Τα ορατά δεδομένα δείχνουν ότι στην χώρα, αυτό που απασχολεί κύρια, και ίσως μοναδικά τους πολίτες, είναι ένα: Η ακρίβεια και η είσοδος σε μια φάση που το μέσο νοικοκυριό αρχίζει να αισθάνεται ότι «δεν την βγάζει».

Στην δημοσκόπηση της Opinion Poll για το mononews.gr, αλλά και σε άλλες έρευνες κοινής γνώμης που προηγήθηκαν, ακόμα και όσοι δηλώνουν ότι τους απασχολεί σοβαρά , για παράδειγμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, το δηλώνουν εν μέρει λόγω των ενεργειακών και οικονομικών παρενεργειών που υπάρχουν, ή που φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν.

1

Πολύ λογικό. Όταν το 20%-25% δηλώνει ήδη ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και οι δύο περίπου στους τρεις ότι ακόμα πληρώνουν κανονικά αλλά με δυσκολία, δεν χρειάζονται παραπέρα αναλύσεις.

Η οικονομική κατάσταση πιέζει και αυτό επιφέρει πολιτικές μετατοπίσεις. Η κυβέρνηση υφίσταται απώλειες και βρίσκεται στο 30,1% στην απλή πρόθεση ψήφου (σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Opinion Poll για το mononews.gr), ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει αλλά απελπιστικά λίγο για αυτόν, το ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) εμφανίζεται σταθερό αν και η πορεία ανόδου του κάπου έχει φρεναριστεί και στο επόμενο διάστημα θα δούμε αν θα μπορέσει να επιτύχει την σταθεροποίησή του, ή την είσοδο σε μια φάση σταδιακής απώλειας δυνάμεων.

Στην πραγματικότητα δηλαδή, πλην του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) που έχει ορατή και σημαντική άνοδο σε σχέση με τις έρευνες στα τέλη του 2021, οφέλη καταγράφουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Βελόπουλου, το … Κόμμα Κασιδιάρη, το λευκό/ άκυρο, ενώ οι αναποφάσιστοι αυξάνουν. Συνυπάρχουν εν ολίγοις η συγκρατημένη ενίσχυση δυνάμεων που «έπαιξαν» και «παίζουν» λαϊκίστικα σε όλα τα θέματα (κορονοϊός, πόλεμος, οικονομία) και μια τάση αποστασιοποίησης.

Αναφερόμαστε βέβαια σε αλλαγές που δεν αλλάζουν δύο μεγέθη: Την πρωτιά της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου με διαφορά 8,9 ποσοστιαίες μονάδες και την προτίμηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρωθυπουργό της χώρας σχεδόν με διπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες που ήδη φαίνονται και που η εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί από τον χρόνο που θα κρατήσει το τσουνάμι.

«Αιρετικές» απόψεις και αντίλογος

Για όλα αυτά, ακούγονται πολλές απόψεις. Ανάμεσα τους υπάρχει και μία που διατυπώνεται από πολιτικά και άλλα πρόσωπα, η οποία ακούγεται κάπως αιρετική. Απέναντι στην αντίληψη που καλλιεργείται από την κυβέρνηση, ότι ήταν άτυχη επειδή «στη βάρδιά της» έτυχαν όλες οι κρίσεις (ελληνοτουρκική, μεταναστευτική, πανδημία και τώρα πόλεμος), διατυπώνεται ένας αντίλογος.

Σύμφωνα με αυτόν, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρά τις κρίσεις που είχε να διαχειριστεί, ήταν η πλέον τυχερή των τελευταίων ετών. Και αυτό επειδή είχε στη διάθεση της απίστευτα πολλά δισ, «από τη σημαία» και δίχως να υπόκειται στους δημοσιονομικούς περιορισμούς του παρελθόντος. Συνολικά 43 δισ. δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα περισσότερα για επιδόματα, σε κάποιο βαθμό με αντιπαραγωγικό τρόπο και πολλά από αυτά είναι δανεικά και αγύριστα. Δεν το λες ακριβώς ατυχία.

Τώρα όμως ήρθε μία άλλη κρίση, στην οποία δεν υπάρχουν πια δανεικά και αγύριστα, δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δεν διαφαίνεται διέξοδος. Έως σήμερα η ενεργειακή κρίση, πριν και μετά τον πόλεμο, έχει κοστίσει στην κυβέρνηση, δηλαδή σε εμάς, περί τα 4-5 δισ. – αναλόγως του τι ακριβώς θα συμπεριλάβει κανείς στις επιχορηγήσεις και τα επιδόματα που έχουν δοθεί.

Τα ποσά αυτά ελάχιστο αποτέλεσμα είχαν και – το κυριότερο – δεν προξενούν κανένα αίσθημα ανακούφισης και ευγνωμοσύνης στον κόσμο. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία της δημοσκόπησης της Opinion Poll για το mononews.gr, αλλά και άλλων ερευνών, οι πολίτες σε συντριπτικά ποσοστά αγνοούν έως και περιφρονούν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιστάθμιση της ακρίβειας.

Το στοιχείο αυτό , για πρώτη φορά να φανερώνει κάτι απειλητικό για την κυβέρνηση. Έπειτα από πολύ καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίζει να κλονίζεται – από τα γεγονότα.
Τι σημαίνει αυτό; Είναι σχετικά απλό.

Η κυβέρνηση δεν έχει πολλά περιθώρια να αναμένει γενναίες ευρωπαϊκές αποφάσεις για τις τιμές της ενέργειας και του ρεύματος, που σε αυτήν την περίπτωση δεν θα έλθουν ποτέ. Υπό αυτές τις συνθήκες και αν υποθέσουμε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε ένα χρόνο από σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει την πολυτέλεια να οδηγηθεί στον επόμενο χειμώνα με τη θηλιά του κόστους της ενέργειας και του ρεύματος στον λαιμό των πολιτών και τον δικό του.

Δεν μπορεί επίσης να διακινδυνεύσει την τουριστική σεζόν, η οποία εκ των πραγμάτων απειλείται από την ακρίβεια.

Συνεπώς, η κυβέρνηση οφείλει να επινοήσει τρόπους αντίδρασης στο πρόβλημα, με παρεμβάσεις και αποφάσεις out of the box, όπως τόσο όμορφα λένε οι Αγγλοσάξονες. Ποιες θα είναι αυτές; Δική της υποχρέωση να τις βρει, όμως φαίνεται πως οι μειώσεις κάποιων φόρων που έως σήμερα θεωρούνται ταμπού θα είναι αναγκαστικές.

Ειδάλλως, το δίλημμα που έχουν στο μυαλό τους στο Μαξίμου εν όψει εκλογών, «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», «σταθερότητα ή χάος», μπορεί να αποδειχθεί άστοχο και πολιτικά ανεπαρκές.

Διαβάστε επίσης:

Άρθρο παρέμβαση: Η πιο δύσκολη ώρα για την κυβέρνηση είναι τώρα

Το μπλόκο Βορίδη στα επικίνδυνα σχέδια Κασιδιάρη για «puppet» υποψηφιότητα

Μεγάλη δημοσκόπηση mononews.gr: Στις 8,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν θέλουν πρόωρες εκλογές οι πολίτες