ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του, τρία περίπου χρόνια μετά από τις εκλογές του 2019, συνεχίζουν να προηγούνται του Αλέξη Τσίπρα και της παράταξης του αντίστοιχα με μεγάλη διαφορά (σύμφωνα με τη MARC 9,3 ποσοστιαίες μονάδες, κατά τη Metron Analysis, 9,5) και όχι μόνο… Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντική πτώση σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, καθώς δεν εισπράττει από τις φθορές της κυβέρνησης για να αυξήσει τις δυνάμεις του.
Το «παράδοξο» συμπληρώνεται και από μια τρίτη παρατήρηση: Η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα είναι μεγαλύτερη από την διαφορά μεταξύ δεύτερου και τρίτου (ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ), η οποία στις έρευνες που προαναφέραμε καταγράφεται στο 7.5% και 7.9% αντίστοιχα. Εν ολίγοις, εμφανίζεται θεωρητικά πολύ πιο εύκολο να φτάσει το ΚΙΝΑΛ τον ΣΥΡΙΖΑ , από το να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ΝΔ.
Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αυτά εγγράφονται μετά από δυόμισι πολύ άσχημα για τη κυβέρνηση έτη (γεγονότα Έβρου, ελληνοτουρκικά, πανδημία, πυρκαγιές, εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, πληθωρισμός, ακρίβεια σε ενέργεια και καταναλωτικά προϊόντα) κατά τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφιζε τα πάντα, φλέρταρε πρώτα με τους αντιεμβολιαστές και μετά με τους φιλο-Πουτινικούς και τους αντιδυτικούς, ενώ εδώ και ένα χρόνο ζητά επίμονα εκλογές, δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει και ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αποδρομή».
Τί δείχνει αυτό; Ότι η μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία είναι περισσότερο αρνητική απέναντι στην τακτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ απ’ ότι είναι δυσαρεστημένη από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας προβάλλει όλο και πιο δυνατά το αίτημά του για εκλογές εδώ και τώρα για «να φύγει η επικίνδυνη κυβέρνηση» το 49.8% των πολιτών επιθυμεί οι εκλογές να γίνουν με την λήξη της θητείας της κυβέρνησης έναντι ενός 29.2% που τις θέλει τώρα και ενός 16% που τις ζητάει το Φθινόπωρο ( έρευνα MARC).
Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι ότι οι θετικές απόψεις για τον πρωθυπουργό είναι διπλάσιες από τις θετικές απόψεις για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (35% έναντι 18%), ότι η αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης συγκεντρώνει διπλάσιο θετικό ποσοστό απ’ ότι η αξιολόγηση της κοινωνικής-πολιτικής παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ (33% έναντι 15%), ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός από το 30% των πολιτών – ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγεται από το 15% (έρευνα Metron Analysis).
Τα «καμπανάκια» των ευρημάτων
Ωστόσο! Στο σύνολό τους τα ευρήματα, συνιστούν μήνυμα προς την κυβέρνηση αφού οι επιδόσεις της , το προφίλ του πρωθυπουργού και η επίδοση στην πρόθεση ψήφου, δείχνουν σημαντικές φθορές. Σύμφωνα με μετρήσεις της OPINION POLL πέρυσι τον Φεβρουάριο και φέτος καταγράφεται μια πτώση στην δημοσκοπική επίδοση της ΝΔ περίπου κατά 7%.
Ειδικά το κύμα ακρίβειας, που θέτει σε δοκιμασία τα οικονομικά των νοικοκυριών ,δημιουργεί ένα έδαφος για αμφισβήτηση της κυβέρνησης και αρνητισμό απέναντι της , αυξάνοντας τις φθορές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ κατά μέσο όρο το κυβερνητικό έργο αξιολογείται θετικά από το 33%, η επίδοση αυτή γίνεται 21% όταν η ερώτηση αφορά στην Οικονομία (έρευνα Metron Analysis). Λογικό! Στην έρευνα της OPINION POLL στα τέλη Φεβρουαρίου φαινόταν ότι οι δύο στους τρεις μπορούν δύσκολα να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας και 15% ότι δεν μπορούν να πληρώσουν. Από τότε δε, υπάρχουν αυξήσεις σε καταναλωτικά προϊόντα, πετρέλαιο, βενζίνη και πολλά νοικοκυριά περνάνε δοκιμασία.
Είναι φανερό, ότι η κυβέρνηση περνάει μπόρα, ίσως την μεγαλύτερη της θητείας της, αφού το πρόβλημα της «τσέπης» καθορίζει πιο εμφατικά τις εκλογικές συμπεριφορές. Ωστόσο, αυτή τη δύσκολη ώρα για το κυβερνητικό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ με την ρητορική του «βουλιάζετε», «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», ή «ακρίβεια Μητσοτάκη» δεν φαίνεται να μπορεί να εισπράξει, σημαντικά τουλάχιστον , οφέλη. Στα συγκριτικά στοιχεία που αναφέραμε, ενώ η κυβέρνηση χάνει 7% περίπου σε ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει μόλις 2% περίπου.
Το δύσβατο τοπίο των εκλογών
Έχουμε λοιπόν, ευρήματα μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα και μία εκδήλωση μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του απ’ ότι στην πολιτική και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα αυτά δείχνουν ότι χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή κλίματος πρώτα και κύρια στο μέτωπο της οικονομίας, δεν είναι εύκολο για τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές με έναν ιδιαίτερα θετικό αέρα.
Η ΝΔ διατηρεί προφανώς την πρωτοκαθεδρία και δύσκολα μπορεί κανείς να δει την πρωτιά της να διακυβεύεται στον βραχύ χρόνο, αλλά δεν έχει μια δυναμική εκλογικού περιπάτου. Αντιθέτως, όλα παραπέμπουν σε εκλογές που δεν θα βγάλουν αυτοδυναμία και λόγω του εκλογικού νόμου και έναν αναγκαστικό δεύτερο γύρο όπου θα υπάρχει πραγματική πίεση στη ΝΔ, κάτι που μπορεί ίσως και να εξηγεί και τα σενάρια για ενδεχόμενη τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε η ενίσχυση του πρώτου κόμματος να είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- G7: Η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία στο επίκεντρο διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών
- Πλαστικά Θράκης: Αύξηση κύκλου εργασιών και ισχυρή λειτουργική κερδοφορία στο 9μηνο, παρά τις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος
- Κίνα: Προωθεί την ανάπτυξη AI από τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- Συνεργατικοί χώροι: Το προφίλ των εργαζομένων – Γιατί προτιμούν την Ελλάδα