ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά την Γαλλία και την Γερμανία χθες, η Ιταλία, η Δανία, η Σουηδία και η Ισπανία απέλασαν σήμερα δεκάδες ρώσους διπλωμάτες, σε μία ακόμη κίνηση διάρρηξης των σχέσεων με την Μόσχα, μετά την αποκάλυψη των σφαγών στα περίχωρα του Κιέβου.
Η Ιταλία αποφάσισε την απέλαση 30 ρώσων διπλωματών για λόγους «εθνικής ασφαλείας», ανακοίνωσε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.
«Το μέτρο αυτό, το οποίο ελήφθη με κοινή απόφαση των ευρωπαίων και ατλαντικών εταίρων, κατέστη αναγκαίο για λόγους που συνδέονται με την εθνική ασφάλεια και στο πλαίσιο της σημερινής κατάστασης κρίσης που συνδέεται με την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», εξήγησε ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
Οι Δυτικοί εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους μετά την ανακάλυψη δεκάδων πτωμάτων αμάχων στην πόλη Μπούτσα, στα περίχωρα του Κιέβου, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Αμέσως μετά την αποκάλυψη της σφαγής στην Μπούτσα, η Λιθουανία ανακοίνωσε την απέλαση του ρώσου πρεσβευτή στο Βίλνιους , απαντώντας στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας «κατά της κυρίαρχης Ουκρανίας και στις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις».
Την ίδια ημέρα, η Γερμανία έκανε γνωστό ότι απελαύνει αυξημένο αριθμό ρώσων διπλωμάτων στο Βερολίνο, σύμφωνα με την γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Σύμφωνα με πληροφορίες του AFP, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 40.
Αυτοί οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Ρωσίας συνιστούν «απειλή για εκείνους και εκείνες που αναζητούν προστασία στην χώρα μας», είπε. Η Γερμανία έχει υποδεχθεί περί τις 300.000 ουκρανούς πρόσφυγες, που διέφυγαν τον πόλεμο στην χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
260 απελαθέντες συνολικά
Λίγα λεπτά αργότερα, η Γαλλία ανακοίνωνε την απέλαση 35 ρώσων διπλωματών, «οι δραστηριότητες των οποίων είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Γαλλίας», σύμφωνα με πηγή του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Και σήμερα το πρωί, η Δανία αποφάσισε επίσης την απέλαση 15 ρώσων διπλωματών «που αποδόθηκαν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο έδαφος της Δανίας», δήλωσε ο δανός υπουργός Εξωτερικών Γέπε Κόφοντ.
Η Σουηδία ανακοίνωσε αργότερα την απέλαση τριών ρώσων διπλωματών, για να ακολουθήσει η Ισπανία που αποφάσισε να απελάσει «αμέσως» περί τους 25 ρώσους διπλωμάτες, που συνιστούν «απειλή για τα συμφέροντα» της χώρας.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη λάβει αντίστοιχα μέτρα
Στις 29 Μαρτίου, το Βέλγιο ανακοίνωσε την απέλαση εντός 15 ημερών 21 ατόμων που εργάζονταν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Ρωσίας, με την υποψία της ανάμειξης «σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και άσκησης επιρροής που συνιστά απειλή προς την εθνική ασφάλεια».
Την ίδια ημέρα, η Ολλανδία αποφάσισε την απέλαση 17 ατόμων «διαπιστευμένων ως διπλωματών στις ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ολλανδία», αλλά «μυστικά ενεργών ως πρακτόρων».
Στις 23 Μαρτίου, η Πολωνία ανακοίνωσε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι, την απέλαση 45 «ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες».
Στις απελάσεις ρώσων διπλωματών για κατασκοπεία έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα και η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Τσεχία.
Σύμφωνα με υπολογισμό του AFP, περί τους 260 ρώσοι διπλωμάτες συνολικά έχουν απελαθεί από διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Διαβάστε επίσης
ΝΑΤΟ: H Ρωσία ανασυγκροτείται για να προσπαθήσει να καταλάβει την περιοχή του Ντονμπάς
Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία για γενοκτονία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας