναι μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια υγεία τον 21ο αιώνα.

Την ίδια στιγμή όμως, αποτελεί και μία ευκαιρία για να επαναπροσδιοριστούν οι κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας, οι συνθήκες δηλαδή υπό τις οποίες γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, ζούμε, εργαζόμαστε και γερνάμε.

Αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση της υγείας μας, ενώ ευθύνονται σημαντικά για τις ανισότητες στην υγεία.

Η προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, και ο περιορισμός των ανισοτήτων στον χώρο της υγείας αποτελούν σταθερούς στόχους του Ινστιτούτου Prolepsis.

Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου έχει συμβάλλει στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία υλοποιώντας στο παρελθόν ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα στον τομέα της περιβαλλοντικής υγείας.

Συγκεκριμένα, έχει συνεισφέρει στην υλοποίηση της επιδημιολογικής μελέτης στην περιοχή των Οινοφύτων, η οποία αφορά στο πόσιμο νερό, το οποίο καταναλωνόταν από τους κατοίκους της περιοχής των Οινοφύτων έως το 2009.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιστημονική κοινότητα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στην αιτιολογική έκθεση της Κυβέρνησης της Καλιφόρνια (2011) ως τεκμήρια για τη θέσπιση ορίων (Public Health Goals) στην περιεκτικότητα του πόσιμου νερού σε εξασθενές χρώμιο.

Επίσης, το Ινστιτούτο έχει υλοποιήσει ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα με στόχο την προαγωγή της υγείας των αγροτών και την προστασία της υγείας τους από τα φυτοφάρμακα.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί να υπάρξει οργασμός από τα αυτιά;

Κύπρος: Προς κατάργηση οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και μείωση των rapid test

Ραντεβού με την 4η δόση για τα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών, από σήμερα