Τρεις γυναίκες προερχόμενες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, η Μαριλένα Κουίδου, η Κλαίρη Κατσίβελα και η Έλενα Μπαρμπαλιά, ένωσαν τις δυνάμεις τους – βρίσκοντας κοινές αναφορές στον κλάδο του καφέ – και έφεραν το Café Femenino στην Ελλάδα.

Από το 2003 που ιδρύθηκε το Café Femenino στο Περού από 464 γυναίκες παραγωγούς καφέ με στόχο να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, η εταιρεία αναπτυσσόταν μόνο μέσω χονδρικής πώλησης  σε 9 χώρες. Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ερυθραία, άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής παγκοσμίως τον περασμένο Οκτώβριο.

1

Πολύ σύντομα μάλιστα αναμένεται ακόμη ένα ακόμη κατάστημα Café Femenino όπως αποκαλύπτουν μιλώντας στο mononews οι κυρίες Κουίδου, Κατσίβελα και Μπαρμπαλιά. Στις σκέψεις τους επίσης βρίσκεται επίσης και το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιο σούπερ μάρκετ το οποίο θα μπορούσε να υποστηρίξει τη γενικότερη φιλοσοφία του Café Femenino.

«Πάρα πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε το δεύτερο κατάστημα που θα ανοίξει με τη μέθοδο του franshise ενώ έχουμε τα δικαιώματα και για Ελλάδα και Κύπρο. Παράλληλα θα αναπτυχθούμε και μέσω του χονδρικού εμπορίου. Να βάλουμε δηλαδή τον καφέ σε διάφορα σημεία (πχ. Delicatessen, ξενοδοχεία), ανάλογα βεβαίως με το ποιος μπορεί να «αγκαλιάσει» αυτό το concept» σημειώνει η Κλαίρη Κατσίβελα.

Πώς έφτασε το Café Femenino στην Ελλάδα

Η ιδέα για την έλευση του Café Femenino στη χώρα μας αναπτύχθηκε εν μέσω πανδημίας οπότε και έγιναν όλες οι επαφές, ώστε οι τρεις Ελληνίδες να πάρουν τα δικαιώματά του.

Η Μαριλένα Κουίδου βρισκόταν πολλά χρόνια στον χώρο του καφέ, λόγω οικογενειακής παράδοσης και ασχολούνταν ήδη με το κομμάτι του εμπορίου.

«Παρατηρούσα όλα αυτά τα χρόνια από τη μία πλευρά λείπει το κομμάτι όλων εκείνων που παράγουν ουσιαστικά τον καφέ και από την άλλη πλευρά ότι δεν υπήρχε αναγνώριση της προσφοράς των γυναικών σε όλη την αλυσίδα και κυρίως στο παραγωγικό κομμάτι. Άλλωστε το 70% της συγκομιδής και επεξεργασίας καφέ γίνεται από γυναίκες» εξηγεί  ίδια.

Όταν τον  Ιανουάριο του 2021 είδε ότι υπήρχε η δυνατότητα ώστε χονδρέμποροι να αγοράσουν καφέ- σε μορφή πρώτης ύλης -από γυναίκες παραγωγούς,  ήταν κάτι που της κίνησε το ενδιαφέρον.

«Έχοντας παράλληλα την εμπειρία να είμαι μία γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο εμπορικό χώρο, ενθουσιάστηκα. Η Κλαίρη (Κατσίβελα) ήταν φίλη μου πολλά χρόνια και πάντα συζητούσαμε ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι το οποίο θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο. Στη συγκεκριμένη προσπάθεια βάλαμε και τον σύζυγό της που ως δικηγόρος έχει εμπειρία στο κομμάτι του franshise» προσθέτει.

Ταξίδεψαν στην Αμερική στο ίδρυμα Cafe Femenino και εκεί ζήτησαν, όχι όπως οι υπόλοιπες χώρες  να αγοράσουν σε χονδρική αλλά τα  δικαιώματα σε Ελλάδα και Κύπρο ώστε να ανοίξουν retail store. Και το κατάφεραν.

Η τρίτη της ομάδας, Έλενα Μπαρμπαλιά ασχολείται επαγγελματικά με τον κλάδο των κατασκευών και ακινήτων. «Ήταν μια ευκαιρία να ασχοληθώ με κάτι καινούριο που να έχει παράλληλα και καλό σκοπό, όποτε όταν μου το πρότεινε η Κλαίρη και κατάλαβα τι αφορά, συμμετείχα» εξηγεί η κ. Μπαρμπαλιά, προσθέτοντας παράλληλα ότι πρόκειται για έναν καφέ με ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα ποιοτικό.

Η ίδια εξηγεί πως οι τρεις τους έχουν «δέσει» ως ομάδα καθώς παρότι διαφορετικές συνεργάζονται πολύ καλά μαζί. «Όταν μπήκα στην ομάδα ασχολήθηκα πιο πολύ με το επικοινωνιακό κομμάτι. Θέλαμε επίσης να έχουμε μία σύνδεση και με κάποιον ελληνικό οργανισμό. Οπότε ήρθαμε σε επαφή με τη MeXOXO που είναι μη κερδοσκοπική εταιρεία και έτσι μέσω της πώλησης καφέ, δίνουμε κι ένα μικρό ποσοστό ανά κούπα στη εταιρεία ώστε να επιδοτηθούν σεμινάρια για γυναίκες που θέλουν να ενδυναμώσουν τις επαγγελματικές τους δυνατότητες» προσθέτει η κ Μπαρμπαλιά.

Η επιτυχία του Cafe Femenino στην Ελλάδας ως το πρώτο κατάστημα παγκοσμίως έχει ικανοποιήσει και την εταιρεία στην Αμερική που βλέπει το εγχείρημα της να αναπτύσσεται σε ευρωπαϊκό έδαφος.  Και στην Ελλάδα όμως δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για διάφορες συνεργασίες με αρκετούς οργανισμούς σε ολόκληρη τη χώρα που έχουν δραστηριότητες σχετικές με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα να προσεγγίζουν τις κ. Κουίδου,  Κατσίβελα και Μπαρμπαλιά ώστε να αναπτύξουν κοινές δράσεις.

Διαβάστε επίσης: