Λάμπρος Παπακωνσταντίνου
Πρόεδρος της IDEAL Holdings
Το πρώτο μεγάλο βήμα του εισηγμένου ομίλου της Ideal Holdings υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, μετά το το deal της συγχώνευσης της Ideal με την Astir Vitogiannis και την Three Cents, ήταν η εξαγορά της νοτιοαφρικανικής Coleus για την οποία επένδυσε 12,65 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για μία συναλλαγή που θα ολοκληρωθεί μετά τη συναίνεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ν. Αφρικής, θα χρηματοδοτηθεί κατά 57% σε τοπικό νόμισμα και αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα της Astir.
Σε διάστημα τριών χρόνων ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου άλλαξε τη φιλοσοφία της Αστήρ Βυτόγιαννης, η οποία ασχολείται με την παραγωγή πωμάτων για όλους τους μεγάλους παίκτες -όπως η Coca-Cola, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η ΑΒ InBev και η Carlsberg-, την κατέστησε εμμέσως εισηγμένη αλλά και μία διεθνοποιημένη ελληνική επιχείρηση με αποτύπωση στα οικονομικά αποτελέσματα, που θα έχει αντίκτυπο στον εισηγμένο όμιλο. Η διοίκηση της οποίας, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, σχεδιάζει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της 0,07 ευρώ.
Με πολυσχιδή, πλέον, δραστηριότητα, ο όμιλος της Ideal έχει θέσει για το 2022 στόχο την αύξηση της ζήτησης για γυάλινη συσκευασία και την ευελιξία παραγωγής της Αστήρ Βυτόγιαννης, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων, καθώς και την περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της Three Cents και την επέκταση σε νέες αγορές. Θυμίζουμε ότι η Three Cents εμπορεύεται τα ομώνυμα mixers που προσέλκυσαν από τις αρχές του 2020 το ενδιαφέρον του fund Virtus.
Σύμφωνα με τα pro forma αποτελέσματα της Ideal, το 2021 αύξησε το τζίρο κατά 43% στα 67,5 εκατ. ευρώ, το EBITDA κατά 61% στα 10,8 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη κατά 84% στα 7,2 εκατ. ευρώ.
Δημήτρης Κοπελούζος
Ιδρυτής Ομίλου Κοπελούζου
Ακόμα ένα μεγαλόπνοο έργο εξαιρετικής σημασίας για την ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, είναι μια ιδέα του Δημήτρη Κοπελούζου που την εμπνεύστηκε και ξεκίνησε την προσπάθεια για την υλοποίησή της πριν από 13 χρόνια.
Ο επιχειρηματίας που βλέπει μπροστά, που έφερε το φυσικό αέριο στη χώρα όταν ακόμη ήταν άγνωστο, που προέβλεψε την ανάγκη και επένδυσε στο FSRU που θα αεριοποιεί LNG για να το μεταφέρει στην Ευρώπη από την Αλεξανδρούπολη, είχε σκεφτεί πολλά χρόνια πριν και τη σημασία της διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου.
Το project Greece Egypt Interconnector της εταιρείας ΕΛΙΚΑ του ομίλου Κοπελούζου, σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ, θα ενδυναμώσει με την υλοποίησή του τους δεσμούς Ελλάδας-Αιγύπτου και θα συμβάλει στην ενίσχυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, ιδίως σε σχέση με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) τους.
Ο Δημήτρης Κοπελούζος το οραματίστηκε στις αρχές του 2009, βλέποντας ότι μια ηλεκτρική διασύνδεση που θα ένωνε τα ηλεκτρικά συστήματα της Ελλάδας με την Αίγυπτο θα είχε τεράστια αξία για τις δύο χώρες.
Με την καθοδήγησή του, το εξειδικευμένο τμήμα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του Ομίλου Κοπελούζου, με τεράστια εμπειρία στην υλοποίηση πολύπλοκων τεχνικά ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μελέτησε όλες τις παραμέτρους αυτού του εγχειρήματος και συνέταξε τη πρώτη μελέτη σκοπιμότητας (Feasibility Study) την οποία επικοινώνησε με την Μητρική Αιγυπτιακή Εταιρεία Ηλεκτρισμού (Egyptian Electricity Holding Company).
Ακολούθησε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της εταιρείας ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου και της Μητρικής Αιγυπτιακής Εταιρείας Ηλεκτρισμού (EEHC) στις 18.08.2010 και οι δύο πλευρές προχώρησαν σε αλλεπάλληλες συναντήσεις.
Η αρχική μελέτη σκοπιμότητας ενημερώθηκε και τροποποιήθηκε ώστε να λάβει υπόψη της όλες τις αλλαγές τόσο στο μείγμα ενέργειας που πλέον έχει ανάγκη η Ευρώπη όσο και στην τεχνολογία των υποβρυχίων καλωδίων που διαρκώς εξελίσσεται. Και πλέον ήρθε η κατάλληλη συγκυρία να αναδειχθεί η σημασία του και να προχωρήσει η υλοποίησή του.
Επένδυση 3,5 δισ.
Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και πρόκειται για μια επένδυση είναι της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ για καλώδιο ισχύος 3 γιγαβάτ και σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια και τραπεζική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον νεότερο σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις με τις ΑΟΖ στην περιοχή, το καλώδιο θα έχει μήκος πάνω από 900 χιλιόμετρα και θα συνδέει την περιοχή El Sallum με την Αττική.
Η διασύνδεση αυτή δημιουργεί πολλαπλά οφέλη περιβαλλοντικά και οικονομικά για την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ευρώπη με την υλοποίησή της. Φέρνει μείωση εκπομπών κατά 9-10 εκατ. τόνους ετησίως, μείωση των αναγκών για φυσικό αέριο κατά 4,5 δισ. κ.μ., ενισχυμένη αξιοπιστία και ασφάλεια εφοδιασμού και η Ελλάδα μετατρέπεται σε πράσινο ενεργειακό κόμβο.
Θοδωρής Κυριακού
Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤ1
Ο Θοδωρής Κυριακού είναι εκείνος που αναμφίβολα έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην εξαιρετικά διευρυμένη εμβέλεια του χαρτοφυλακίου του ANT1.
Δεινός dealmaker και με βασικό του «όπλο» την εξωστρέφεια, έχει διαμορφώσει στην πορεία των χρόνων έναν πολυεθνικό μιντιακό όμιλο. Δραστηριοποιούμενο σε 22 χώρες και τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία) όπου και διαθέτει 31 κανάλια και 3 ψηφιακές πλατφόρμες, που απευθύνονται σε ένα κοινό το οποίο ξεπερνάει τα 150 εκατομμύρια.
Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο 48χρονος σήμερα Θοδωρής Κυριακού σφράγισε άλλη μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία. Αυτήν τη φορά με τον αραβικό όμιλο MBC Group, που εδρεύει στο Ντουμπάι και αποκτά στρατηγική συμμετοχή με 30% στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ Ελλάδος. Μέσω εισφοράς 225 εκατ. ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου.
Το μεγάλο deal δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση στην αγορά, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαμορφούμενη αποτίμηση του επιχειρηματικού σχήματος, που πάει στα 750 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών.
Εκ των πραγμάτων σημαντικό καθίσταται το γεγονός ότι πρόκειται για κεφάλαια που επενδύονται στην Ελλάδα, πράγμα που άμεσα μεταφράζεται σε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονομία. Ενώ παράλληλα η συμφωνία έρχεται να αναβαθμίσει εξ αντανακλάσεως και τις αποτιμήσεις των ελληνικών media.
To MBC Group είναι ο μεγαλύτερος μιντιακός όμιλος στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Διαθέτει ψηφιακή πλατφόρμα και 17 κανάλια, που απευθύνεται σε κοινό που ανέρχεται πληθυσμιακά στα 350 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, βασικός πυλώνας των επενδύσεων είναι η δημιουργία στην Ελλάδα υπερσύγχρονων και πρωτοποριακών στούντιο, αλλα και υποδομών διεθνών προδιαγραφών για την προσέλκυση τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών από ολόκληρο τον κόσμο. Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν οι παραγωγές για όλο του χαρτοφυλάκιο του ομίλου στο εξωτερικό, με ανταγωνιστικό κόστος και υψηλών προδιαγραφών ως προς το περιεχόμενο.
Όπως επισημαίνεται από την πλευρά του ANT1 «οι επενδύσεις θα αναδείξουν την Ελλάδα σε διεθνή κόμβο οπτικοακουστικής παραγωγής που, παράλληλα με τα κίνητρα που έχει θεσπίσει το κράτος, θα ενθαρρύνει την αύξηση των σχετικών επενδύσεων και την εισροή συναλλάγματος». Επίσης, κεφάλαια θα διατεθούν και σε νεοφυείς (startups) digital επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις digital υπηρεσιών «που θα ενισχύσουν το ψηφιακό οικοσύστημα της Ελλάδας και θα δώσουν ώθηση στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία». Επιπρόσθετα, τονίζεται πως «οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και να αξιοποιήσουν ειδικότητες προηγμένης τεχνολογίας».
Η ελληνο-αραβική μιντιακή σύζευξη δίνει πλέον μια καθαρά δυναμική διάσταση στις εξελίξεις. Γεγονός που πιστώνεται στην στρατηγική του Θοδωρή Κυριακού για τη διεθνοποιημένη διεύρυνση του επιχειρηματικού αποτυπώματος του ομίλου του Αντέννα.
Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου
CEO & Συνιδρυτής της Blueground
Έχοντας σηκώσει 180 εκατ. δολάρια στους τελευταίους γύρους χρηματοδότησης και με την πρώτη εξαγορά να είναι γεγονός, ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου ηγείται μίας ελληνικής startup που «βλέπει» προς την άλλη άκρη του Ατλαντικού και συγκεκριμένα προς το ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
Η Blueground, την οποία ίδρυσε το 2013, είναι παγκόσμια ηγέτιδα στον χώρο του PropTech, με πάνω από 6.500 διαμερίσματα σε 18 πόλεις παγκοσμίως, απασχολώντας περισσότερους από 600 ανθρώπους, αφού κατάφερε να παντρέψει το real estate με την τεχνολογία. Έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, προετοιμάζει το έδαφος μίας εξέλιξης που «θα ωριμάσει», όπως λέει, την εταιρεία: αυτή της IPO στις ξένες αγορές.
Εκτός από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ο Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου βάζει τα θεμέλια και για νέες εξαγορές της ελληνικής start up, που έκανε την αρχή πριν από δύο μήνες, όταν ανακοίνωσε την απόκτηση της βραζιλιάνικης Tabas, μία επένδυση 14 εκατ. δολαρίων, που θα της δώσει την ευκαιρία της επέκτασης στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Τα νέα για την επόμενη επένδυση θα έρθουν και πάλι από το εξωτερικό, ακόμα και φέτος, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «ο χώρος μας έχει πολλούς παίκτες που όμως δεν έχουν αναπτυγμένο το κομμάτι της τεχνολογίας, εμείς θα τους βοηθήσουμε να το εξελίξουν». Ο ίδιος έχε ζήσει σε 15 διαφορετικές χώρες σε όλον τον κόσμο, κάτι που τον έκανε να συνειδητοποιήσει ότι τα δωμάτια των ξενοδοχείων δεν είναι αρκετά για όσους ταξιδεύουν συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εξάλλου, είναι τα οικονομικά στοιχεία της Blueground που μαρτυρούν την ανάπτυξή της. Το 2022 τα έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 400 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό. Το 2021 έκλεισε με έσοδα 150 εκατομμυρίων, ενώ σε ό,τι αφορά τη λειτουργική κερδοφορία, πέρσι η startup έφτασε κοντά σε break even και το 2022 θα κινηθεί ελαφρώς πτωτικά, εξαιτίας της εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου.
Χρήστος Ιωάννου
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου ΑΒΑΞ
Με την υπογραφή δύο έργων αξίας άνω των 340 εκατ. ευρώ έκλεισε ο Μάρτιος για τον Όμιλο της ΑΒΑΞ, ο οποίος επικράτησε στον διαγωνισμό για την α’ φάση των έργων υποδομής στο Ελληνικό, ενώ υπέγραψε και τη σύμβαση για τη σηματοδότηση στο Θεσσαλονίκη – Ειδομένη.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Χρήστος Ιωάννου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, καθώς με την επικράτησή τους στους δύο διαγωνισμούς αυξάνουν το ανεκτέλεστο των έργων σε ποσό που ξεπερνά τα 2,25 δισ. ευρώ.
Η ΑΒΑΞ είναι παρούσα στη σημαντικότερη ανάπλαση που γίνεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από τη Lamda Development. Καλείται, δε, να φέρει εις πέρας σημαντικά έργα έως το 2025, όπως η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος αξίας 50 εκατ. ευρώ, το Μητροπολιτικό Πάρκο και οδικά δίκτυα και τα δίκτυα υποδομών μεταξύ άλλων.
Ο Όμιλος έδωσε σκληρή μάχη τους υπόλοιπους κορυφαίους κατασκευαστές για να επικρατήσει στον διαγωνισμό, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις Κοινοπραξίες των Ελλάκτωρ-Archirodon και Mytilineos- Intrakat-Wade Adams.
Ταυτόχρονα, τα έργα υποδομών στο Ελληνικό δεν σταματούν, καθώς η Lamda Development θα προκηρύξει άλλους δύο διαγωνισμούς με το συνολικό τίμημα όλων των έργων υποδομής να αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος θα βγει στον αέρα εντός του καλοκαιριού και η ΑΒΑΞ αναμένεται να δώσει το παρόν τόσο σε αυτόν όσο και στον επόμενο που θα έχει προκηρυχθεί εντός του 2023.
Όσον αφορά τον διαγωνισμό για το σιδηροδρομικό έργο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, αξίας 40,9 εκατ. ευρώ, η ΑΒΑΞ σε συνεργασία με την Alstom έδωσε την καλύτερη προσφορά με έκπτωση 10,5% επικρατώντας της Κοινοπραξίας Mytilineos-Ξανθάκης.
Πρόκειται για το πακέτο έργων σηματοδότησης και ηλεκτροκίνησης που είχε προκηρύξει το 2021 η ΕΡΓΟΣΕ. Ο Όμιλος είχε επικρατήσει και στον διαγωνισμό για την ηλεκτροκίνηση στη Γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα αξίας 72 εκατ. ευρώ, το οποίο οδεύει προς υπογραφή εντός του 2022.
Πάνος Λασκαρίδης και Γιώργος Γιουρούκος
Εφοπλιστές
Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι γνωστό ότι απασχολούν εκατοντάδες Ρώσους και Ουκρανούς ναυτικούς στα πλοία τους. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία ανταποκρίθηκαν αμέσως στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στις οικογένειες των ναυτικών τους που είχαν τις γυναίκες, τα παιδιά και τους γονείς του στις εμπόλεμες περιοχές.
Υπάρχουν όμως δύο εφοπλιστές που στάθηκαν ιδιαίτερα δίπλα στους ανθρώπους που υπηρετούσαν στα πλοία τους.
Ο Πάνος Λασκαρίδης της Laskaridis Shipping Co Ltd ήταν από τους πρώτους που έδειξε την ευαισθησία του. Μάλιστα με δήλωση του επεσήμανε με νόημα: «Συνεργαζόμαστε με μέλη πληρωμάτων από τη Ρωσία και την Ουκρανία για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα πρόσφατα γεγονότα. Πολλοί από τους ναυτικούς στα πλοία μας είναι μαζί μας για πολλά χρόνια και έχουμε δημιουργήσει μακροχρόνιες σχέσεις μαζί τους και με τις οικογένειές τους. Όλες οι διαδικτυακές επικοινωνίες πάνω στα πλοία είναι δωρεάν, τα συμβόλαια έχουν επεκταθεί, όπου έχει απαιτηθεί, βοηθάμε τα πληρώματά μας οποτεδήποτε και οπουδήποτε είναι δυνατόν για να ξεπεράσουν αυτές τις δύσκολες ώρες. Παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη και στηρίζουμε τα πληρώματά μας και τις οικογένειές τους».
Ο Πάνος Λασκαρίδης δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες δωρεές προς το Πολεμικό Ναυτικό και στην τεράστια προσφορά του στον πολιτισμό με το Ίδρυμα “Αικατερίνης Λασκαρίδη”, αλλά έμπρακτα ανταποκρίθηκε γενναιόδωρα προς τα πληρώματα του από την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, ο εφοπλιστής Γιώργος Γιουρούκος προχώρησε σε μια γενναιόδωρη πράξη και ανέλαβε τη στέγαση και τη σίτιση στην Ελλάδα των οικογενειών των Ουκρανών ναυτικών της εταιρείας του.
Ο Γιώργος Γιουρούκος, χωρίς διακρίσεις, σχεδίασε και υλοποίησε τη μεταφορά των οικογενειών των Ουκρανών ναυτικών που εργάζονταν στις εταιρείες του Technomar Shipping και της Global Ship Lease. Ο αριθμός των ναυτικών που ένιωσαν την θαλπωρή του Γ. Γιουρούκου υπερβαίνουν τα 1.000 άτομα, δεδομένου ότι οι ναυτικοί που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία του ανέρχονται σε 400.
Μάλιστα, με δήλωση του κατέστησε σαφές ότι «η εταιρεία του θα παρέχει στήριξη για όσο διάστημα χρειαστεί προς όλους τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους».
Μάλιστα οι πρώτες οικογένειες από την Ουκρανία φιλοξενήθηκαν σε καταλύματα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας.
Φίλιππος Λιακουνάκος
Φοιτητής
Από φοιτητής σε πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, προφυλακισμένος σε φυλακή της Νεβάδα βρέθηκε ο Φίλιππος Λιακουνάκος.
Ο 23χρονος γιος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, εμφανίστηκε στο τέλος Μαρτίου με χειροπέδες στο Δικαστήριο του Λας Βέγκας, κατηγορούμενος από τις αμερικανικές αρχές για συμμετοχή σε απάτη με bitcoin, ύψους έως και 500.000 δολαρίων.
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας έκανε λόγο για πολύ ψαγμένη, οργανωμένη και μελετημένη κλοπή, ενώ τα στοιχεία που συγκέντρωσε σε βάρος του νεαρού ο ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Λας Βέγκας ήταν καταλυτικά. Χρήση της ταυτότητας άλλου προσώπου για την πρόκληση οικονομικής ζημιάς και κακουργηματική πράξη που αφορά ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή διαβίβαση ηλεκτρονικών δεδομένων.
Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του συνηγόρου υπεράσπισης του νεαρού να αποφύγει την προφυλάκιση, με το επιχείρημα της απουσίας ποινικού ιστορικού και την ισχυρής στήριξης από την οικογένεια του, η εγγύηση ορίστηκε στα 250.000 δολάρια. Και καθώς δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν άμεσα τα χρήματα οδηγήθηκε στη φυλακή μέχρι νεοτέρας.
Αν και η οικογένεια του Φίλιππου Λιακουνάκου ισχυρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο νεαρός γόνος έπεσε θύμα απάτης και το ένταλμα της σύλληψης του περιλαμβάνει «σωρεία διορθώσεων», άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι απλώς πλήρωσε το τίμημα του εθισμού του στο πόκερ.
Ο 23χρονος επιδίδεται μετά μανίας τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο “σπορ”, αφού πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υποστηρίζουν ότι “έπαιζε με επαγγελματίες παίκτες σε πολλά σπίτια στην Αθήνα”, αλλά και σε διεθνή τουρνουά πόκερ.
Και όλα αυτά σε λιγότερο από δύο χρόνια από τότε που έλαβαν τέλος οι δικαστικές περιπέτειες του πατέρα του, Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος κατηγορήθηκε και προφυλακίστηκε για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών και συγκεκριμένα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, πριν τελικά αθωωθεί από το εφετείο.
Μιχάλης Ζολώτας
Εφοπλιστής
Οι μεγάλες φουρτούνες συνεχίζονται για τον εκ Χίου εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα, που από το 2016 βρίσκεται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης, με το πλούσιο κατηγορητήριο να περιλαμβάνει δωροδοκία, δωροληψία, κατάχρηση εξουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Τον Μάρτιο ήρθε και πάλι στο προσκήνιο καθώς βγήκε στο σφυρί ένα ακόμη περιουσιακό του στοιχείο. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο και βουνοχώραφο στη θέση Κλειδού-Άγιος Δημήτριος-Φαγανός στον Βροντάδο της Χίου, με έκταση 248 στρέμματα και μία παλαιά οικία 100 τετραγωνικών εντός του.
Επισπεύδουσα ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και το ακίνητο εκπλειστηριάστηκε, για είσπραξη απαίτησης ύψους 3.739.903,12 ευρώ.
Ήταν η δέκατη φορά που βγήκε σε πλειστηριασμό περιουσιακό στοιχείο του εφοπλιστή. Προηγήθηκαν και άλλα οικόπεδα συμφερόντων του στη Χίο, τρία ακίνητα στη Θεσσαλονίκη κ.α. Τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στην τεχνική, εμπορική, τουριστική και οικοδομική εταιρεία, Τerra Norma, στην οποία κατά το παρελθόν ο Μιχάλης Ζολώτας εκτελούσε χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.
Με σπουδές στις ΗΠΑ και πτυχίο μηχανολόγου ναυπηγού, ο Ζολώτας εισήλθε στον χώρο της ναυτιλίας με μεγαλεπήβολα σχέδια όταν εξαγόρασε την “ναυαγισμένη” Aries Maritimes -την οποία μετονόμασε σε Newlead- αποκτώντας πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο, η μετέπειτα πορεία του εφοπλιστή δεν δικαίωσε τις προσδοκίες του, με τον ίδιο να βρίσκεται μπλεγμένος σε έναν απίστευτο κυκεώνα σκανδάλων.
Δάνεια από την Επενδυτική Τράπεζα συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου, τεχνητές υπεραξίες που χρησιμοποιήθηκαν ως collateral και μία καθοριστική καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Newlead από δικαστήριο της Νέας Υόρκης που άνοιξε τον δρόμο στην διάδικο TransAsia Commodities Investment για αποζημίωση ύψους 22,3 εκατ. δολαρίων, άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου για τον εφοπλιστή.
Οι εταιρείες του κατέρρευσαν, ο κλοιός των πιστωτών άρχισε να σφίγγει ολοένα και περισσότερο, το 2018 πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία στην Ελλάδα και αποφασίστηκε η έκδοση του εφοπλιστή στην Κύπρο μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης των κυπριακών αρχών.
Τον περασμένο Φεβρουάριο το όνομα του ήρθε και πάλι στη δημοσιότητα όταν συνελήφθη έξω από το σπίτι του στην Κηφισιά, καθώς εκκρεμούσαν σε βάρος του τέσσερις αποφάσεις από το Πλημμελειοδικείο Πειραιά.
Και όπως φαίνεται, έπεται συνέχεια…
Lidl
Δεν έφτανε το περιστατικό στο Ίλιον που «σπίλωσε» το όνομα της Lidl (θυμίζουμε ότι οι υπεύθυνοι του σούπερ μάρκετ κάλεσαν την αστυνομία όταν έπιασαν μία 70χρονη να κλέβει, συμβάν για το οποίο η αλυσίδα δήλωσε ότι «λυπάται βαθύτατα»), ήρθαν και οι φήμες για το πρόστιμο περί αισχροκέρδειας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, επέβαλε σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, ύψους 647.000 ευρώ.
Σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».
Μάλλον, ο νέος πρόεδρος από τη Γερμανία, Martin Brandenburger, που τον Νοέμβριο διαδέχθηκε έπειτα από 15 χρόνια τον Ιάκωνο Ανδρεανίδη, δεν έκανε καλό ποδαρικό…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΛΓΑ: Σήμερα πληρώνονται οι ενστάσεις των 4 τελευταίων ετών – Αφορούν 2.400 δικαιούχους
- «Λίφτινγκ» σε φόρο εισοδήματος, τεκμήρια και αποδείξεις από το 2025
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ανέβαλε τη σημερινή συνεδρίασή του για λόγους ασφαλείας
- Τα 4+1 νέα «υπερόπλα» της ΑΑΔΕ για την φοροδιαφυγή το 2025 – Έρχεται η ειδική ομάδα «ΔΕΟΣ» για τις μεγάλες υποθέσεις