ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Το ασίγαστο ράλι ανόδου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, αλλά και οι…στροφές που ανεβάζει τις τελευταίες μέρες η χρηματιστηριακή «μηχανή» του μητρικού Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία Γιώργου Περιστέρη, έχουν γίνει talk of the town στη αγορά.
Τόσο οι επαγγελματίες, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές αναζητούν τα βαθύτερα «μυστικά» που πυροδοτούν το εντεινόμενο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις. Οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε ολοένα και ψηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών. Όλα αυτά, μέσα σε μια μάλλον αναπόφευκτη σε τέτοιες περιπτώσεις σεναριολογία, που «βλέπει» να έρχεται κάποιο σημαντικό επιχειρηματικό νέο.
Αν τα σενάρια και οι φήμες μπούν στην άκρη, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει προκύψει κάτι ουσιαστικό, τότε αναμφίβολα η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση στη χρηματιστηριακή αγορά. Και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον, που διαμορφώθηκε μετά από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στο διάστημα αυτό η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει ενισχυθεί κατά 31,25% αφού από τα 12,80 ευρώ βρίσκεται πλέον στα 16,80 ευρώ. Πρόκειται για τη μετοχή με τη μεγαλύτερη άνοδο στην αγορά, όπου η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων καταγράφει ζημιές, ενώ ο Γενικός Δείκτης, παρά την ανοδική αντίδραση που έχει κάνει, μετράει απώλειες 6,8%.
Σε σημαντικό βαθμό η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι εξηγήσιμη. Αφού ο πόλεμος στην Ουκρανία και το πυρακτωμένο σκηνικό στην τιμολόγηση του ενεργειακού κόστους, έφερε σε πρώτο για τους επενδυτές τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοπούνται στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Με συνέπεια ο κλάδος να έχει γίνει από τους πιο Hot χρηματιστηριακά.
Εξ αντικειμένου η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή φαίνεται να πήρε κι εκείνη τη σκυτάλη των πλεονεκτημάτων, καθώς στα ήδη στιβαρά μεγέθη της, προστίθεται και το στρατηγικό της πλάνο για επενδύσεις 2 δις ευρώ στην «πράσινη» ενέργεια μέχρι το 2025. Γεγονός που αναμένεται να φέρει τα επίπεδα της εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) από τα 1.300 στα 3.000 MW. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο ότι υπάρχει μπροστά μεγάλη αύξηση των ταμειακών ροών, οι οποίες στην περίπτωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι σχετικά εύκολο να προσεγγιστούν υπολογιστικά από τους αναλυτές. Και κατ’ επέκταση από τους διαχειριστές χαρτοφυλακίων. Ξένους αλλά και Έλληνες.
Ραγδαία αύξηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον
Πώς έχει η εικόνα στο χρηματιστηριακό ταμπλό; Στις πρώτες 12 από τις συνολικά 24 μέρες συναλλαγών που έχουν γίνει μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ενισχύθηκε κατά 7,8% ( από τα 12,80 στα 13,80 ευρώ). Με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να είναι 178.008 μετοχές, αξίας 2,312 εκατ. ευρώ.
Στις επόμενες 12 συνεδριάσεις, μαζί και με τη χθεσινή, η μετοχή της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 21,7% πηγαίνοντας στα 16,80 ευρώ, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών να ανεβαίνει κατά 26,4% και να πηγαίνει στα 225.085 τεμάχια και την συναλλακτική αξία να είναι…48,8% μεγαλύτερη (στα 3,44 εκατ. ευρώ). Σαφέστατη ένδειξη της έξαρσης του ενδιαφέροντος για τοποθετήσεις.
Οι συσχετισμοί των οικονομικών δυνάμεων
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και χθές που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έκανε ένα νέο ανοδικό άλμα της τάξεως του 6,33%.
Ακόμη μεγαλύτερα ήταν τα κέρδη για τον μητρικό Όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η μετοχή του οποίου ανέβηκε 7,81%. Κλείνοντας στα 9,53 ευρώ. Δηλαδή 2,9% πιο πάνω από τις 23 Φεβρουαρίου ( παραμονή της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας) και ενισχυμένη κατά 17,7% σε σχέση με το χαμηλό των 8,1 ευρώ της 8ης Φεβρουαρίου.
Όπως όλα δείχνουν η ανοδική αντίδραση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ελέγχει μετοχικά το 37,3% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, λογίζεται ώς κίνηση αποκατάστασης των μεταξύ τους ισορροπιών στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Στο ξεκίνημα του πολέμου η χρηματιστηριακή αξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν στα 957,7 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούσε στο 64,6% της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ( 1,482 δισ. ευρώ). Χθες η κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν στα 985,6 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να αντιστοιχεί στο 50,6 της χρηματιστηριακής εταιρείας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που έφτασε να αποτιμάται στα 1,946 δισ. ευρώ.
Με άλλα λόγια η αγορά επιχειρεί τις τελευταίες μέρες να πριμοδοτήσει και τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, θέλοντας να αποτιμήσει σε πιο ορθολογική βάση την αξία ενός Ομίλου, που είναι ηγέτιδα δύναμη στο τομέα των παραχωρήσεων, με 4,5 δισ. ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και με ταμειακές ροές, οι οποίες αναμένεται να προσεγγίσουν στο εγγύς μέλλον τα 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ειδικά χθες και σύμφωνα με πληροφορίες η ζήτηση για «χαρτιά» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν ισχυρή. Με ορισμένους μπρόκερς να αναζητούν «πακέτα» από την αγορά. Εν τέλει έγινε ένα, για 35.000 «κομμάτια», δηλωμένης αξίας 315.000 ευρώ.
Αν και στη αγορά ακούγονται πολλά και διάφορα, που επιχειρούν να «εξηγήσουν» το ράλι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και τη συνακόλουθη κίνηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι πραγματικές απαντήσεις δίνονται εκ των πραγμάτων μόνο από το χρηματιστηριακό «ταμπλό». Και επί καθημερινής βάσεως.
Διαβάστε επίσης
Η νέα τάξη πραγμάτων στο ελληνικό ΧΑ: Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, Βιοχάλκο και Cenergy